Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pozsonyi kifli Margó konyhájából

Pozsonyi kifli Margó konyhájából
Pozsonyi kifli Margó konyhájából
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha már a "fülünkön jön ki" a beigli, na akkor következik nálunk a pozsonyi kifli sütés...  vagy csak úgy, ha valami igazán finomat szeretnénk! :))) Bátran kísérletezzünk a töltelékkel, dióval, gesztenyével, akár sütőtökkel, amihez csak kedvünk szottyan!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Ügyeljünk, hogy a tészta összes hozzávalója hideg legyen. A lisztbe morzsoljuk az élesztőt, a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal a vajat és a libazsírt.
  2. Készítsünk egy kis mélyedést a morzsa közepébe, öntsük bele a tejszínt, a tojássárgáját, pici vizet, majd az ujjunkkal keverjük össze, hogy a tojás és a tejszín elkeveredjen, majd gyúrjunk belőle kemény tésztát. Amikor a tészta már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tál falához, akkor elkészültünk. Fóliával letakarva tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára.
  3. A nyújtáshoz nem kell lisztezni sem a tésztát, sem a munkafelületet, nyújtsuk ki a tésztánkat kb. 3 mm vastagságúra, majd a legnagyobb kör alakú fánkszaggatóval szaggassunk belőle köröket, tegyünk a közepébe egy jó adagot a töltelékből, tekerjük fel, formázzunk belőle kifli alakot, majd sütőpapírral bélelt lapra sorakoztassuk, figyeljünk arra, hogy a hajtás lefelé essen.
  4. Kenjük át a felvert tojássárgájával, majd hűvös helyen hagyjuk teljesen megszáradni, nem szabad, hogy ragadjon! Ha megszáradt, átkenjük a felvert tojásfehérjével, ettől lesz szép márványos mintázatú a sütés után.
  5. Hűvös helyen ismét megvárjuk, amíg teljesen rászárad a tojás. Az sem baj, ha este készítjük el, és egy éjszakát áll hűvös, száraz helyen, majd reggel sütjük!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben, pirosra sütjük, a kiflik nagyságától függően 20-25 perc alatt.

A töltelékhez

  1. Először a tölteléket készítsük el, a diót vagy a mákot elvegyítjük a fűszerekkel, a kekszmorzsával, ha szeretjük, akkor a kandírozott vagy aszalt gyümölcs darabokkal. A vizet a cukorral forrásig hevítjük, majd a töltelékre öntjük, és alaposan elkeverjük, teljesen kihűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 752
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Margó

Mióta szakács: 2010.10.24.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kifli, diós kelt tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1683
finomliszt 60 dkg
élesztő 2 dkg
vaj 25 dkg
libazsír 15 dkg
porcukor 5 dkg
tojássárgája 1 db
főzőtejszín 0.5 dl
víz 1 dl
1 késhegynyi
mák 50 dkg
kekszmorzsa 5 dkg
víz 2 dl
cukor 35 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
vörösáfonya 5 dkg
tojássárgája 2 db
tojásfehérje 2 db