Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pozsonyi kifli narancsos-gyömbéres diótöltelékkel

Pozsonyi kifli narancsos-gyömbéres diótöltelékkel
Pozsonyi kifli narancsos-gyömbéres diótöltelékkel
85 perc / előkészület: 50 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha már unod a bejglit, akkor süss helyette pozsonyi kifliket! Ráadásul ezzel a narancsos-gyömbéres csavarral igazán különleges lesz, dobozba csomagolva pedig szuper karácsonyi gasztroajándék!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

  • 1 db tojás (szétválasztva)
Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a porcukort, a szárított élesztőt és egy csipet sót. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott, hideg vajat. Robotgéppel addig dolgozzuk tovább, amíg morzsás nem lesz a keverék.
  2. A tejhez hozzáütjük a tojást, elkeverjük benne, és a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk tovább a géppel, amíg össze nem áll a tészta.
  3. Ezután fogjuk, kivesszük, és kézzel gyúrjuk tíz percig.
  4. A tésztát 30-40 grammos gombócokra osztjuk, kigömbölyítjük, és tálcára vagy tepsire tesszük. Fóliával letakarjuk, és hűtőben pihentetjük addig, amíg elkészítjük hozzá a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A diót ledaráljuk, majd egy keverőtálba tesszük.
  2. A narancs héját zöldséghámozóval megpucoljuk, majd utána végkony csíkokra, végül pedig apró kockákra daraboljuk. A gyömbért lereszeljük.
  3. Egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a felaprított narancshéjat. Pár perc alatt átpirítjuk, majd a dióhoz adjuk.
  4. A vizet egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk, majd a dióra öntjük.
  5. Alaposan összekeverjük a tölteléket, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl.

Az összeállítás

  1. Fogjunk egy gombócot, rácsapunk egyet a sodrófával, és mindkét irányba húzunk kettőt-kettőt.
  2. Vizes kézzel megformázzuk a tölteléket, és megtöltjük vele a tésztát.
  3. Feltekerjük a kiflit és megformázzuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, majd lekenjük tojássárgájával. Hagyjuk fél-egy órát száradni, majd megkenjük tojásfehérjével is.
  5. Újabb fél-egy óra száradás után 185 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 780
elküldve: 1
receptkönyvben: 76
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diós kifli

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

554
finomliszt 500 g
porcukor 75 g
instant élesztő 1 kávéskanál
1 csipet
vaj 200 g
tej 175 ml
tojás 1 db
dió 300 g
víz 1 dl
cukor 150 g
vaj 40 g
narancshéj 1 narancsból nyert
gyömbér 1 hüvelykujjnyi
tojás 1 db