Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puha hókifli Senga konyhájából

Puha hókifli Senga konyhájából
Puha hókifli Senga konyhájából
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (58)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is utáltam a hókiflit. Nem szerettem, azt a száraz por ízét, amitől meg lehet fulladni, nem beszélve arról, hogy másnapra olyan kemény lesz, hogy falat lehet vele törni. Nem is próbálkoztam vele sose mindaddig, amíg egy kedves öreg néni fel nem hívta rá a figyelmem, hogy a sima lisztet cseréljem ki réteslisztre. Az eredmény fenomenális, finom, puha tészta. Azóta ez az egyik kedvenc aprósüteményem!

hozzávalók / 5 adag

  • 50 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1-2 dl tejföl
  • 1 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • kevés só
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, belerakjuk a sót, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és 1 dl tejfölt.
  3. Egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk, emiatt csak fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék 1 dl tejfölt ha szükséges, vagy ha ennél is többet igényel, akkor tejjel pótoljuk.
  4. Ha készen vagyunk, letakarva pihentetjük 30 percet.
  5. A pihentetett tésztát vágjuk 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
  6. Lisztezett felületen 3 mm vékonyságúra nyújtsuk ki, majd kör alakú szaggatóval szaggassuk ki.
  7. Töltsük meg tetszőleges mennyiségű töltelékkel (lekvár, diók, mák, csoki, gesztenye, stb.), tekerjük fel, alakítsunk belőle kifli alakot, és tegyük sütőpapíros tepsibe.
  8. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 10-12 percet sütjük. Nem szabad, hogy megbarnuljanak.
  9. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 163 172
elküldve: 50
receptkönyvben: 1 123
elkészítve: 100/106
Facebookon megjelent: -

szakács

Senga

Mióta szakács: 2013.06.21.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, szilveszter
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hókifli réteslisztből, cukros kifli, karácsonyi kiskifli

Hozzászólások (58)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

frauklara
frauklara Mon, 2017-12-18 02:40

Kedves Senga! Köszönöm ezt a remek receptet, eddig nem voltunk hókifli pártiak, de ez mindenkit meggyőzött! Fiam szerint baj van a recepttel....... Túl kicsi az adag! Áldott, békés Karácsonyt kívánok!

Macskosz76
Macskosz76 Tue, 2016-07-05 13:04

Életem első hókiflijeként ezt a receptet készítettem el. Isteni finom, és nagyon pihe-puha! A gyerkőcök imádják. Kert partira készül az újabb adag! :) Köszönöm a receptet!

Hajdu Ágnes
Ági / Hajdu Ágnes Fri, 2015-05-01 11:25

Köszönöm a receptet! Tényleg nagyon finom lett! Annyit változtattam a recepten, hogy kb 18-20 dkg zsírral készítettem margarin helyett. Kedvenceim egyike lett! :-)

kaccat
kaccat Sun, 2015-04-12 16:30

Szia, én is kipróbáltam, de nekem is túl lágy lett a tészta, esélytelen volt, hogy abból hókifli legyen. Mivel már bekevertem a diót a lekvárral, annyit tettem, hogy sütőpapíron kicsit kinyújtottam, megtöltöttem, amennyire engedte a lágy tészta feltekertem és megsütöttem, így "zserbó kalács" lett belőle, ami egyébként finom volt.

Senga88
Senga / Senga88 Tue, 2015-04-21 07:41

Szia! Sajnälom, egy kis liszttel pótolni kellett volna. A liszt minösége elég változó, így néha korrigálni kell. De végülis megoldottad! :-) Remélem azért a kedved nnem szegte. :-)

Pie Lady
Pie Lady Fri, 2015-01-30 09:27

Szia!
Nagy örömmel vágtam bele ebbe a receptbe merthogy tényleg könnyű és Istenien néz ki, plusz mindenkinek sikerült, de sajnos nekem nem és nem tudom mit csináltam rosszul :(
Nekem 1 dl tejföllel is már nagyon lágy tésztám lett így bele se mertem raknia mind a 2dl :( De szépen megkelt, pihe puha lett a tésztája viszont nem sült meg a közepe egyiknek sem :( 180 fokon sütöttem alsó felső sütésen 12 percig de nagyon nyers maradt a közepe :( Aztán a második részét tovább sütöttem de így meg megbarnult, de sajnos nekem így sem sült át mindenhol :(
Talán sok tölteléket raktam bele? Vagy nem jól tekertem fel? :(
Üdv:"PieLady"

Senga88
Senga / Senga88 Thu, 2015-03-05 15:50

Szia!! :-) Sajnälom hogy nem sikerült. De valószínü a liszted minösége "gyengébb" ezért kevesebb folyadék kell bele. A töltelékkel nem volt baj se a tekeréssel! Azért nem sült ät mert túl lägy lett a tészta, (szerintem). Esetleg legközelebb próbäld meg azt hogy kevesebb margarint teszel bele, mondjuk 15 dkg. 1 dl tej és ha még úgy érzed hogy nem elég akkor tegyél bele egy kis tejfölt 1 dl-töl biztos nem kell több. és légkeveréssel süsd mondjuk, ha van olyan funkció.
Remélem így jobb lesz!
Üdv: Ägi :-)

Kata58
Kata58 Wed, 2014-12-31 13:47

Most állok neki addig is mentem a receptjeim közé!

Vanilla
Vanilla Mon, 2014-12-29 17:02

Kedves Senga ! Hálásan köszönöm Neked ezt a szuper receptet, nagyon finom puha még másnap is ez a hókifli ! A fele zsíradék libazsír volt és diós-baracklekvárral és szilvalekvárral töltöttem . Hamarosan újra fogok sütni , akkor mákosat és krémtúrósat is készítek. Megragadom az alkalmat és boldog új évet kívánok ! Üdv: Vanilla

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 14:43

Kedves Vanilla! Bár ugyan késön reagälok nem is értem, hogy nem mutatta eddig a rendszer pedig mindig szoktam figyelni a hozzäszóläsokat. Na mindegy. :-) Nagyon köszi! Örülök hogy ízlett!!!

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 14:46

A dió biztos hogy nem rontotta el, nagyon finom lehetett! Örülök, hogy ízlett és bär ugyan megsütötted, de azért välaszolok rä, nem kell lekenni a tetejüket hiszen ennek fehérnek kell maradni sütés utän is. :-)

KatalinM
KatalinM Fri, 2014-12-26 22:47

A hókifliket nem kell lekenni, fehér marad a "hó"-tól ( porcukor ) is, amiben meghempergetjük.

dadimami
dadimami Mon, 2014-12-22 23:51

Kedves Senga!
Elsősorban azért esett a te hókiflidre a választásom, mert a storyt azzal kezdted, hogy mindig is utáltad a hókiflit, és valahogy én sem szeretem a porcukrozott étkeket, (egy-két kivétel van, pld. a fánk) így kevés sütinél alkalmazom, de a hókifli anélkül nem lenne hókifli. Tetszett az is, hogy külön kiemelted, hogy réteslisztből készíted, mert sok esetben nincs feltüntetve a receptben, hogy milyen lisztből célszerű készíteni az adott tésztafélét, vagy éppen mint általában a linzertésztáknál is sima lisztet ajánlanak, de saját tapasztalatból én a réteslisztet tartom e célra alkalmasnak. Miután a hókifli választásomnak még egy oka volt, ami a receptedtől független, jó pár évvel ezelőtt anyósom sütött karácsonyra hókiflit, ami éppen akkor készült el amikor betoppantunk hozzájuk. Viszont megkóstolni nem volt szabad, mert azt karácsonyra sütötte, pedig ha egy-két darabbal kevesebb lett volna a púpozott tányéron semmi baj nem történt volna. Ráadásul a karácsonyi látogatásunk alkalmával - ebéd után voltunk - már senki nem kívánta a hókiflit hiába volt az asztalon. Szóval fentiek miatt most kárpótoltam a férjemet hókifli ügyben. Nálunk mindig le szabad meózni az elkészült sütiket, - igaz a beigliket nem igénylik, hogy felvágjuk, amit nem is bánok - de az egyéb apró sütiket gond nélkül megkóstolhatják. Bocsi a storyért. A lényeg nem bántam meg, hogy a te receptedet választottam. Dupla adagot készítettem, lett gesztenyés, baracklekváros és szilvalekváros. Köszönet a receptért.
Boldog Karácsonyt kívánok: Margó

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 14:49

Kedves Margó! Bocsänat a késöi välaszért de ez a rendszer megbolondult vagy nem tudom de nem vettem észre hogy hozzäírtak ehhez a recepthez még anno... :-) De nagyon örülök, hogy ízlett és hogy sikerült!!!
Ezekutän Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívänok!!

alana
alana Mon, 2014-12-22 12:31

Egy baj van ezzel a recepttel, 5 tagú család esetén ugyanennyi percig tart elpusztítani a végeredményt :) Nagyon finom, süthetem meg újra!

Trixi978
Trixi978 Mon, 2014-12-22 00:05

Senga! Köszönöm a recepted! Pont olyan ahogy leírtad! Puha, omlós! Nem csalódtam! Boldog Karácsonyt kívánok!

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 15:06

Kedves Trixi! Elnézést a keösi reagäläsért! Igazän nincs mit, örülök, hogy ízlett és hogy sikerült!! Ezúton kívänok Neked és Csalädodnak Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Gopher
Gopher Sun, 2014-12-21 19:51

Kedves Senga!
Az lenne a kérdésem, hogy margarin helyett zsírral is elkészíthetem?
Köszönöm a választ előre is!
Boldog Karácsonyt! :)

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 15:05

Kedves Gopher! Elnézést a késöi reagäläsért!! El lehet készíteni zsírral is csak ha nagyon jó minöségü a zsír, akkor valószínü hogy kevesebbet tennék bele mert túl szäraz, zsíros lesz töle. Ami azt jelenti hogy nem raknék 25 dkg hanem elsö körben mondjuk 15-20al kezdenék aztän lätnäm ahogy gyúrom hogy kell e még vagy sem. :-)
Most így Húsvét tájékän... lassacskán.. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívänok! :-)

KatalinM
KatalinM Sun, 2014-12-21 17:46

Ma elkészítettem, annyit változtattam rajta, hogy kevesebb margarint használtam és tettem hozzá helyette kis sertészsírt, valamint rétesliszt helyett finomlisztből sütöttem ( az volt itthon). Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 15:02

Kedves KatalinM! Igazän nincs mit, örülök hogy ízlett és hogy sikerült!!! :-)

mone7374
mone7374 Sun, 2014-12-21 15:58

Szia Senga!
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Nagyon-nagyon finom, puha tésztája lett nekem is, valóban olyan, amilyet azt régről ismertem.
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet!
Kellemes Ünnepeket Kívánok!

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 14:58

Kedves Mone! Bocsänat a késöi reagäläsért! Igazän nincs mit, örülök, hogy ízlett és hogy sikerrel järtäl!! Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

nyuszimama25
nyuszimama25 Fri, 2014-12-19 20:11

Ma elkészítettem (rögtön dupla adagot) és nagyon finom lett. Dióval kevert szilvalekvárral töltöttem. Szóval maradok végleg ennél a receptnél.
Üdv-Nyuszimama25

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 15:01

Kedves Nyuszimama! Elöször is bocsänat a késöi reagäläsért! Örülök hogy ízlett és pläne hogy sikerült!! ;)
Üdv: Senga

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 14:59

Szia!! Bocsänat a késöi reagäläsért! Köszi hogy megírtad és hogy ízlett na meg hogy sikerült!!!! ;)

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2014-12-18 11:50

Hamarosan megsütöm, tetszik! :)
A képen 30 perc sütés látható! A leírást fogom követni, ahol 10-12 percet adtál meg.
Üdv, Zúza

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 14:55

Kedves Zúza! Azt azt! Azt kell nézni nem is értem miért van ott 30 perc beällítva! De javítva lesz! :-)
Üdv: Senga

Kat
Kat Thu, 2014-12-18 11:26

Köszönet a receptért és a kommentelők tanácsairét is! Ezt a receptet egyszerűen muszáj lesz kipróbálni. Békés, boldog Karácsonyt kívánok Nektek! Üdv.: Kata

sütimama
sütimama Wed, 2014-12-17 17:35

Ez nagyon jó recept! ma sütöttem meg és nagyon finom.Köszönet érte.
Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!
Üdv. Éva

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-03-30 14:53

Kedves Éva! Köszönöm a visszajelzést, és bocsänat a késöi välaszért! Örülök, hogy ízlett!!

keksztekercs
keksztekercs / keksztekercs Fri, 2014-08-15 15:08

Szia Senga88!

Most sütöttem meg a kiflidet és nagyon finom tényleg!!
Biztos többször megsütöm még!!

Üdv: Keksztekercs

Gopher
Gopher Thu, 2014-04-17 07:53

Kedves Senga!

Szeretném megsütni a hókiflidet, karácsonykor kipróbáltam egy receptet az sima lisztből készült, de most olvasom a te receptednél, hogy rétes lisztből sütöd. Mennyiben más a kettő? Én zsírral sütném, változtatna az eredményen?
Köszönöm!
Üdv: Viki

Senga88
Senga / Senga88 Sun, 2014-05-04 19:54

Kedves Gopher!

Nem tudom milyenre szokott sikeredni a sima lisztből készült hókiflijeid, de az enyém mindig kőkemények lettek, másnap meg még porzott is az ember szájában.. A rétes liszttől pedig szinte napok múlva is szétomlik a szánkban! Tehát puha lesz. Az elejétől kezdve mindaddig amíg el nem fogy! :-)
Illetve, ha zsírral készíted sem volt változni az eredmény, mindegy hogy margarin vaj vagy zsír. Viszont ha zsírt használsz, akkor nem kell bele 25dkg zsír, hiszen magasabb a zsírtartalma mint a margarinnak. Kevesebbet tennék bele főleg ha házi zsír, mondjuk olyan 15-20dkg körül tennék bele első körben. De 15ttel kezdenék, aztán amikor morzsoljuk úgy is látja az ember hogy elbírna-e még egy kis zsírt vagy már elég! :-)
Üdv:Ági