Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puha sós perec teljes kiőrlésű liszttel

Puha sós perec teljes kiőrlésű liszttel
Puha sós perec teljes kiőrlésű liszttel
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ünnepek előtt mindig előkerülnek a régi receptújságok, szakácskönyvek. Kézzel írt és fénymásolt receptek. Ilyenkor szinte minden este ezeket lapozgatom.:) Az egyik ilyen réges-régi újságból származik ez a sós perec is. Sokáig nem tudtam, hogy miből van az a sós "bigyó" a perecek vagy sörkiflik tetején...:)  Míg el nem olvastam anno ezt a receptet. Klassz! Hát ez nem is olyan bonyolult dolog!:) Régebben többször megsütöttem -úgy, ahogy az eredeti recept írja- csak sima lisztből. Ez most kétféle lisztből van, de ez persze opcionális.

Lehet több, kisebb pereceket is készíteni, de akkor a sütési idő rövidül.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A tetejéhez

  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 0.5 ek
  • 3 ek víz (de annyi, hogy sűrű, palacsintatészta állagú masszát kajunk)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A tésztához valókat egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  4. Keverjük ki a 2 ek lisztet a sóval és annyi vizzel, hogy sűrű, palacsintatészta állagú masszát kapjunk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Kissé átgyúrjuk, majd egy kb. 40 cm hosszú hengerré formázzuk.
  6. A hengert 20 egyenlő részre vágjuk. Minden darabot kb. 1 cm vastag hengerré sodrunk, majd ezekből pereceket formázunk.
  7. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és megkenjük a felvert tojással.
  8. Előmelegített sütőben 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük. A pereceket megcsorgatjuk a sós "mázzal", majd 5-6 percre visszatoljuk őket a még forró, de kikapcsolt sütőbe.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40x2 cm
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 073
elküldve: 9
receptkönyvben: 340
elkészítve: 15/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: sós süti
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 5 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

puha perec, sós perec, puha kelt perec, kelt perec teljes kiőrlésű lisztből

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-12-20 20:20

Kedves Ági!
Jaj de guszták! Szívesen megkóstolnám, hiszen a kelt tészták a gyengéim, főleg, ha ilyen gyönyörű mosolygósak. :)
Üdv: Fahéj

463
finomliszt 30 dkg
teljes kiőrlésű liszt 20 dkg
tej 3 dl
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 1 ek
1 ek
margarin 2 dkg
tojás 1 db
finomliszt 2 evőkanál
0.5 ek
víz 3 ek