Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puha uzsonna-kifli

Puha uzsonna-kifli
Puha uzsonna-kifli
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy elronthatatlan kifli receptje. Évek óta sütöm, annyit változtattam rajta, hogy újabban teszek hozzá burgonyapelyhet és aszkorbint, mert így puha marad másnap is.
Tavaly a fiam focizni ment a hétvégén, és az edzője előzékenyen felajánlotta, hogy elviszi kocsival, nekem nem kell mennem. Gondoltam, egész délelőtt kint lesznek a szabadban, sütök kifliket, és így az edzőnek is készítettem egy adagot, pláne, hogy szerettem volna megköszönni a segítségét.  Néhány nap múlva találkoztunk, amikor is aranyosan megköszönte a kifliket, majd kicsit csendesen hozzátette, hogy nem lehetne-e legközelebb gesztenyével megtölteni? :) Milyen a férfilogika, nem új kiflire gondolt, csupán ebbe beletenni a gesztenyét.
És akkor kipróbáltam, kicsit több cukrot, kevesebb sót téve a tésztába, isteni gesztenyés kiflik is készíthetőek a tésztából. A gesztenyemasszát egy kis tejszínnel és kevés porcukorral (esetleg egy kis rummal) szoktam elkeverni. Gyerekeim is imádják!!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Kirándulásra, iskolai tízórainak, sör mellé, baráti borozgatások alkalmával, szinte mindenkorra ajánlom.
Aki nagyobb kiflikre vágyik, az csak 4 felé vágja a kört.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a cukrot, a burgonyapelyhet, az aszkorbint, és ó alaposan összekeverjük.
  2. Tejben feloldjuk az élesztőt (nem kell felfuttatni), belekeverjük az olajat, majd az összes folyadékot szépen lassan a liszthez öntjük, miközben kanállal kevergetjük. (Akinek van, az konyhai robotgép dagasztóspiráljával is dolgozhat.)
  3. Ha már minden folyadékot beleöntöttünk, kézzel (akinek van, az ugye továbbra is a géppel) összedolgozzuk a tésztát, addig gyúrjuk, amíg a lábas oldaláról minden liszt lejön, és a tészta közepesen lágy, ruganyos, kenyértészta állagú lesz.
  4. Lisztezett deszkán formázzuk henger alakúra, és vágjuk 8 egyenlő részre. Mindegyik részből formáljunk gombócokat.
  5. Nyújtsuk ki egyenként 2 mm vastagra őket, vágjuk 6 cikkelyre.
  6. A sajtot vágjuk kb. 0,5 X 0,5 cm-es csíkokra, a sonkát vágjuk fel vékony szeletekre, majd metéljük csíkokra. A cikkelyek szélesebb részére helyezzünk egy sajtcsíkot és 2-3 csík sonkát. Tekerjük fel, kissé hajlítsuk meg őket, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  7. Kenjük meg pici tejjel elkevert tojássárgájával, és szórjuk meg magokkal.
  8. Előmelegített sütőben süssük szép rózsaszínűre.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 703
elküldve: 2
receptkönyvben: 200
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: hamburger-buci, croissant, édes leveles, perec, pita, bagel, buci, zsemle, burek, briós

egyéb elnevezések

sajtos kifli, kelt kifli, sonkás-sajtos kifli, sós kifli

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

odri1987
odri1987 Tue, 2012-08-21 21:34

ez igazan jo lett! de ami a legfontosabb gyors es egyszeru meg az ilyen extrem kezdoknek is mint en . koszonom

sumquisum
sumquisum Sun, 2012-07-01 01:13

Kedves OsztriGa! Köszönöm a receptet. Ezt tényleg nem lehet elrontani. Hibátlan lett. A tölteléket a végtelenségig lehet variálni. Azt hiszem rendszeres résztvevője lesz a családi étlapnak ez a kifli. Üdv: (sum)

Döme-Ádám
Döme-Ádám Mon, 2010-11-22 13:45

Szia!
A sajtot pontosan mekkorára kell vágni? Biztos jó az a 0,5 X 0,5 cm???
Válaszodat előre is köszönöm!

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2010-11-22 14:56

Kedves Ádám!
A 0,5x0,5 cm a sajtcsík vastagságára értendő, a hossza olyan legyen, hogy a tésztaháromszögek szélesebb végébe elférjen...kb. 5-6 cm. Korrekt méretek: 0,5x0,5x6 cm.
Remélem, sikerült tisztáznom.
Üdv.: T.

Döme-Ádám
Döme-Ádám Mon, 2010-11-22 18:02

Szia!

Nagyon köszönöm a gyors és pontos választ!
Már fel is vettem a receptjeim közé, s hamarosan kipróbálom.

1293
finomliszt 70 dkg
élesztő 5 dkg
porcukor 2 ek
1 ek
napraforgó olaj 1.5 dl
tej 4 dl
burgonyapehely 5 dkg
aszkorbinsav 1 csipet
szezámmag 1 teáskanál
mandula 2 dkg
trappista sajt 20 dkg
sonka 5 dkg
tojássárgája 1 db
tej 1 ek
köménymag 0 ízlés szerint
szezámmag 1 teáskanál
mandulapehely 1 teáskanál