Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pulao rizs

Pulao rizs
Pulao rizs
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem kérettem magamat sokáig, amikor egy barátnőm rábeszélt, hogy menjünk el együtt az egyik főzősuli indiai menüsorát elkészítő "órára". Az illatos, erőteljes fűszerezést mindig is szerettem, bár a túlságosan csípősért nem vagyok oda, mert számomra a csípős íz elnyomja a többi fűszert, amiket pedig szívesebben éreznék. Mivel a család felének bejött a főzős óráról hazahozott maradék ízvilága, gondoltam, itthon is tudok én ilyet főzni annak, aki szereti. A többiek meg a hagyományos rizst kapják. Meg hát, valljuk be, hogy ilyen egzotikus rizshez különleges fűszerezésű húsétel is dukál, egy tokányhoz jobb a hagyományos rizsköret.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az illatos fűszerek, mint fahéj, szegfűszeg, kardamom, nálunk szinte kizárólag édes fogásokban, süteményekben, szószokban szerepelnek. A keleti konyha sokrétűbb ebben a tekintetben, és az egészben hagyott fűszereket gyakran forró olajban hevítik fel, hogy azok minden aromájukat kibocsátva az étel egészébe átjussanak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst meleg vízben többször átmossuk, majd meleg vizet ráengedve félretesszük. 
  2. A hagymát félbevágjuk, és fél karikákra szeleteljük.
  3. Nagyon forróra felhevítjük az olajat, és beledobjuk az illatos fűszereket, a római kömény és a hagyma kivételével.
  4. Kavargatjuk, hogy kioldódjanak az illóolajok a fűszerekből, majd hozzáadjuk a szeletelt hagymát is, és halványra pirítjuk.
  5. A rizst a vízzel együtt, amiben félretettük, beleöntjük a lábosba, hozzáadjuk a római köményt, és sózzuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet úgy, hogy kb. két ujjnyival a rizs fölé érjen. 
  6. Erős tűzön forraljuk, amíg a rizsszemek már majdnem elérik a víz felszínét. Ekkor lecsavarjuk, és a legalacsonyabb fokozaton befedve a lábost, a rizst kb. 10-15 perc alatt készre pároljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 506
elküldve: 1
receptkönyvben: 87
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
259 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

indiai rizs, fűszeres basmati rizs, szegfűszeges fahéjas rizs

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

205
basmati rizs 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fahéjrúd 1 db
babérlevél 2 db
szegfűszeg 3 db
fekete bors 3 szem
kardamom 3 db
római kömény 1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint