Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pulyka a beiglihez - Karácsonyi pulykasült

Pulyka a beiglihez - Karácsonyi pulykasült
Pulyka a beiglihez - Karácsonyi pulykasült
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első pulykánál nem gondoltuk végig, mekkora a sütő, így szegényt aprítgatni kellett, mert nem fért be.
A nagy siker azonban nem maradt el, mert azóta állandó része a karácsony másnap ebédnek.
A sütés "illata" mindenkit időről-időre visszakerget a konyhába, ellenőrizni, vajon mikor lehet már enni...

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Hozzá Chardonnay, vagy Rosé illik, mindkettőt igen hűvösen - 8 - 9 fokon kell felszolgálni...
A desszert természetesen a bejgli, ami nem maradhat el a karácsonyi asztalról!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Átmossuk a pulykát, és egy méretes tepsiben a hátára fektetjük - alá kis olajat öntünk.
  2. A darált húst a tejszínnel, gesztenyemasszával jól elkeverjük, majd begyömöszköljük a pulyába.
  3. A szalonnából szeleteket vágva megtűzdeljük a pulykát, alaposan besózzuk, és a fűszerekkel megszórjuk.
  4. Az aszalt szilvát, a gerezdekre vágott almát és körtét lehetőség szerint be-be gyömöszköljük szintén.
  5. A maradék töltelékkel nincs gond, körberakjuk vele a tepsit a pulyka körül, szépen beöntözzük a borral.
  6. Alufóliából készítünk egy dupla szélességű "burkolatot" a tepsire, majd betesszük - 2 óra, 190 fokon
  7. Közben meg-megfordítjuk, hogy egyenletesen süljön...
  8. Ha a két órát kivártuk, levesszük a fóliát és elkezdjük szépen pirítani a madárkánkat - persze a tepsiben lévő finom szaftot használva az öntözésre.
  9. Ha pirosra sült, kivesszük - ez még egy óra...
  10. Házilag készített burgonyapürével tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 24 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 488
elküldve: 11
receptkönyvben: 250
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: 1

szakács

vitorlázó

Mióta szakács: 2010.08.24.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
főzőverseny: gesztenyés ételek főzőverseny
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi pulyka, gesztenyés pulyka

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pasman
pasman Fri, 2016-11-25 12:56

Tegnap Hálaadás apropójából a te recepted szerint készítettem el a pulykát, és nagy sikere volt. Köszönöm! Az alufóliából készítendő dupla széles fedő alatt nem tudom, mit értesz, de működött az is, amit csináltam. A pirításhoz visszavettem a hőfokot 150-160 fokra, hogy ne égjen meg.

Tjózsi
Tábori József / Tjózsi Sun, 2011-12-25 14:05

Tegnap előkészítettük, ma megsütöttük és majdnem meg is ettük! Remek recept, köszi-szépen! További békés Ünnepet kívánok!! Üdv: Józsi.

kinke
vitorlázó / kinke Mon, 2011-01-03 13:03

No, itt volt az ideje - persze volt hozzá beigli-kép fennt, csak azt valamiért nem értékelték valódinak, pedig az is saját kép volt...
Valóban, porhanyós volt, kifogástalan, ahogy annak lennie kellett.
Üdv,

Tibor

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2011-01-03 12:57

Na végre, megjött a pulyka! Gratulálok, nagyon szép, és biztos nagyon finom is volt. Üdv. Zsóka néni

1186
bébipulyka 4 kg
darált marhahús 0.5 kg
sertéscomb 0.5 kg
gesztenyemassza 500 g
aszalt szilva 30 dkg
alma 3 közepes db
körte 2 közepes db
főzőtejszín 3 dl
füstölt szalonna 10 dkg
kakukkfű 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
fehérbor 2 dl
napraforgó olaj 2 ek