Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pulykanyakleves grízgaluskával

Pulykanyakleves grízgaluskával
Pulykanyakleves grízgaluskával
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Drága nagyapám a marhahúslevesre esküdött. Talán igaza volt, persze ő nem ismerte a pulykalevest, mert ők nem is nagyon ettek pulykát. Én legalábbis gyerekkoromból egyáltalán nem tudok felidézni pulykahúsból készült ételeket. Pedig a pulykanyakból igazán finom, zamatos leves készíthető, nálunk legalábbis ez a kedvenc a húslevesek közül.  Sajnálom, hogy nagyapám sose kóstolhatta meg az én pulykalevesemet. Biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlett volna neki.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A grízgaluskához

ajánlat

Még finomabb lesz, ha előző nap készítjük el a levest, és úgy mindenestül hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott húst hideg vízben feltesszük főni.
  2. A zöldségeket megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a petrezselyemzöldet cérnával csokorba kötjük, és mindent a húshoz adunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
  3. Amikor felforrt, azonnal kicsire vesszük a lángot, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, és félig lefedve nagyon kislángon főzzük kb. 2 órát. Habot szedni nem kell róla.
  4. A kész levesből kb. 1 l-t egy kisebb lábosba merünk át, és felforraljuk.
  5. Ekkor készítjük a galuskákat: 1 tojást villával nagyon habosra verünk, s ugyanezekkel a mozdulatokkal keverjük bele apránként a búzadarát, hogy jó levegős legyen a massza. Akkor jó, ha nem folyik, de nem is kemény, ezt ki kell tapasztalni, de inkább kicsit hígabb legyen, mert azon még lehet javítani. (Én nem sózom, mert úgyis sós levesbe lesz szaggatva, viszont lehet beletenni apróra vágott petrezselyemzöldet.) Egy kiskanalat a forró levesbe mártunk, és avval szaggatunk szép kis hosszúkás galuskákat a levesbe. (Én az első után egy kicsit várok, mert ha az darabokra esik, akkor még egy pici darát keverek a masszába.) Lefedve 2-3 percig főzzük, aztán a tűzről levéve még állni hagyjuk 5-10 percet. Ezalatt a galuskák evőkanálnyira nőnek.
  6. Tálaláskor a levest levesestálba szűrjük, beletesszük a zöldségeket, a húst kisebb darabokban (esetleg kicsontozva), és tetejére szedjük a galuskákat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 39 293
elküldve: 16
receptkönyvben: 597
elkészítve: 32/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

pulykahúsleves daragaluskával, húsleves pulykahúsból

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-12-23 22:49

Köszönöm! És nagyon finom is, holnap az ünnepi ebéd része lesz nálunk. :)

randrea
Andrea / randrea Sat, 2011-08-27 13:54

Kedves Fahéj!

Nagyon fincsi lett a leves! Féltem elkészíteni a grízgaluskát, mert eddig csak egyszer sikerült puhára. De láss csodát, a te recepted alapján finom, puha grízgaluskát készítettem elsőre:-) Köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-08-27 15:46

Én is örülök, hogy sikerült! A receptet pedig nagyon szívesen! :) Üdv: Fahéj

Astrid
Astrid Mon, 2011-03-14 17:23

Kedves Fahéj!

Kicsit féltem a grízgaluskától, mert ettem már kőkeményet is, ráadásul többfelé úgy olvastam, hogy külön fel kell verni a fehérjét, attól lesz könnyű, puha. De nekem arra most nem volt időm, kedvem (az utolsó pillanatban derült ki, hogy nincs levesbetét itthon).
De ezzel a módszerrel tényleg finom, puha galuskákat készítettem és csak pár perc kellett hozzá.
Köszi a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-03-14 22:18

Kedves Astrid!
Örülök, hogy jól sikerült. Egyébként én is úgy gyakoroltam be tökéletesre a grízgaluska készítést, hogy folyton elfelejtettem levesbetétet venni. :))

zsuzskabébi
zsuzskabébi Sun, 2010-09-26 10:04

Kedves Fahéj!
Kuncogok itt csendben, hogy miközben beütöttem a keresőbe a "grízgaluska" szót (hogy ellenőrizzem, jól csinálom-e), hát nem ismét a te receptedhez vetődtem? :)) És ha már idevetődtem, akkor a leírásod szerint fogom kiügyeskedni azt a grízgaluskát. :) Jó főzögetést!
Zsu

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-09-26 13:31

Kedves Zsu!
Lényege, hogy jó sok levegő kerüljön a tésztájába, ettől lesz könnyű és hatalmasra tud így nőni. Neked is jó főzögetést! Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-09-21 13:32

Kedves Fahéj!Igazad van.Én is ezt tanultam, de azért van ellen példa, és csak leírtam!A burgonyapürével is mást teszek másnap,mint ami volt, de ez én vagyok , és aki így gondolkodik.,...más kidobjaÉva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-09-20 21:41

Fahéj!Én is szép lassan, gyöngyözve főzöm, szép tiszta marad a leve.Az íze is finom,az más kérdés, ha annyit főz az ember, és ha marad másnapra, akkor az finom úgy is.Van olyan ismerősöm, aki a másnapra maradt ételt, se levest, se húsfélét nem hajlandó megenni.Mondjuk mi nem ilyenek vagyunk, de ilyen is van.Én nekem kuktám nincs, mégis klasszul megy a főzés, idő kérdése az egész.Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2010-09-21 13:08

Szia É-Anyóca!
Ha valaki nem eszi meg az előző napon készült ételt, az sok minden jót kihagy. Mert vannak ételek, amik másnapra, harmadnapra lesznek a legfinomabbak. Gondoljunk csak a töltött káposztára...
Persze van, ami meg frissen jobb. Én se rajongok a másnapos krumpliételekért, de azért azokat is fel lehet javítani még másnaposan is. Gyerekkorunkban nagyon megtanították nekünk, hogy ételt lehetőség szerint nem dobunk ki. Úgy kell főzni, hogy ne legyen mit kidobni. :)
Üdv: Fahéj

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2010-09-19 19:58

A pulykanyak kifejezetten diétás étel, mert nincs zsírja mint a pulykaszárnynak. Nagyon jó "beteg" leves. Én kuktával szoktam rövidre zárni a főzési időt. Teljesen egyetértek azzal a nézettel, hogy a leves másnap a legfinomabb, mikor összeszoknak az elemek.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2010-09-20 21:31

Sajna, nincs kuktám. Hagyományos lábosban való főzéssel tulajdonképpen 2 óránál kevesebb idő is elég, hogy a levesben minden megfőjön, de azt vettem észre, hogy jobbak lesznek az ízek, ha hagyom gyöngyözni hosszabb ideig.

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-09-21 09:21

Kedves Fahéj! Ne sajnáld, hogy nincs kuktád, nekem van, mégsem használom. Oldaladról ítélve Te is gourmand vagy, (a fordításban ínyenc és nem falánk:)) mint én. Szeretem látni az ételt, a folyamatot figyelni, megkóstolni, ízlelni.... hm... beindult a nyálképződés a kép láttán. Üdvözöllek: Bokros Erika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2010-09-21 13:19

Szia Erika!
Tulajdonképpen nem hiányzik a kukta. Mivel sose volt, főzésnél egyáltalán nem is gondolok arra, hogy mi lenne ha kuktában... És tényleg szeretem nézni a folyamatot, ahogy alakulnak az alapanyagok, a főzés-sütésnek ezt a csodálatos kémiáját. Sokszor odaguggolok a sütőajtó elé, és figyelem, hogyan lesz a nyers tésztából süti. Megunhatatlan. Üdvözlettel: egy gourmand :))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-09-19 19:15

Az se rossz dolog, a gyakorláshoz,csak tojás legyen.A levesedet a te fajta módodon is kipróbálom, habár szoktam csinálni, de most konkrétan így csinálom, ránézésre is jó.Köszi:Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2010-09-20 13:51

Szerintem ízleni fog! És ahogy már többen (ketten :-) ) is megállapítottuk, érdemes előző nap megcsinálni.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-09-19 14:18

Ez is a kedvenceim közt van, de már akkor nem rakom fel.Örülök, hogy megcsináltad!!!Nagyon finom levese van, a pulyka nyaknak.Hm.....Nem kell ide hatalmas mennyiségű és minőségű csodahús, amikor ezekből is lehet csodákat varázsolni, főleg grízgaluskával!Köszi, hogy elkészítetted!Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-09-19 17:45

Ezt mindig szívesen elkészítem! A grízgaluskát még anyukámtól tanultam, de úgy szereztem benne nagy gyakorlatot, hogy folyton elfelejtettem levestésztát venni...:)

414
pulykahús 80 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 4 közepes db
zeller 1 kis db
karalábé 0.5 db
zöldpaprika 0.5 db
paradicsom 0.5 db
kelkáposzta levél 1 db
petrezselyem 1 csokor
fekete bors 12 szem
0 ízlés szerint
tojás 1 db
búzadara 50 g
petrezselyem 1 ek