Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puncs szelet

Puncs szelet
Puncs szelet
120 perc / előkészület: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a klasszikus, gyermekkorunkat idéző süteményeket. Ilyen a nem maradék, beszáradt tortákból alkotott Puncs szelet is. :)

Ez a recept nem a legegyszerűbb és leggyorsabb, viszont mindig igen nagy sikert arat, hiszen nagyon-nagyon finom. :)

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Puncstöltelék

Fondán

ajánlat

Érdemes hűvös helyen egy napig folpackba burkolni, és hagyni, hogy az ízek kiteljesedjenek. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától.
  2. A tojásfehérjét 2/3 rész cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  3. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét.
  4. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet.
  5. Sütőpapírral bélelünk egy kb. 30x45 cm-es tepsit, és enyhe gőz mellett 160°-on kb. 15 perc alatt megsütjük.

Puncstöltelék

  1. Először elkészítjük a piskótát az előzőek szerint. Ha kicsit gyorsítani szeretnénk a folyamaton, akkor 10 tojásból készítünk piskótatésztát, majd a felét megsütjük a tészta alapjának és tetejének. A másik felét is két részre osztjuk (ez már a töltelékhez kell), és az egyikbe belekeverjük az ételszínezéket. A két színű tésztából (sárga-rózsaszín) szintén 15 perc alatt 2 piskótát sütünk (mivel a két tészta nem terül el teljesen a tepsiben, nyugodtan lehet egymás mellett sütni).
  2. Közben készítünk egy cukros szirupot, amellyel majd a két színű, felkockázott piskótát fogjuk meglocsolni. A sziruphoz a 20 dkg cukrot a vízzel felforraljuk. Majd belereszeljük a megmosott citrom héját, az átöblített mazsolát és legvégül a rumot.
  3. Egy zárható tetejű dobozba tesszük a piskótakockákat, és meglocsoljuk a mazsolás sziruppal, majd az összedarabolt dióval jól összerázzuk.
  4. Ezután a süti alapjának és tetejének sütött piskótát kettévágjuk, és az alappiskótát megkenjük forró baracklekvárral. Erre felvisszük az összes tölteléket, és beborítjuk a másik piskótalappal, melyet a fondánnal történő bevonás előtt szintén forró baracklekvárral kenünk meg.
  5. Amíg elkészítjük a fondánt, a tálcára helyezett süteményt beborítjuk egy másik tálcával (vagy tepsivel), és súlyt helyezünk rá, hogy tömörödjön a töltelék.
  6. A cukrot a vízzel kevergetés közben feltesszük forrni. Amikor kellően besűrűsödött a cukoroldat, akkor hozzáadjuk az ecetet, és legvégül pár csepp ételszínezéket.
  7. Amikor még folyékony a fondán, akkor ráöntjük a baracklekvárral megkent piskótára, és egy kés segítségével egyenletesen bevonjuk a tésztát.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x45 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 4 811
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
receptverseny: #HÁZIMENZA receptverseny
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

puncs kocka

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

624
tojás 5 db
cukor 10 dkg
finomliszt 12 dkg
tojás 5 db
cukor 30 dkg
finomliszt 12 dkg
rum 2 dl
mazsola 10 dkg
víz 2 dl
ételfesték 1 kávéskanál
sárgabaracklekvár 60 dkg
dió 12 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 30 dkg
víz 1 dl
ecet 10 ml
ételfesték 3 csepp