Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puncskarika

Puncskarika
Puncskarika
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt már pár nappal az ünnepek előtt megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk. A tészta így is finom omlós marad, a töltelék ízei pedig jól összeérnek.

hozzávalók / 4 adag

Hozzávalók a tésztához

Hozzávalók a töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet keverjük össze a sütőporral, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. a vajat), és az ujjainkkal morzsoljuk össze.
  2. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt, és a villával kissé felvert tojás, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapni).
  3. Ezután osszuk el a tésztát négy egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat.
  4. Helyezzük egy enyhén lisztezett sütőpapírra az egyik tésztagombócot, majd nyújtsuk ki vékonyra, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe (kb. 0,5 cm vékonyra nyújtsuk ki a tésztát).
  5. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 8-10 perc alatt szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem).
  6. A sütőből kivéve a forró tésztát rögtön szúrjuk ki ízlés szerinti formával, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen (gyorsan dolgozzunk a forró tésztával, mert ha kihűl, nagyon törik, és már nem tudjuk kiszaggatni!!).
  7. Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el (én két sütőpapírt használok a nyújtáshoz, így gyorsabban megy a sütés).
  8. A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
  9. A vajat keverjük jó krémesre a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  10. A kiszúrásnál visszamaradt tésztadarabokat morzsoljuk a kezünkkel össze, majd adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez.
  11. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, és ízlés szerint rumot, majd keverjük alaposan össze.
  12. Az elkészült töltelékből tegyünk egy kiskanálnyit a tésztára, majd helyezzünk rá egy közepén kilyukasztott tésztát. Ezután óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, majd helyezzük egy tálcára egymás mellé (érdemes előző nap megtölteni, mert így a tészta kellően puha, de mégis omlós lesz, és a töltelék ízei jól összeérnek).
  13. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 019
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gizi

Mióta szakács: 2013.03.25.
68 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

puncstallér, puncstöltelékes édes pogácsa

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1844
finomliszt 50 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 20 dkg
sütőpor 1 csomag
tojás 2 db
tejföl 1 dl
vaj 20 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
csokoládé 10 dkg
rum 5 ek