Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puncstorta 4. -tej-és tojásmentes

Puncstorta 4. -tej-és tojásmentes
Puncstorta 4. -tej-és tojásmentes
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kislányom a mediterrán diéta szerint étkezik (tej, tojás, szója, citrus gyümölcsök, olajos magvak mentesen), és elég nagy bajban voltam, hogy mikor mit egyen, főleg a süteményekben. De szerencsére ezen az oldalon az egyik hasonló sorsú anyuka elkészítette ezt a csodálatos piskótát, és azóta sokkal könnyebb lett az életünk, mert a pici lányom nagyon édesszájú. A torta belsejét pedig egy másik oldalon találtam, bár ezt át kellett alakítanom úgy, hogy mi is meg tudjuk enni. De szerencsére sikerült, és mindenkinek nagyon ízlett. Ezt igazolja, hogy az utolsó szeletet sikerült csak lefényképeznem, mielőtt az is elfogyott volna.

Ui: Nagyon szépen köszönöm a piskóta-receptet a vállalkozókedvű anyukának.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A masszához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta elkészítése:
 

  1. A cukrot, a vaníliás cukrot, az ecetet és az olajat összekeverjük.
  2. Külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.
  3. Felváltva apránként hozzáadagoljuk a cukros masszához a lisztes keveréket és a vizet.
  4. Utána kivajazott, kilisztezett formába öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben sütjük tűpróbáig (kb. 40 perc).

Massza elkészítése:

  1. Az olajat összekeverjük az almaecettel, a porcukorral, a feketekávéval, a sütőrummal, a kakaóval, és kislángon elkezdjük melegíteni. Nem szabad forralni.
  2. Ha már minden összeolvadt, hozzáadjuk a 3 tk étkezési keményítőt, melyet előtte pici hideg vízzel csomómentesre keverünk. Ez fogja besűrűsíteni a masszát. Az állaga olyan lesz, mint egy lazább pudingnak.
  3. Tűzről levéve keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a margarint, melyet mixer segítségével hozzákeverünk a masszához, utána beletesszük a diót és a mazsolát.
  4. A kihűlt torta tetejéből levágunk egy 2 cm vastag darabot, és félretesszük.
  5. A közepét kanállal kiszedjük, melyet szétmorzsolva hozzáadunk a keverőtálban lévő masszához. Miután ezt összekevertük, visszatesszük a tortába, és rátesszük a tetejét.
  6. Bekenjük az egész tortát felmelegített málnalekvárral, és betesszük a hűtőbe kb. 5 órára, hogy megdermedjen.
  7. Utána elkészítjük a cukormázat, és ráöntjük a tortára, melyet visszateszünk a hűtőbe akár egy egész napra, de legalább egy éjszakára.

  • sütési hőfok: 155°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 49 348
elküldve: 9
receptkönyvben: 322
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Niki

Mióta szakács: 2010.02.27.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tej- és tojásmentes puncstorta

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ani19
ani19 Thu, 2015-04-16 10:07

Szia! Vajon az almaecetet helyettesíthetem sima ecettel is?
Köszi! Ani

Fannianyu
Fannianyu Tue, 2012-05-15 19:22

Szia!Ha én 24főre szeretném sütni,akkor értelemszerűen mindenből kétszer annyit kell tenni bele,igaz?:)Köszönöm a választ!:)

BaloghN
Niki / BaloghN Mon, 2012-03-26 21:04

Szia Zeparr!

Gratulálok az első tortádhoz és nagyon boldog szülinapot kívánok a párodnak.
Ami a magasságát illeti, vagy a töltelékkel lehet játszani, vagy 1,5x-es adagból kell készíteni, hogy magasabb legyen.
Ha tényleg sok az allergiás a családodban, akkor próbáld ki húsvétra a kalácsot is, amit a receptjeim között találsz. Szerintem nagyon finom és így mindenkinek lehet igazi húsvétja.
Még egyszer gratulálok és sok sikert a további próbálkozáshoz.

Szép estét!
BaloghN

zeparr
zeparr Mon, 2012-03-26 09:38

Kedves Niki!
A hétvégén elkészítettem a tortát a férjem 30. születésnapjára. Ez volt az első saját sütésű tortám, így nem kis rizikót vállaltam!
Azt kell, hogy mondjam, valami isteni íze lett. A férjem "normál" étrenden van, a családban viszont sok az allergiás, ezért választottam a Te receptedet. Az eredmény osztatlan siker aratott. Hálás köszönetem a receptért!
Annyit fűznék csak hozzá, hogy nekem nem lett valami magas a piskóta, megtöltés után is csak kb. 5 cm (26cm-es formában sütöttem). A másik, hogy púpos lett. Ez szerinted miért lehet? Nálad milyen magasra jön fel sütés közben?
Lehet, hogy az volt a baja, hogy édesítőt használtam? (Apósom cukorbeteg.) Bár az eredeti piskótareceptnél valaki írta, hogy ő is édesítővel sütötte és neki tökéletes lett.
Na mindegy, ez a lényegen nem változtat, sikerem volt vele, így még biztosan fogok ilyet sütni.
Üdv: zeparr

BaloghN
Niki / BaloghN Thu, 2012-03-15 18:32

Szia!
A mérete akkora lett, mint egy átlag tortáé (23 cm-es sütőforma). Mi 17-en ettünk belőle.
Sok sikert hozzá.

Erika2
Erika2 Mon, 2011-03-07 15:13

Én is kiprobáltam,nagyon finom de a málnalekvárhoz egy kis darált diót is tettem!Semiperc alatt elfogyott.Kőszönöm a siker élményt!Űdv:Erika2

BaloghN
Niki / BaloghN Tue, 2011-03-08 07:38

Örülök, hogy ízlett. Nálunk a darált dió azért nem jöhet számításba, mert allergiásak vagyunk, minden olajos magra, így mindenből ki kell hagynom, de belegondolva biztos nagyon finom.

Ms Motoszka
Ms Motoszka Fri, 2010-08-20 10:42

Párom ilyen sütit vitt be a munkahelyére névnapja alkalmából. Mindenki a receptet akarta! :)
Ilyen tökéletesre még egyetlen piskótám sem sikerült!

BaloghN
Niki / BaloghN Fri, 2010-03-19 11:53

Köszi, tényleg nagyon finom volt, érdemes kipróbálni.
Először csináltam egy próbaverziót, amit a férjem munkatársain teszteltem (ők igazi mindenevők), de az nem élte meg sem a fényképezést, sem azt hogy megkóstolhasssam, mert olyan hamar elfogyott.
A képen látható a második verzió, de a fénykép majdnem itt is elmaradt. Az íze olyan mint a cukrászdában kaphatóké, vagy talán még jobb. :-)

482
cukor 275 g
vaníliás cukor 1.5 csomag
napraforgó olaj 9 ek
almaecet 4.5 ek
víz 375 ml
finomliszt 375 g
sütőpor 1.5 csomag
szódabikarbóna 2 kk
napraforgó olaj 2 ek
almaecet 1 ek
porcukor 150 g
feketekávé 1 dl
sütő rum 3 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
étkezési keményítő 1.5 evőkanál
margarin 10 dkg
dió 50 g
mazsola 70 g
málnalekvár 5 dkg
cukormáz 10 dkg