Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puncstorta 6.

Puncstorta 6.
Puncstorta 6.
95 perc / előkészület: 45 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tesókám 35. szülinapjára készült a torta, ez a kedvence. Sikerült vele néhány könnycseppet az arcára csalogatnom, ugyanis mindig ő szokott a családban tortát sütni mindenkinek, így nem is számított rá, hogy meglepem vele.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A piskóta töltéséhez

A mázhoz

A díszítéshez

ajánlat

Ha valaki nem szeretne ételfestéket használni, az használhat hozzá málna-vagy szamócaszörpöt is.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta készítése:


  1. Egy 22 cm-es tortaformát kibélelünk szilikonos sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük.
  2. A tojásfehérjét a kristálycukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. Fakanál segítségével hozzákeverjük a sárgáját, majd kis adagokban a lisztet.
  4. A masszát karikába töltjük, habkártya segítségével kihúzzuk a karika széléig.
  5. 180 C°-on, kb 50 percig sütjük.
  6. Ha kisült, megszórjuk liszttel a tetejét, majd szilikonos sütőpapírra fordítjuk tetejével lefelé, formával együtt. Kb. 1 órát hagyjuk hűlni, majd egy éles késsel körbevágjuk és levesszük a gyűrűt.

Töltelék készítése:

  1. A piskóta tetejét levágjuk  kb. 2 cm szélességben és félretesszük. A belsejét kanál segítségével kikaparjuk úgy, hogy kb. 2 cm széles pereme maradjon a tortának.
  2. A tésztát meglocsoljuk a tejjel, melybe egy kevés rumot teszünk. A kivájt belsejét elmorzsoljuk, a diót és a mazsolát a maradék rumba áztatjuk.
  3. A tojást elkeverjük a porcukorral, a kakaóval, a kávéval és vízfürdőben állandó keverés közben besűrítjük.
  4. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat/margarint, a piskótamorzsát és a rumba áztatott dió+mazsolát.
  5. A tölteléket a torta üregébe kanalazzuk, ráhelyezzük a piskóta kalapját és megkenjük felforrósított lekvárral. Hideg helyre tesszük. Az a legjobb, ha egy éjszakát pihen és csak másnap díszítjük.

Máz készítése:

  1. A porcukrot átszitáljuk, majd hozzáadjuk a vizet és a tojásfehérjét.
  2. Robotgéppel enyhén habosra keverjük, majd hozzáadjuk az ételfestéket.
  3. Ha valaki akar a tetejére sötétebb csíkokat, az vegyen ki belőle egy keveset és abba tegyen még néhány csepp festéket. (Én is így tettem.)

Díszítés:

  1. A jól lehűtött tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk az ételfestéket és csillagcsöves nyomózsák segítségével díszítjük a tortánkat.  

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 30 810
elküldve: 10
receptkönyvben: 208
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

deakanett

Mióta szakács: 2010.10.01.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

születésnapi puncstorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

labionda
labionda / labionda Sun, 2012-12-16 14:52

nagyon jól néz ki, meg fogom sütni karácsonyra..nem tévedés az 50 perc sütési idő?? szerinetm az nagyon sok

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-30 21:55

Ez a torta annyira szép!Remélem, sikerül elkészíteni.Hát persze, hogy elpityeregte magát.Nagyon ügyes és szép munka,gratulálok.Éva-Anyóca

deakanett
deakanett / deakanett Sun, 2010-10-31 09:54

Köszönöm a dicséretet, jól esett! Biztos, hogy sikerül elkészíteni, nem nagy ördöngösség!

459
tojás 8 db
cukor 16 dkg
finomliszt 20 dkg
1 csipet
rum 4 ek
tej 1 dl
tojás 1 db
porcukor 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
feketekávé 1 dl
vaj 10 dkg
dió 5 dkg
mazsola 7 dkg
málnalekvár 5 dkg
porcukor 20 dkg
tojásfehérje 1 db
víz 3 evőkanál
ételfesték 5 csepp
habtejszín 2 dl
ételfesték 5 csepp