Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Púri

Púri
Púri
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

India kenyere a róti.
Az indiaiak csak teljes kiőrlésű liszttel sütik. Az alaptészta ugyanaz és a különböző sütési eljárások eredményezik a különböző fajtákat.
A csapáti palacsintasütő serpenyőben olaj nélkül hólyagosra sütött palacsinta méretű tészta.
A phulka felfújt csapáti, ami úgy készül, hogy a kész csapátit 5-10 másodpercre nyílt láng fölé tartják és az felfújódik.
A púri bő olajban sült és reggelire is fogyasztják.
A parátha egy vastagabbra nyújtott csapáti.
A naán nem tartozik ide, mert a tésztája más összetételű.
Ennek a tésztának az optimális keverési aránya:
200 ml teljes kiőrlésű liszt
0,65 dl víz
2 ek ghí vagy olaj
Indiában sokszor reggelire is fogysztják, de ha valaki nagyon elvetemült az eheti kicsit nyugatiasan édesen is dzsemmel, porcukorral...stb és kipróbálhatja ehhez fehér liszttel is. :-)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Èlettani hatása: erösen lúgosít! Ajánlott!
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a vizet és a lisztet, majd hozzáadjuk a ghít vagy olajat és kézzel gyúrjuk 5-8 percig, hogy lágy rugalmas tésztát kapjunk. Szükség esetén még adhatunk hozzá vizet. Letakarva kb. 1 órát pihentetjük, de egy éjszaka még jobb. (Sose tegyük hűtőbe!)
  2.  A tésztából jó diónyi labdacsokat tépkedünk éskinyújtjuk 13-15 cm átmérőjű 2-3 mm vékonyságúra.
  3.  Olajat forrósítunk, annyit, hogy a tészta el tudjon merülni benne, különben nem fúvódik fel. Közepes lángot vagy hőfokot használunk.
  4. Fogó segítségével forgatjuk őket - oldalanként bő fél perc -, és csak a szélénél fogva, ügyelve, hogy ne lyukasszuk ki a már felfúvódott buborékokat, különben az egész tele lesz belülről azonnal olajjal.
  5. Ez a mennyiség kb. 10-12 púri elkészítéséhez elegendő.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 598
elküldve: 3
receptkönyvben: 213
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

élesztő nélküli indai kenyér, kovász nélküli indiai kenyér, indiai lepénykenyér, olajban sült kenyér, teljes kiőrlésű lepény

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-30 22:42

segítséget kérek a purihoz milyen egyszerű szósz/mártást lehet adni. hogy egy reggeli kijöjjön belőle?
Köszi

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-10-31 19:52

Huh, szappy, hát lehetne valami raita jó hozzá, például ez itt:
http://www.nosalty.hu/spenotos_raita_recept_25457
vagy valamilyen paradicsomos fűszeres szósz, mint például a paradicsomsalsák - ilyet is találsz az oldalon.
Ha édesen szeretnéd, marad a lekvár vagy vanília szósz, vagy bármi amit szeretsz.
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-31 21:14

Köszönöm a gyors választ! Majd kipróbálom mindet. Valami olyat keresek ami a szószoshúsételek szósza /csípős, fűszeres/ ,csak nincs benne hús.
ma reggel ilyet reggeliztünk halas citromos krémmel. jó/érdekes volt.
kösz. Szappy

Tipi
Tipi Sun, 2010-08-22 09:39

Én hagytam egy éjszakát állni és reggelre elfolyósodott.
miért lett ilyen?

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-08-22 10:28

Nahát, velem ilyen még sosem történt. Meg vagyok lepve.
Milyen lisztből csináltad?

Tipi
Tipi Sun, 2010-08-22 15:50

Teljes kiőrlésű rozslisztből.
Az nem jó hozzá?

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-08-22 16:24

Hát, bevallom, még sosem csináltam abból.
Ez a recept teljes kiőrlésűre vagy fehér lisztre érvényes.
Elképzelhető.
Ne haragudj, de nem tudom. :-(

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-06 15:32

Én kicsit megfűszereztem: 22 deka liszthez és 1 evőkanál vajhoz ,5 kiskanál petrezselyemzöldet, némi erős zöldpaprikát (apróra vágva), 1 kiskanál reszelt gyömbért, fél kiskanál kurkumát, két kiskanál garam masalát, 1 kiskanál sót és 1 evőkanál citromlevet tettem, meg annyi vizet, amennyit felvett. Szezámmagot is lehet tenni hozzá.

576
teljes kiőrlésű liszt 120 g
víz 1.4 dl
ghee 4 ek
napraforgó olaj 2 dl