Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puszedli

Puszedli
Puszedli
55 perc / előkészület: 45 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a Bécsből érkezett finomság már-már alapdarabnak mondható karácsony és húsvét tájékán. Íme, Nagyi receptje, dupla adag mázzal! ;)

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A tojáshabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A szobahőmérsékletű vajat, mézet és a két darab tojást robotgéppel összedolgozzuk. Egy másik tálban a lisztet, cukrot, citromhéjat a fűszerekkel összekeverjük. A két tál tartalmát összegyúrjuk, és minimum 1 órát pihentetjük.
  2. A kihűlt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és külön-külön hengerré sodorjuk őket, majd diónyi darabokat vágunk és gömbölyítünk, a tenyerünk segítségével pedig kilapítjuk őket.
  3. Sütőpapírra tesszük, 180 fokos sütőben 5-10 percig sütjük, vigyázva arra, hogy ne égjenek meg.
  4. A kihűlt puszedliket belemártogatjuk a krémbe, és legalább egy éjszakát pihentetjük.

A tojáshabhoz

  1. A tojáshabos mázhoz vizet melegítünk, és az edényre helyezünk egy tálkát, ebben fogunk dolgozni.
  2. Beleszórjuk a porcukrot és a tojásfehérjéket. Kézi habverő segítségével addig keverjük, míg a krém meleg nem lesz.
  3. Ekkor levesszük a tűzről az edényt, és a kézi habverő segítségével szép fényesre, habosra verjük a krémet.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 178
elküldve: 0
receptkönyvben: 45
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 2

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
949 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mézes puszi, habos puszedli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mesetó
meseto / mesetó Sat, 2017-04-29 22:25

Nagymamám nem bécsi volt, de hasonlót készített. A különbség, hogy tett a tésztába lazítót is (szódabikarbóna) és hogy a mázat egy hatalmas tálba tette, bele az összes kisült puszedlit, és addig forgatta az egész tál tartalmát, amíg a máz be nem vonta a puszedliket, márványos lett a végeredmény. Persze, az nem volt duplán mázas, mint ez.

471
vaj 13 dkg
méz 30 dkg
tojás 2 db
finomliszt 50 dkg
cukor 2 ek
gyömbér 1 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
fahéj 1 teáskanál
kardamom 1 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
porcukor 20 dkg
tojásfehérje 3 db