Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puszedlis meggyes pite

Puszedlis meggyes pite
Puszedlis meggyes pite
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amióta felfedeztem a mézes puszedli, a meggy és a csoki nagyszerű párosítását, azóta az ehhez hasonló sütiket, réteseket mindig puszedlivel keverem, hogy a meggy nedvességét felszívja, és ez egy különlegesen finom ízt is ad neki. (Sokkal jobb, mint a zsemlemorzsa.) A meggyszezonra készülve, már beszereztem néhány zacskóval. Jó a sima, a csokival bevont és a gyömbéres is.

Megjegyzés: én a felső lapot rácsoztam, ezért az alsó laphoz a tészta 2/3 részét nyújtottam ki, ugyanis a rácshoz kevesebb tészta kell  (1/3-a ). Ha nem rácsozom, akkor fele-fele mennyiségű tészta kerül alulra és felülre is.14 fázisfotó az elkészítéséről itt található.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel. Elmorzsoljuk a vajjal, belekeverjük a cukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot és egy pici sót.
  2. A tejfölt összekeverjük az egész tojással, meg egy sárgájával, és ebbe belekeverjük  az élesztőt is. (Nem kell felfuttatni!)
  3. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy puha, jól formázható tésztát kapjunk!
  4. 1 órát pihentetjük, majd két részre osztjuk.
  5. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a kinyújtott tészta felét, és megkenjük a tojásfehérjével. Hagyjuk rászáradni!
  6. Rászórjuk a tölteléket, a másik kinyújtott lappal betakarjuk, a tetejét megkenjük tojásfehérjével, megszurkáljuk, és sütőben megsütjük.
  7. A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, leöntjük róla a levet. Legjobb, ha egy nagy szűrőkanálba magozzuk ki, így lecsöpög a fölösleges leve.
  8. Hozzákeverjük a cukrot és a durvára morzsolt csokis puszedlit. (Ezt a fajta sütit az egyik áruházláncban szoktam venni. Tulajdonképpen egy mézes puszedli fajta, csak gyömbérrel van ízesítve, és csokival bevonva. A sima mézes vagy csokis puszedli is jó hozzá. Kb. egy fél csomaggal tettem hozzá.)

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 590
elküldve: 0
receptkönyvben: 222
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

azila

Mióta szakács: 2011.01.09.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

meggyes pite mézes puszedlivel, különleges meggyes pite, meggyes lepény

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Azila1
azila / Azila1 Mon, 2011-09-12 10:03

Ezért szoktam ajánlani az oldalamon lévő képeket, mert ott minden fontos lépést lefényképezek. Ennél is látható, hogyan készítettem.

jusztis
jusztis Fri, 2011-09-09 20:31

Köszönöm időközben rájöttem a rácsozó használatára !

jusztis
jusztis Fri, 2011-09-09 20:26

Én is rendeltem ilyen rácsozót, de lehet, nagyon butának tűnik, de valaki árulja már el, hogyan kell használni. Amikor már a tepsibe teszem a felső lapot is akkor kell vele rácsoznom, vagy hogyan? Sajnos még nem mertem megpróbálni, pedig nem vagyok kezdő. Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm.

Katoca
Katoca Mon, 2011-07-11 08:30

Kedves CSERTI JUTKA!
Az aprószemű, savanyú meggyet, magozd ki, 1:3 arányban adjál hozzá cukrot (1 kg meggyhez 30 dkg cukor kb) meg egy csipet szalicilt és hagyjad állni 1 napig. Néha megkevergeted. Utána tedd üvegekbe, és finom ropogós, édes meggyet kapsz.
A cukor arány persze ízés szerint változhat, nekem nincs mérlegem, én csak zuttyantani szoktam, de a legsavanyúbb meggyből is lehet igazán finomat csinálni.

Azila1
azila / Azila1 Mon, 2011-07-04 08:54

Vikki!
Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy ízlett.:)

Azila1
azila / Azila1 Wed, 2011-06-22 13:37

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást és Évának a rácsozóval kapcsolatos tájékoztatást, mert biztos megkérdezték volna többen is.:)

Azila1
azila / Azila1 Wed, 2011-06-22 13:37

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást és Évának a rácsozóval kapcsolatos tájékoztatást, mert biztos megkérdezték volna többen is.:)

cserti jutka
cserti jutka Tue, 2011-06-21 16:32

Kedves Azila

Ez csodalatosnak igerkezik a puszedli morzsaval. Nagyopn jo otlet. Ahogy raneztem a kepre megkivantam.
Sajnos Toronto kornyeken csak nagyon savanyu aproszemu vilagospiros meggy terem, pedig biztos megteremne a nemesebb fajta is. Elso alkalommal, hogy Magyarorszagon leszek meggy szezonban kiprobalom.
Koszi az otletet. Kiprobalom majd cseresznyevel, mert az van errefele nagyon finom.
Udvozollek
Jutka

846
finomliszt 45 dkg
margarin 16 dkg
cukor 10 dkg
tojás 2 db
sütőpor 0.5 csomag
élesztő 1.5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tejföl 5 ek
étkezési keményítő 3 evőkanál
0 ízlés szerint
meggy 1 kg
cukor 10 dkg
mézes puszedli 15 dkg