Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Quiche Lorraine koszider konyhájából

Quiche Lorraine koszider konyhájából
Quiche Lorraine koszider konyhájából
70 perc / előkészület: 15 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először Belgiumban ettem, vallon területen, és imádtam. A tészta omlós, a töltelék ízes, az egész pedig látványos. Jó tömény a sok vajtól és zsíros tejszíntől, ezért nagyon kiadós. Langyosan a legfinomabb, de másnap is tökéletes, szendvics helyett is például kirándulásra, munkahelyre. (Nekem hideg tejjel ízlik a legjobban, de a sör is nagyon csúszik rá.)

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

ajánlat

Saláta, sör, fehérbor. Vagy amit szeretünk. Egy tartalmas leves után főételnek is kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Ha kész a hagyma (lásd töltelék), begyújthatjuk a sütőt, hogy jó forró legyen.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval, tojássárgájával, majd alaposan elmorzsoljuk a hideg vajjal. Először nehezen áll össze, de ahogy melegszik a vaj, egyre jobban felveszi a lisztet. Ekkor belekeverjük a hideg vizet, amitől sima, közepesen kemény, jól alakítható tésztává áll össze. (Betehetjük a hűtőbe, de dolgozhatunk is tovább vele.)
  3. A tésztalabdát a kezünk között ellapogatjuk, majd a 26 cm átmérőjű piteformába tesszük, és egyenletesen szétnyomogatjuk, 2 cm-es peremet is készítünk. (Kinyújthatjuk deszkán is, de fölösleges elővenni a táblát, mert kézzel is jól alakítható.) A formát semmivel sem kell kikenni!
  4. Az alapot betesszük a forró sütőbe, és 15 percig elősütjük. Akkor jó, ha a tészta pereme kivilágosodik. (Ha felpúposodna, a púpokat egyszerűen lenyomjuk.)
  5. Megtöltjük. Előbb a szalonnát (sonkát) rászórjuk a tésztára - nem kell eligazgatni, ha össze-vissza borzas, jobban közé folyik a tojás. Ezután rászórjuk a hagymát, végezetül ráöntjük a tojásos masszát. Alaposan megszórjuk a reszelt sajttal.
  6. A forró sütőben kb. 40 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna lesz. A formában langyosra hűtjük, és így fogyasztjuk. Salátát kínálhatunk hozzá.

Töltelék

  1. Először a hagymát félfőre, finom szálasra felvágjuk, majd a vajból elvett 1 dkg-on üvegesre pároljuk, és hagyjuk hűlni.
  2. Közben nagyobb darabokra összetépkedjük a hajszálvékony szalonnaszeleteket. (Sonkával talán még finomabb, de az is nagyon vékony legyen.)
  3. Az egész tojásokat és a tésztából kimaradt fehérjét alaposan összekeverjük a tejszínnel, sóval és jó sok borssal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 211
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

francia hagymás lepény, hagymás-szalonnás lepény, sós lepény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

770
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
tojássárgája 1 db
víz 3 evőkanál
2 csipet
bacon 10 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
tojás 2 db
tojásfehérje 1 db
habtejszín 2 dl
bors 0 ízlés szerint
3 csipet
sajt 10 dkg