Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából

Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából
Rácsos almatorta Tomatotree konyhájából
105 perc / előkészület: 45 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk az omlós, linzer típusú tésztákat, és az almás is jöhet minden formában. Amikor először csináltam, rácsodálkoztak az ízlelőbimbóink erre az összhangra, amit a karamell-alma-vanília kombinációja ad, a baracklekvár és a dió mindig is jó párost alkottak. Az összhatást az élesztős-omlós tészta koronázza meg!! A receptet Lajos Marinak köszönhetjük!

hozzávalók / 6 adag

Az élesztős omlós tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Ha a végén nem sikerül összefonnunk a két  rudat, amivel körben beszegjük a tortánkat, akkor egyszerűen oda is vághatunk cakkosat a derelyevágóval. És nem ilyen hosszadalmas és bonyolult, mint ahogyan a leírásból tűnik, menet közben sok minden magától értetődik, és az eredmény kárpótol!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, kisebb (kb. 2x2 cm-es) kockákra vágjuk, és az egyik citrom levével meglocsoljuk.
  2. A kristálycukrot közepes tűznél aranyszínűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat (margarint), a másik citrom levét és a felkockázott almát. Csak addig forraljuk, míg a karamell - ami a hideg hozzávalóktól  megkeményedik - újra megolvad. A pudingport elkeverjük 1/2 dl hideg vízben és a karamellás almához adjuk, összeforraljuk és ezzel egyúttal be is sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. Egy cakkos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal, és meghintjük liszttel, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  4. A tésztához a lisztbe belereszeljük a hideg vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a sót. A tejfölt kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a tésztával.
  5. A tésztát kb. 2/3-1/3 arányban kétfelé osztjuk, és cipót formázunk belőle.
  6. A nagyobbik cipót a formánál pár centivel nagyobb korongra nyújtjuk, és beleterítjük úgy, hogy peremet képezzen (én egy kerámia ún. quiche-sütőt használok ehhez a sütihez mindig).
  7. A tészta alját villával megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral és rászórjuk a darált diót.
  8. Erre kerül a karamellás-pudingos-almás réteg, aminek a tetejére hintjük a durvára darabolt diót.
  9. A kisebbik cipót kinyújtjuk, és cakkos derelyevágóval 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amelyeket  rács alakzatban elhelyezünk a tortánkon.
  10. A tésztamaradékot összegyúrjuk, és 2 db 1 méteres ceruzavékonyságú rudat sodrunk belőle. Ezeket összecsavarjuk, és körben a második tojássárgájával elkevert kávéskanálnyi olajjal a torta szélére ragasztjuk. A tojássárgájával a rácsozatot is bekenjük.
  11. A sütőt lejjebb vesszük, 160 fokra, és a tortát kb. 1 órán át sütjük. Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor fedjük le fóliával, mert az aljának is meg kell sülnie a krémes réteg alatt!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 589
elküldve: 6
receptkönyvben: 101
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
255 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almatorta, diós almatorta, pudingos almatorta, lekváros almatorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1108
finomliszt 40 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 5 dkg
tejföl 1 dl
tojássárgája 1 db
élesztő 2 dkg
napraforgó olaj 0.5 teáskanál
1 csipet
alma 1 kg
citrom 2 db
cukor 20 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
vaj 10 dkg
vaníliás pudingpor 1 csomag
dió 13 dkg
sárgabaracklekvár 4 ek