Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rácsos lepény párolt szilvával

Rácsos lepény párolt szilvával
Rácsos lepény párolt szilvával
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Garantáltan pihe-puha omlós tészta (elárulom, másnap szinte még finomabb!) fahéjas szilvatöltelékkel... Azt hiszem, ennél nem is kell finomabb. A töltelék a mi ízlésünk szerint van cukrozva, így aki elkészíti a receptet, párolás közben mindenképp kóstolja meg a szilvát, és adjon hozzá plusz cukrot ízlés szerint, ha szükséges.

A tészta receptjét jó pár éve találtam egy Rama szakácskönyvben, és már első alkalommal tökéletesen sikerült, így bekerült a kedvencek közé, és nyugodt szívvel ajánlom még a kezdőknek is!! Töltelék terén szabadon engedhetjük a fantáziánkat, és a recept alapján készíthetünk almás, almás-diós, meggyes, meggyes-mákos, meggyes-diós, túrós, túrós-meggyes, kapros-túrós lepényt is.:)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Meghintjük a cukorral és a fahéjjal, összekeverjük, és félretesszük.
  2. A tésztához kimérjük a lisztet. A margarint kisebb kockákra vágjuk, majd a liszthez adva alaposan összemorzsoljuk.
  3. Egy külön kis tálban a tejfölt elkeverjük az élesztővel, majd a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját is, és összedolgozzuk.
  4. A gyúrt tésztát hűtőszekrényben 20 percig pihentetjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Az előzőleg előkészített szilvát alacsony lángon elkezdjük melegíteni. Vigyázzunk, hogy oda ne kapjon. Majd amikor a cukor teljesen felolvadt, és a szilva levet engedett, lefedjük, és tovább pároljuk, amíg a szilva megpuhul, kicsit összeesik.
  6. A pihentetett tésztát 2 részre osztjuk, 60-40 % arányban. A nagyobbik darabot lisztezett deszkán a tepsi méretére kinyújtjuk, majd az előkészített kiolajozott, majd lisztezett tepsibe fektetjük.
  7. A tepsibe fektetett lapot megszórjuk búzadarával, majd ráöntjük a szilvát, és egyenletesen eligazgatjuk.
  8. A tészta másik felét vékonyra nyújtjuk, felcsíkozzuk késsel vagy derelyevágóval, és berácsozzuk a tészta tetejét.
  9. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 420
elküldve: 4
receptkönyvben: 57
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Dina79

Mióta szakács: 2013.01.26.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvás pite, rácsos pite, szilvás kelt lepény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hoborc
Hoborc Sun, 2013-11-17 08:51

Kedves Dina!
Tegnap megsütöttem, nagyon ízlett mindenkinek. Könnyú elkészíteni, köszönet a receptért!

Dina79
Dina79 / Dina79 Mon, 2013-11-18 07:21

Kedves Hoborc! Én köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy sikert arattál vele. :)
Szép napot. Üdv. Edina

540
finomliszt 45 dkg
margarin 25 dkg
élesztő 3 dkg
porcukor 1 ek
tejföl 3 ek
tojás 1 db
1 csipet
szilva 80 dkg
porcukor 3 ek
fahéj 1 ek
búzadara 5 evőkanál