Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rácsos meggyes kelt pite

Rácsos meggyes kelt pite
Rácsos meggyes kelt pite
52 perc / előkészület: 30 perc sütés: 22 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ebből a 40 dkg lisztből aránylag vékony tésztát kapunk, aki szereti, ha kicsit vastagabb a tészta, az csinálja 50 dkg lisztből (+3 dl tej, 5 ek cukor,  5 dkg vaj, csipet só, 2,5 dkg élesztő).
A rácsozás miatt nyúlik a tészta, azért kell csak fél tepsi nagyságúra nyújtani a felső tésztalapot, mert csak így lesz szép.
Rácsozó hengert háztartási és konyhafelszerelési boltban vettem. (Ez egy cseh termék.)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet beízesítjük, és állni hagyjuk.
  2. Langyos tejben, kis cukorral, egy csipet liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A lisztet, a cukorral, sóval, vajjal elmorzsoljuk, majd a felfutott élesztőt hozzáöntjük a maradék langyos tejjel együtt. 
  4. Alaposan kidolgozzuk, ha már elválik az edény falától a tészta, és szép hólyagos, akkor 40 percig meleg helyen kelesztjük, s pihentetjük, letakarva.
  5. Ha megkelt a tészta, 2/3 részét kinyújtjuk, s egy sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe fektetjük.
  6. A lecsepegtetett beízesített meggyel megszórjuk. 
  7. A tészta maradék 1/3 részét kinyújtjuk a 1/2 tepsi nagyságúra, majd rácsozó hengerrel végigmegyünk rajta, óvatosan széthúzgáljuk teljes tepsi méretűre, majd határozott, de óvatos mozdulattal rátesszük a meggyrétegre. 
  8. Lekenjük tojássárgájával, s amíg melegszik a sütő (kb. 20 perc), pihentetjük.
  9. Végül megsütjük.

  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 277
elküldve: 2
receptkönyvben: 240
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyuszkanózi

Mióta szakács: 2011.03.06.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

meggyes pite, rácsos meggyes, kelt tészta meggyel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-10-03 11:40

Kedves berecz !
Ha nagyon lágy a tészta, akkor szétszakad, ha a hengert használjuk. Ha jobb az állaga, rugalmasabb a
tésztánk, akkor minden további nélkül működik ! Ha lágyabb tésztáról van szó, én a szilikon
sütőlapot belisztezem, azon nyújtom ki,majd ráfordítom a süti tetejére. Alufóliával is működhet?
Még nem próbáltam. Az email cím a következő: Padosné Stibernik Andrea
" stibernik.andrea @indamail.hu "
Szeretettel üdvözöllek: Anci

Nyuszkanózi
Nyuszkanózi / Nyuszkanózi Mon, 2011-07-11 22:08

  Klepcsa!

Amint a fenti kép is ábrázolja, lehet használni a rácsozó hengert! O_o... lehet húzósnak tűnik az ára, de megéri. Azért mert 1 valakinek nem sikerül vele mit kezdeni, nem kell általánosítani... biztos másoknak is működni fog, ha nekem is sikerült...

Ha ezt vennénk alapul, hogy "nekem nem sikerült használnom, másnak sem fog..." elég sok mindent ki lehetne hagyni életünk során...

Sok sikert (rövid i-vel) kívánok én is.

klepcsa
hugom / klepcsa Mon, 2011-07-11 14:57

Én hozattam egy tésztagyártó cégtől / a nevét most nem írom le/. Semmit nem ér és ráadásul 2.200,-Ft-ba került igencsak szívtam a fogamat,de hát azt gondoltam egyszer kell megvenni. Nem érdemes nem szabad megvásárolni, nekem nem jött be. Próbáld meg olaszneanci tippjét, ezután én is így fogom csinálni.
Sok síkert.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-07-01 14:42

Kedves Nyuszkanózi !
A fenti módszerrel a kelt tésztából készült sütinél is működnie kell a dolognak ! Pont ilyet még nem csináltam kelt tésztából, de én is kipróbálom ! Köszi a feladatot.
Szeretettel üdvözöllek: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-07-01 14:36

Kedves Kmanci és simonani !
Ha olajozott fólián nyújtjátok ki a sütemény tetejét és ott rácsozzátok be,még szét is igazíthatjátok a
rácsokat, majd a fóliáról egy gyors mozdulattal ráborítjátok az adott töltelék tetejére. Sikerülnie kell !
Biztos lesz rajta egy kis igazítanivaló, de annyi baj legyen ! Ha nekem sikerül, nektek is fog !
Majd számoljatok be, hogy sikerült ! Üdv: Szép estét nektek: Anci

Nyuszkanózi
Nyuszkanózi / Nyuszkanózi Fri, 2011-07-01 09:02

  Mivel ez egy eléggé lágy kelt tészta... nem igazán ajánlom, hogy bevagdosás után, bárki is feltekerje sodrófára... mert a vágások tuti hogy össze fognak ragadni!! Linzertésztánál amondó vagyok, hogy mehet a sodrófás dolog... de konkrétan ennél a tésztánál... háát... nem ajánlom.

Kmanci
Kmanci / Kmanci Thu, 2011-06-30 13:09

Köszönöm a válaszokat! Mindenképp kipróbálom majd ezt a módszert, és megírom hogy sikerült. :)

berecz
berecz Sun, 2011-10-02 13:35

Szia olaszneanci!
Megküldenéd az e- mail címet ahol rácsozó hengert lehet rendelni? Szilvi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2011-06-29 18:32

__ __ __ __ __ __ __ Kedves Kmanci !
__ __ __ __ __ __
__ __ __ __ __ __ Neharagudj, hogy így ismeretlenül bele szólok, talán tudok segíteni !
__ __ __ __ __ __ Még nem volt hengerem, sokat rácsoztam ezzel a technikával !
Nem túl pontos a rajz, de szerintem ennek alapján érthető. Vagy nem ?
Innen tekerni ! Kis szünetekkel bevágásokat ejtek a sütemény tetejének szánt, kinyújtott
tészta szélén.
A következő sornál úgy igazítom a bevágásokat, hogy a szünetek az előző sor bevágásainak közepéhez essenek. Így folytatom tovább, míg el nem fogy a tészta. Ahol megjelöltem, oldalról tekerem fel a nyújtóra
és óvatosan ráigazítom a tésztára. Még egyszer neharagudj,csak arra kérlek, írd meg, ha sikerült segítenem !
Szeretettel üdvözöllek: Anci

simonani
simonani / simonani Thu, 2011-06-30 22:13

Szia Anci!

Véletlenül tévedtem ide,de nagyon megérte, mert ugyan a kenyerem javát már megettem de, az ötleted nagyon köszönöm! Eddig csak sodortam, amit igen csak untam, saccoltam.
Még egyszer köszi, tovább szép estét!
Ani.

Kmanci
Kmanci / Kmanci Wed, 2011-06-29 02:05

Ha nincs kéznél rácsozó henger, hogy lehet helyettesíteni ezt a technikát?

Nyuszkanózi
Nyuszkanózi / Nyuszkanózi Wed, 2011-06-29 08:47

  Szia! Hát a fantáziádra bízom... :o))) Esetleg rácsozás kézzel, biztos hallottál már ilyenről ??... vagy nem kötelező rácsozni... lehet simán is csinálni.... O_o ...

615
tej 2 dl
cukor 4 ek
vaj 3 dkg
1 kávéskanál
finomliszt 40 dkg
élesztő 2 dkg
meggy 80 dkg
cukor 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db