Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rácsos pite spenóttal

Rácsos pite spenóttal
Rácsos pite spenóttal
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok zöldfülűnek mondható a sütés terén, de bevallom, olyan gyúrt tésztáról, amiben élesztő van, még sohasem hallottam idáig.
A receptet - pontosabban a képet - egy, még karácsonyra kapott Lajos Mari falinaptárban találtam, a tészta olyan érdekesnek tűnt, hogy nem is változtattam rajta semmit. Azt kell mondjam, bevált, máskor is vendég lesz a konyhámban. A töltelék már ez enyém.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Tejföllel az igazi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejfölt meglangyosítjuk, hozzáadunk egy tk cukrot, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. Közben a lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást, és összegyúrjuk. Fél óráig pihentetjük.
  2. A spenót szárait eltávolítjuk, majd kisebb darabokra tépkedjük, megmossuk. Lobogó, forró, sós vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük.
  3. Diónyi vajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát és a spenótot (pár perc). Amikor langyosra hűlt, a túróval, a tojással jól kikeverjük, végül belemorzsoljuk a fetát. Csak ekkor sózzuk (a feta nagyon sós), illetve frissen őrölt borssal és csipet szerecsendióval ízesítjük.
  4. A pitetálat vajazzuk-lisztezzük. A tészta 3/4-ével kibéleljük a tálat, a peremét is. Az alját villával megszurkáljuk, majd belesimítjuk  tölteléket.
  5. A maradék tésztát kinyújtjuk (3 mm), derelyevágóval csíkokat vágunk belőle, és rácsosan a pite tetejére helyezzük.
  6. A rácsokat megkenjük tojássárgával, majd megsütjük.

  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 6 133
elküldve: 7
receptkönyvben: 240
elkészítve: 12/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

spenótos kelt tészta, spenótos-túrós rácsos pite

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Thu, 2013-10-03 10:16

Ezt én is megsütöm. Imádom a spenótos dolgokat, ha fokhagymás akkor az igazi, én biztos több fokhagymát rakok bele, mer úgy szeretem a spenótot. Ami a fő graham lisztből fogom csinálni.
A család rá fog csapni mert a grahamos palacsintámat is mindig megeszik, nekem alig marad belőle.
Diétázom, és már az unokáim is egyre többször kérik, amit magamnak készítek.

Kisgombóc
Kisgombóc Mon, 2013-09-09 17:29

Szia Juci!
Köszönet ezért a nagyszerű receptért. :) Ez volt az első pite, amit sütöttem és nagyon fincsi lett, úgyhogy nem vette el a kedvemet a pitézéstől. :) Nekem csak mirelit spenótom volt, de azzal is nagyon jó lett! :)

firstlady
firstlady Sat, 2013-08-17 09:20

Ez valami remek! Teljes kiőrlésű lisztből sütöttem, mert fehéret nem ehetek, és porélesztőt kevertem hozzá. Ezt csak azért jegyzem meg, hogy a diétázók se rettenjenek vissza ennek a remek sütinek az elkészítésétől. Kár lenne kihagyni! :-)
A férjem nem akart hinni a fülének, mikor megtudta, mi lesz a menü. Némi gyanakvással töltötte el, hogy éppen az "Agatha Raisin és a spenótos halálpite" című könyvet olvasom... Már azt hittem, egyedül kell felfalnom az egészet. De mikor látta, milyen jóízűen eszem, ő is felbátorodott.
Kedves Strawberry, a recepted bekerült a kedvencek közé, de azt hiszem, a családi zsargonban örökre rajta marad a "halálpite" elnevezés. Remélem, nem veszed zokon! :-)

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sun, 2011-05-08 13:36

Kedves Juci!
Nem vagyok egy nagy spenótevő, de ez a pite olyan szép, hogy kedvet kaptam hozzá!:-) Teszek egy kisérletet, ami ilyen gusztusos, és ráadádul még túrós is, az csak finom lehet! :-D
Puszi: Éva

521
finomliszt 250 g
vaj 125 g
tojássárgája 1 db
1 kávéskanál
tejföl 100 g
élesztő 13 g
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
spenót 500 g
fokhagyma 2 gerezd
vaj 1 ek
tojás 1 db
feta sajt 100 g
tehéntúró 250 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint