Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rahátos diós süti

Rahátos diós süti
Rahátos diós süti
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kisebbik fiam rahát-mániás. Így kaptuk ezt a receptet is barátnőmtől.

Lehet tetejére hideg kakaós glazúrt készíteni, szerintem bőven édes, ritkán díszítem ilyesmivel, s ha mégis, csak cirkásan (nem fedem be teljesen glazúrral).

hozzávalók / 12 adag

A laphoz

A krémhez

ajánlat

Megtörtént, hogy a krém kinyomódott a szeletelésénél, még nem tudom nektek megírni ilyenkori okát. Akkor a legfinomabb, ha ropogós marad ostyája. Margarin a titka, lehetőleg jó minőségűt használjunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót durvára szeleteljük, és sütőben enyhén megpirítjuk.
  2. Eközben a tojásfehérjéket a 8 ek cukorral jó kemény habbá verjük.
  3. A rahátot kicsi darabokra vagdosuk úgy, hogy minden vágásunk után porcukorba mártjuk az éppen vágott részt, hogy ne ragadjanak össze.
  4. Amikor a hab keményre verődött, hozzáadjuk a rahátot, meghűlt pirított diót és a lisztet, aminek közepébe mélyedést készítünk, és ebbe pezsdítjük fel a sütőport pár csepp citromlével vagy ecettel (amink van otthon).
  5. Rózsaszínre sütjük.
  6. Krém elkészítése: a margarinon kívül mindent összekeverünk, és pépessé főzzük. Kihűléskor hozzákavarjuk a margarint is.
  7. Összeillesztés: a krémet 2-be osztom, és a diós-rahátos lapot megkenjük egyik felével, ráillesszük az egyik ostyalapot. Óvatosan megfordítjuk (jómagam egy tálcát helyezek rá, összefogom az alsóval és hirtelen átfordítom).A kimaradt ostyalapot körbe vágjuk a diós-rahátos lap mérete szerint.
  8. Ezt az oldalát is megkenjük a maradt krémmel, s ráillesszük a másik ostyalapot is, amit ugyancsak a diós-rahátoslap mérete szerint vágunk.
  9. Tálcával vagy vágódeszkával lefedjük, és így tesszük hűvös helyre (másként felkunkorodik az ostyalap).
  10. Másnap felszeleteljük, és hűtőben tároljuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x6 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 23 148
elküldve: 3
receptkönyvben: 84
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tudoszia, rahátos-diós ostya, habos diós-rahátos édesség

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-03-18 18:23

Zselés cukorra hasonlítom, azzal ki kellene próbálni. És mi az a "miccshus"?
van egy zselés receptem, alul felül piskóta, középen egy ilyen tojásfehérjés lap, dió, csoki, zselés cukor. A krém is hasonló, cítrom krém.
Rózsaszin máz kerül a tetejére, fel is rakom majd, van fotó is.
Receptet mentettem.
Üdv.Olgis

Yve
Yve / Yve Mon, 2012-03-19 05:09

Szia Kedves Rolvisa!
Bar sosem probaltam ki ezeket a recepteket, hogy most velemenyt irjak roluk, mint a hozzaszolasokban is talalod majd, megis elinditlak 2 oldalra, lassd nagyjabol mirol is van szo (miccshus) -ha lenne honnan beszerezz eredeti fagyasztottat, ki ne hagyd!!!:
http://www.nosalty.hu/recept/miccs
http://www.nosalty.hu/recept/miccs-2

Hidd el par hete nekem is megfordult fejemben a zseles cukorral valo helyettesites...de ugy gondoltam mig ki nem probalom, inkabb nem ajanlom; hanem majd biztosra mennek. Feltetlen szolok felole, ha legkozelebbi sutimnel egy kis sarok reszet zselescukorral potoltam, mi lett az eredmenye?!
Addigis, minden jot nektek!
Ne hagyd ki recepted bekuldeset! Fokent ha mar fotod is van, nem kell mar elkeszitesi lehetosegre-idore varnod.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-02-13 22:30

Kedves Yve!

Nahát ez a rahát!:-)))))
Csoda finom lehet, a leírás érdekes és izgalmas a rahat-nak, olvasva, - köszi, hogy tudjuk, hol is lehet ezt a finomságot kapni.
Mentve.
Éva-Anyóca

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-02-14 15:23

Szia kedves Eva-Anyoca!
Igen, szerintem is tetszene neked ez az iz, barmelyik szinben-bol...tisztara drukkolok, hogy valahonnan megis beszerezhessetek!
Szep napot! Udv: Evy

Csipszi
Csipszi Mon, 2012-02-13 22:09

Kedves Anci! Rahátot lehet Magyarországon vásárolni, a keleti füszereket és élelmiszereket
áruló üzletekben, pl. Pécsen a Jókai utcában. Üdv: Ági

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-02-14 15:32

Kedves Agi! (Csipszi)
Ahoz, hogy Anci ertesitest kapjon uzenetedrol, az altala irt hozzaszolasnal megjeleno "valasz"-ra kell kattintanod es ugy irnod, maskent nem ertesul arrol, hogy neki cimeztek uzenetet, esetleg ha vissza bongeszik az oldalakra, ahol elozoleg uzenetet hagyott es at nem nezi a tobbi hozzaszolast is.
Koszonom a gyors valaszaid az erdeklodok fele, fontos infokent is szolgalnak!
Minden jot neked, szia Evy

Csipszi
Csipszi Tue, 2012-02-14 18:07

Kedves Evy! Köszönöm a segítséget.
Szép estét Neked! Ági

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-02-13 13:45

Kedves Yve !
Nagyon tetszik ez a "rahát"-os sütemény, de ezt az alapanyagot hol lehet Magyarországon
beszerezni ? Természetesen elmentettem és amint hozzájutok elkészítem ! Köszönöm !
Üdv: Anci

Yve
Yve / Yve Tue, 2012-02-14 15:16

Kedves Anci!
Sajnos nem tudok tobbet irni Csipszi infoja melle (amit egyebkent koszonok).
Ha lenne Erdelyben ismerosod, szinte minden varosban beszerezheto... Komolyan sajnalom, hogy ennyi ido ota meg senki sem kezdte el forgalmazasat feletek IS, mint pl. a miccshust.
Amint megtudnek tobbet, feltetlen ertesiteni foglak.
Udv, Evy

380
tojásfehérje 6 db
cukor 8 ek
finomliszt 5 evőkanál
dió 10 dkg
rahát 10 dkg
sütőpor 0.5 csomag
citromlé 3 csepp
ostyalap 2 db
tojássárgája 6 db
cukor 10 ek
tej 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
margarin 250 g