Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Raklett barátok közt

Raklett barátok közt
Raklett barátok közt
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem az olyan étkezéseket (mint pl. a fondue) ahol az étkezés nem önmagában fontos, hanem eszköz arra, hogy összehozza a társaságot, megalapozza a hangulatot. A raklettnél, míg az egyik adag sül a kis sütőben (ami így télen kellemes meleget áraszt magából a szobában) nincs tele a száj, és kellemesen lehet beszélgetni, miközben lefoglaltságot jelent a sülés figyelése és jó játék az újabb adag összekombinálása. Nem utólagos szempont az sem, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően tudja ezt megtenni, mind ízben, mind mennyiségben. Az előkészületi idő pedig a házigazdára sem helyez túl nagy súlyt.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Manapság már sok helyen és sok féle raklett grillsütőből választhatunk elérhető áron. Igazán "jó játék" és változatosság a megszokott étkezéseinkhez képest, ami ideális baráti összejövetelekre, de gyerekek is nagyon élvezik.
Néhány jó tanács: a grill sütő mivel forró és árammal működik, fontos, hogy megfelelő helyre kerüljön az asztalon és csak megfelelő korosztályú gyerekek használják (még szülői felügyelet mellett is) a balesetveszély elkerülésének érdekében.
A felső grill laphoz és a grillező lapátokhoz csak a hozzávaló falapátokkal szabad nyúlni, fém ne érjen hozzá, mert megsérül a teflon bevonat.
Az olvadt sajt megterhelő lehet a gyomornak, ezért érdemes mellé savanyúságot (pl. mint itt a receptben gyöngyhagymát, csemegeuborkát) fogyasztani, illetve ajánlatos forró folyadékot (forralt bort, teát) inni mellé, ami nem hűti vissza a gyomrot, így a sajtot könnyebben megemészti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük.
  2. A csirkemellet bepácoljuk (pl. mustárral, sóval, de pácolás nélkül is tökéletes) serpenyőben pici olajon elősütjük, amíg mindenhol ki nem fehéredik.
  3. A többi hozzávalót kis tálkákba és tálakra rendezzük.
  4. Kezdődhet a sütögetés, érdemes minél több féle variációt összeállítani a kis sütőlapátunkra!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 558
elküldve: 2
receptkönyvben: 74
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kama Suflé

Mióta szakács: 2009.10.12.
56 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
kategória: tapas
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: svájci
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Raclette barátok közt, raklett

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Mon, 2012-05-07 20:11

Kedves Piroska!
Már régóta vágyom egy ilyen fondue készletre, hamarosan meg is veszem. Amit kérdezni szeretnék: Adnak hozzá néhány receptet is, vagy keresgélnem kell majd? ( Ami persze nem gond csak örülnék ha esetleg járna hozzá ). :)

Üdv: Miss Sweetly

Pirka
Kama Suflé / Pirka Mon, 2012-05-07 21:28

Kedves Miss Sweetly!
Köszönöm a hozzászólást. Véleményem szerint a raclette és a fondue két külömböző dolog, bár mindkettő svájci eredetű. A raclette során speciális sajt kerül megolvasztásra alapanyagok variációján egy, a képen is szereplő grill készülékben. A fondue szintén speciális sajtféle, amit serpenyőben, vagy fondue lábosban olvasztanak fel (lehet mécsessel vagy elektromos lapon melegedő) és ebbe mártogatnak bele hosszú pálcára tűzött finomságokat, eredetileg kenyérkockákat. Ennek népszerű verziója az olvasztott csokoládéból készült édes fondue, amibe gyümölcsöket, piskótát mártogatnak. Szerintem adnak receptet a legtöbb készülékhez, illetve az internetet is sokat lehet találni. Én is szívesen segítek az ötletelésben, ha szeretnéd.
Üdv,
Pirka

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Tue, 2012-05-08 18:53

Kedves Piroska!
Azt gondoltam a kettő ugyanaz, csak van rá más kifejezés is. Köszönöm a felvilágosítást! :)
Így biztosan tudom, hogy nekem a fondue készlet kell. Ha már megvan, mint írtad, hogy tudnál segíteni, majd hozzád fordulok bizalommal. :)
Üdv: Sweetly

Varga1966
Szél Istvánné Éva / Varga1966 Sat, 2012-01-28 20:02

Kedves Piroska!
Névnapomra kaptam én is egy ilyen csodás szerkezetet. Én csirke felső combot filéztem ki, csíkokra vágtam és bepácoltam. Ugyanígy csináltam még pulykamellet. Vágtam karikára lila hagymát, cukkinit és kápia paprikát. Mindent kipakoltunk az asztalra, és elkezdtünk sütögetni. Hát el sem tudom mondani, milyen kellemesen telt el úgy közel két óra, hogy észre sem vettük. Mindenki készítette és sütögette a saját ennivalóját, közben fantasztikusan jót beszélgettünk. Az ízvilágokról nem is beszélve. Szóval a főpróba nagyon jól sikerült, és ezt biztosan sűrűn meg is fogjuk ismételni. A storydban leírtakkal teljesen egyetértek.
Üdvözlettel: Éva

Pirka
Kama Suflé / Pirka Sun, 2012-01-29 08:56

Kedves Éva!
Nagyon örülök neki, hogy nektek is ilyen jó élmény volt a raklettozás. Köszönöm, hogy megosztottad ezt velem!

844
raklett sajt 40 dkg
paradicsom 2 db
virsli 20 dkg
csirkemell filé 50 dkg
csemegekukorica 20 dkg
burgonya 50 dkg
gyöngyhagyma 10 dkg
csemegeuborka 10 db
olajbogyó 10 dkg
napraforgó olaj 2 ek