Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott kalács

Rakott kalács
Rakott kalács
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy különleges, szaftos kalács a fahéj csábító ízével. Akár a hétköznapokon is ünnepivé varázsolhatjuk vele az asztalt, miközben a fahéj édes illata lengi be a lakást, meghittséget kölcsönözve annak.

Tésztája a foszlós kalács receptje alapján készült. Mikor beleharapunk, emlékeztet a kürtőskalácsra, de krémes jellege mégis egyedivé varázsolja!

Kedvünkre variálhatjuk, hiszen készülhet kakaóval, dióval, mogyoróval, mákkal vagy kókusszal is. :)

A nevét illetően, azért lett rakott kalács, hiszen a kis kockák egymás után rakosgatva kerülnek a formába. :)

 

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Krém

  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 2 teáskanál fahéj
  • 6 dkg margarin (vagy vaj, ill. egy kevés még, ha szeretnék tenni sütés előtt a tetejére)
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben az átszitált liszthez adjuk a sót és a többi cukrot.
  2. A margarint/vajat megolvasztjuk, és hozzákeverjük a vanília eszenciát vagy vaníliás cukrot, és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk. Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.
  3. Összeállítjuk, és jól megdagasztjuk. Lisztel megszórjuk, és letakarva, huzatmentes, meleg helyen megkelesztjük.

Krém

  1. Közben elkészítjük a krémet. Megolvasztjuk a margarint/vajat, és hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és a szerecsendiót.

Összeállítás

  1. Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk. Alaposan megkenjük őket a krémmel (a cukor miatt kanállal egyszerűbb, mint ecsettel).
  2. Pizzavágóval 6 egyforma csíkot vágunk hosszában. Ezeket egymásra tesszük, és újabb 6, lehetőleg egyenlő kockára osztjuk (a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz, amiket 3-3 egyenlő részre kell osztani).
  3. A kockáinkat margarinnal kikent, kristálycukorral megszórt vekni vagy őzgerinc formába rétegezzük. A maradék krémmel megkenjük a tetejét is, és hagyjuk pihenni, kelni. 20-30 perc elég neki.
  4. Kevés margarint vagy vajat még tehetünk a tetejére, hogy még szaftosabb legyen a végeredmény.
  5. Majd ezután előmelegített sütőben, kb. 170° C-on, 30 percig sütjük (asló-felső sütés). (Sütőfüggő, így mindenki saját sütőjét ismerve állítsa be a hőfokot! Az én villanysütőm erős, így miután megszilárdult a teteje, alufóliával fedtem le, amit a sütés vége előtt vettem le.)
  6. Ha a meleg hatására dagadásnak induló lapocskák szökni akarnak, akkor egy fakanál segítségével szépen vissza tudjuk igazítani, kissé megnyomkodva, és óvatosságból egy a vekni forma méretéhez igazodó alufóliát is tehetünk alá a sütő aljára, így ha a "szaft" vagy egy kidagadó kalács darab kipottyanna, a sütőnket nem kenjük össze.
  7. Az alufóliát cseréljük, hisz egy idő után a rácseppent fahéjas krém égett szagot áraszthat. A sütést követően, bár nehéz lesz megállni, hagyjuk hűlni egy kicsit, azután pedig átmozgatva a formát, ill. a kalácsot, már könnyen kiemelhetjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 745
elküldve: 1
receptkönyvben: 208
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Szani konyhája

Mióta szakács: 2012.03.10.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hajtogatott kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bettinti
bettinti Thu, 2015-09-17 14:39

Szia Szani! Nagyon tetszik a recepted. :) Viszont feltűnt, hogy a só ill. a cukor (krémnél) nem stimmel. Egy másik oldalon is megtaláltam ugyanezt a receptedet, kérlek, ha mód van rá, javítsd ki, mert itt el tudom menteni. Köszönöm előre is. :)

Szani78
Szani konyhája / Szani78 Thu, 2015-09-17 20:44

Szia! Köszi, h. szóltál! Ez úgy lehetett, hogy 3/4 bögre, és 1 1/2 kk. só lett írva, de ezek szerint a receptfeltöltés után ilyen formában nem engedélyezte a rendszer és a per jelet törölve, irreális mennyiséget adott ki! :(

519
finomliszt 30 dkg
0.5 kk
cukor 5 dkg
margarin 5 dkg
tojás 2 db
tej 1.1 dl
friss élesztő 2 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 20 dkg
szerecsendió 1 kávéskanál
fahéj 2 teáskanál
margarin 6 dkg