Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott kalács angolosan

Rakott kalács angolosan
Rakott kalács angolosan
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrégiben készítettem a munkatársam születésnapjára a Queen of Puddings nevű hagyományos angol desszertet. Ez, valamint a szintén náluk népszerű, sokféle változatban létező bread pudding (rakott kalács, kalácsfelfújt) adta az ötletet, amikor egy nem épp tökéletesre sikerült, már kissé meg is száradt kürtőskalácstól próbáltam anélkül megszabadulni, hogy ki kellett volna dobni. 
Nagyszerűen sikerült. Ízre, állagra egy túrós süteményre emlékeztet, és ebben a poharas adagolásban sokkal ízlésesebben is tálalható, mint az eredeti recept. 

hozzávalók / 6 adag

Kalácsos-krémes réteg

Gyümölcsös réteg

Tojáshabos réteg

Szólj hozzá!

elkészítés

Kalácsos-krémes réteg

  1. Alacsony hőfokon melegítsük össze a tejet, vajat, cukrot, citromhéjat, majd hagyjuk kicsit lehűlni. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Verjük fel kissé a tojássárgákat, majd adagoljuk hozzá a tejes keveréket, és alaposan keverjük el.
  3. Hat darab desszertes tálkát vajazzunk ki vékonyan, majd harmadáig töltsük meg az apróra darabolt kaláccsal. Öntsük rá a tojásos-tejes krémet, és 15 percig hagyjuk állni, hogy a kalács megszívhassa magát.
  4. Állítsuk a tálkákat egy mély tepsibe, és töltsük azt meg annyi forró vízzel, hogy a tálak feléig felérjen.
  5. 20-25 perc alatt süssük pudingszerűen szilárdra a krémet. Vegyük ki a tálakat a vízből, hagyjuk hűlni. Közben a sütőt ne kapcsoljuk ki, csak vegyük vissza a hőfokot 150 fokra.

Gyümölcsös réteg

  1. Bármilyen lekvárt, gyümölcsös krémet, szószt keverjünk el keményítővel, és melegítsük össze alacsony hőfokon. A használt alapanyag állagától függően kicsit több keményítőt is használhatunk.
  2. Ha kissé lehűlt a krém, osszuk el a kalácsos rétegeken a tálkákban, és egyengessük el szép simára.

Tojáshabos réteg

  1. Verjük fel a tojásfehérjéket kissé pár csepp citromlével, majd kanalanként adagoljuk hozzá az édesítőt. Verjük addig, míg szép fényes, kemény habot nem kapunk. Lehetséges a tojáshab édesítővel, de nem lesz annyira kemény, mint cukorral. Ha már szépen megáll a tálban "a saját lábán", sőt, akár fejre is fordíthatjuk a tálat, az már elég. Az édesítő márkájától, fajtájától függően előfordulhat, hogy kicsit többre-kevesebbre lesz szükség!
  2. Kanalazzuk a habot a desszertek tetejére, majd tegyük őket vissza a sütőbe kb. húsz percre, míg meg nem keményedik a hab, és színesedni nem kezd. A cukros habtól eltérően ez nem igazán barnul, sokkal inkább sárgul, miközben sül.
  3. Lehetőleg tálaljuk a desszertet azonnal. Megöntözhetjük tejszínnel, vagy körbedíszíthetjük tejszínhabbal is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 466
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalácsfelfújt, habos kalácsdesszert

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Thu, 2016-08-04 01:39

Szeretném a hétvégén elkészíteni ezt a desszertet, de lenne egy kérdésem. A lekvár keményítővel való összefőzése mire szolgál? Esetleg elhagyható? Mert akkor inkább simán lekvárt használnék. Előre is köszi a választ!

Lousha
Lousha / Lousha Thu, 2016-08-04 08:08

A válasz meglepő lesz: keményítésre szolgál :)
A legtöbb lekvár lágy, folyós, ebben a receptben pedig minden réteg eleve puha. Ha túl "vizes" a lekvár, bele fog folyni, keveredni a kalácsos rétegbe, valamint nagyon gyorsan felpuhítja a habot is. (Utóbbi amúgy is átnedvesedik a lekvártól, akármennyi benne a keményítő, ezért is ajánlott ezt az édességet azonnal fogyasztani. Másnapra már kicsit "szottyos" a hab, nem az igazi.)
Ettől függetlenül semmilyen recept nincs kőbe vésve, bárki bármin változtathat kedvére. (Pl. én amihez csak lehet, édesítőt használok cukor helyett, sokan meg nem szeretik a "mű" dolgokat. Na bumm, cukorral éppen olyan jó lesz.)
Én így készítem ezt a receptet, de ha más inkább amúgy, annyi baj legyen. Éppenséggel zseléréteg is kerülhetne a közepére. Vagy puncsos puding. Vagy leturmixolt banán. Vagy zabkása. Minden megengedett, a saját konyhájában mindenki teljhatalmú úr :)
Szóval akárhogy is készíted, előre is sok sikert, remélem, ízleni fog :)

421
tej 500 ml
vaj 25 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaníliás cukor 25 g
tojássárgája 3 db
kalács 10 dkg
erdei gyümölcslekvár 450 g
étkezési keményítő 25 g
tojásfehérje 3 db
citromlé 5 csepp
édesítőszer 15 g