Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott kel ahogy karica készíti

Rakott kel ahogy karica készíti
Rakott kel ahogy karica készíti
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt az ételt is lehet variálni, mindenki más elkészítési módra esküszik, állítván, hogy ez az "eredeti".  Gimnazista koromban nyaranta egy üdülő konyháján kisegítettem, s közben tanultam is a szakácstól, a kézilányoktól. Akkor, ott így készítették el a rakott kelt, s én azóta is így készítem. Számomra ez így az "igazi".

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát leveleire szedjük, a középső vastag eret kivágjuk, majd sós vízben, forrástól számítva kb 10 percig főzzük, (míg puha nem lesz, de nem fől szét). Ezután kiszedjük, és lecsepegtetjük.
  2. A rizst hagyományos módon, sós vízben megfőzzük egy zöld babérlevéllel (ez utóbbi nem kötelező, de mi szeretjük az ízét).
  3. Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál zsíron megfonnyasztjuk, s rátesszük a darált húst, amelyet fehéredésig kavarunk. Sóval, majorannával ízesítjük, kevés vízzel felöntjük. Mielőtt elkészül, hozzáadjuk a borsikafüvet is. Alaposan összekeverjük, s lezárjuk alatta a gázt.
  4. A tepsit zsírozzuk, majd egy réteg kelkáposzta levéllel borítjuk az alját. Erre kerül szétterítve a rizs. A rizsre ismét káposztalevelet terítünk, hogy befedje, s meglocsoljuk tejföllel - amit előzetesen összekeverünk egy ek olvasztott zsírral és egy kk sóval. Erre terítjük az előbbi módon elkészített darált húst. Annak a tetejére elosztjuk a maradék káposztalevelet, majd meglocsoljuk a maradék tejföllel.
  5. Sütőbe tesszük, s addig sütjük, amíg meg nem pirul a tetején a tejföl.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 38x22x6 cm
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 16 128
elküldve: 2
receptkönyvben: 44
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

karica

Mióta szakács: 2011.10.26.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rakott kelkáposzta, húsos rakott kel, rizzsel rakott kel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

531
kelkáposzta 1 közepes db
rizs 25 dkg
víz 5 dl
babérlevél 1 db
darált sertéshús 1 kg
vöröshagyma 1 nagy db
tejföl 500 g
majoranna 4 kk
borsikafű 4 teáskanál
6 kávéskanál
sertészsír 2 ek