Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott kelkáposzta 6. - berényi módra

Rakott kelkáposzta 6. - berényi módra
Rakott kelkáposzta 6. - berényi módra
105 perc / előkészület: 20 perc főzés: 50 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámtól tanultam ezt a rakott kel receptet. Nagynénéim, azaz a testvérei is így készítik. Nagyon sokat csinálta nekem, ez volt az egyik kedvenc ételem.
Később, amikor a párom is csatlakozott a családhoz, bizony, mennyiséget kellett készíteni, és akkor már én is besegítettem, mert elég macerás elkészíteni valljuk be. Külön kell mindent megfőzni, párolni, aztán egyben összesütni. És még a mosogatásról nem is esett szó! Viszont azt biztosan állítom, hogy megéri!:-)

hozzávalók / 6 adag

A pörkölthöz

A rizshez

A kelkáposztához

A tetejére

ajánlat

Nagyon finom bor.:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Jénaiba beleüntjük az olajat, a mosott rizst, ételízesítőt, bőven felöntenjük vízzel, ami ellepi, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe, és sütjük, pároljuk 40 percig. Majd kikapcsoljuk, és még úgy bent hagyjuk 10 percig, hogy a melegbe teljesen kipereghessen a rizs.
  2. Egy lábasba olajat teszünk, a felkockázott vöröshagymát, a fokhagymát finomra vágva, sót, és fedő alatt, kis lángon összepároljuk, sűrű szaftja legyen.
  3. Beletesszük a házi darált pirospaprikát, rá a darált húst (lehetőleg friss hús legyen, ne mirelit, mert másabb az íze).
  4. Beletesszük a paradicsomot, a zöldpaprikát,a petrezselymezöldjét, az ételízesítőt, a borsot és annyi vizet, hogy ellepje. Kissé megkeverjük, lassú tűzön elkezdjük főzni.
  5. Időnként megkeverjük, kóstoljuk, szükség szerint utánaízesítünk, és ha kell, adunk hozzá vizet, de ne legyen túl sok szaftja. A lényeg, hogy jó sűrűre főzzük,a húsnak kevés szaftja legyen (kb. 50-60 percig, 150-160 fokon).
  6. A zöldpaprikát a tepsibe helyezés előtt vegyük ki.
  7. A kelkáposztát finomra reszelve vagy késsel vágva, ételízesítős, őrölt köményes vízben megfőzzük, (de nem szét!) kb. 15 perc a forrástól számítva, és leszűrjük.
  8. A tepsibe rakjuk a darált húsból készült pörköltet, rá a főtt rizs 2/3 részét, és szépen elegyengetjük. Rátesszük a kelkáposztát, ezt is elsimítjuk rajta. A maradék rizs is végül rátesszük, és szépen elsimítjuk.
  9. Tetejére a tejfölt simítjuk rá, és megszórjuk a reszelt sajttal.
  10. Előmelegített sütőbe rakjuk, és kb. 35-40 percig 170-180 fokon összesütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
  11. Felkockázzuk, és még melegen tálaljuk.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm
  • elkészítettem: 35 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 13 395
elküldve: 4
receptkönyvben: 84
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

anyumtól tanul hagyományos rakott kelkáposzta, darált húsos rakott kel

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sun, 2017-02-26 23:06

Válogattam, ez megtetszett, ma ezt készítettem.
Mondjuk csak mirelit darált húsom volt
Kicsit tényleg macerás, de nem veszélyes, még annyi, hogy szalonnakockákat tettem bele a sütés előtt
Köszi a receptet

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2017-02-27 11:21

Kedvbes terranova56!

Örülök, hogy ez a recept tetszett meg :)

Lehet kissé bonyolult, de megéri....
Szalonnakocka ? hmmmm .... finomabbá teheti :) .
Nagyon jó főzőcskézést és tavaszvárást kívánok!

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-05-12 13:05

Kedves Koszider!

Nem, én is kínlódom a húslevessel, de megéri:-)))
Hát a rakott kelkáposztát , én így tanultam, láttam anyumtól, és eddig bejött, mindig sikerült:-)))
Én egészben nem tudnám elképzelni a káposztát, mert ha félbevágom, lereszelem, vagy éles késsel vékonyra felvágom, akkor már csak fűszeres vízben főzöm kicsit, leszűröm, aztán egy deka gond sincs vele,...néha kétbalkezes napjaim vannak, lehet, ha egészben főzném, visszaesne kivételkor a vízbe, és az csúnya dolgokat tud művelni:-))
Van, hogy sietünk, kapkodunk, hogy meglegyen az étel, mert valamiért elment az idő, vagy csak rossz a kedvünk,bármi,....:-( olyankor történhetnek ezek a balkezes napok:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2011-05-12 08:52

Kedves Éva!
Lereszeled a káposztád? De érdekes, ilyet még nem hallottam. Én mindig egészeben főzöm és főtt állapotban felszeletelem.
Máskülönben ezek a rakott ételek, bárhogy is csináljuk, mindig sok előkészülettel és rengeteg edénnyel járnak. De ha már a sütőben van, mindent el lehet mosogatni és az ebéd utánra tényleg csak néhány tányér marad - ez viszont előnyös tulajdonság. (Szerintem az igazi "kihívás" a húsleves, annak van aztán rengeteg mosatlana, mire asztalhoz ülsz: fazék, leszűrt fazék, - szűrő! - kiszedett zöldség, megfőzött tészta, kiszedett hús, esetleg kidobásra ítélt hagyma, ez-az, már tele is van a konyha. Vagy csak én kínlódok ennyit?)
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-02-13 11:13

Kedves Andus 54!

Szívesen, és tényleg remélem, hogy sikerülni fog:-)))
Nem, nem teszek rá semmit sem, még alufóliát sem, a legteteje a tejföl, és mivel minden főve van, csak össze kell sütni, amit legjobban az is jelez, ha illatozik a konyha, és ha megnézed, szép aranysárgává válik a tejföl a tetején, azaz kicsit megpirul.Ez a jó, és akkor már kész.:-))
És azért kevesebb fokon, mert akkor csak összerántja, kiszárad, a teteje pirulhat, de nem lesz szaftos,nem lehet élvezni az ízeket. Ezért én a kb. 160 fokot javaslom, mert amit írtál az jó, a 180 fok, csak az gyorsan készíti el, és ezáltal szárazkás lesz, ahogy említetted.Remélem, menni fog, sikerülnie kell, ügyes vagy, csak a sütőink másmilyenek:-)))
Sok szerencsét! Szép hétvégét még mára:-))) Éva-Anyóca

Andus54
Andus54 Sun, 2011-02-13 00:01

Kedves Éva Anyóca!! Köszönöm a segítséget ki fogom így próbálni..még egy kérdés..mikor be tettük a sütőbe kell-e rá fedő..előre is köszönőm..

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-02-12 22:39

Kedves Andus 54!
Örülök, hogy tetszik a recept.Munkás egy kicsit, mert minden külön készül.A rizs is, jénaiban külön, párolódik,fő. A darálthúsból a pörkölt.A kelkáposzta is külön fő, és aztán rétegezek egy negyedik edénybe.Hmm,igazad van, sokan pirítják.Anyukám és a nagynénik nem, és kipróbáltam, és a tisztított, kiválogatott, mosott rizst, lecsepegtetem, a jénaiba olaj, rá a rizs, a só vagy vegeta, bőven víz, és a sütőbe tolom.Lehet előmelegített nyugodtan. Na most, az én gáztűzhelyemen egy deka szám sincs, se a főzőrészen, se a gázon, de még nagyságot jelző pöttyök sem:-((((((
Ezért , akár mennyire is sokan kérik itt az időpontot, és hőfokot, nagyon nehéz megadni, főleg, ha valakinek hőlégkeverésese van. :-)) Én, tapasztalat szerint szoktam így csinálni, ebbe a "csoda" sütőbe, és remélem, csak, hogy Neked menni fog.
Tehát a sütő előmelegítve, középső rács, a rizzsel teli jénai, és kb.40-45 percig szépen főzzük-pároljuk, és ha ez az idő letelt, kikapcsoljuk és bent hagyjuk a melegben, a sütőben.Még legalább 10 percet, lehet 15 perc is.,melegben, szépen folyamatosan még a maradék rizsszemek is kipereghessenek,és teljesen a levet felszívhassa. Én ezután veszem csak ki, és tényleg minden szem puha, és pergős lett. Remélem csak, hogy minden rendben lesz, ha elkészíted. Sok sikert hozzá!:-)))
Szép hétvégét! Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-02-12 22:26

Kedves Bató Edit! Igen, én is hallottam, hogy van, aki a darálthúsos félig kész pörköltbe főzi meg a rizst, az is nagyon jó, tetszik az ötlet, de én így tanultam, ezért írtam le, és ez tökre macerás, mert mindent külön csinálok,és nem győzök utána mosogatni, :-((( , de a lényeg, hogy fincsi.:-))
Megpróbálom majd így is, tetszik az elkészítése, és biztosan így is finom., azért is szerintem, mert a szaftba főtt meg a rizs,igaz? Gondolom,...:-))
Köszi, szép estét, és vasárnapot!Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Sat, 2011-02-12 20:49

Szia Éva-Anyóca!
Ez az étel nagyon finom! El fogom készíteni a Te módszereddel is, mert én egy picit másképp csinálom (szintén Anyutól), talán kicsit kevésbé macerás. A félig kész darálthúsos pörkölthöz hozzáteszem a rizst és együtt párolom vele, bővebb lével. A rizs magába szívja a szaftot. Közben megfőzöm a kelt, s ha minden kész alulra egy sor kelkáposzta, rá a húsos-rizses töltelék, majd egy sor kel. A tejfölbe keverek egy tojást és ráöntöm.
Ha gondolod egyszer próbáld ki.
Szeretettel, Edit.

Andus54
Andus54 Sat, 2011-02-12 15:16

Nagyon guszta..mentve a recept..egy kérdésem lenni a rizsel kapcsolatba..mikor megmossuk a rizst akkor nem kell egy kicsit megpiritani olajba?? és utána víz és úgy be a sütőbe..ahogy olvasom 160-fokon 40-perc..én 180-fokon szoktam 20-percet és ha sütőben csinálom egy kicsit mindig szárazabbnak érzem az enyémet..megpróbálom 160-fokon így biztos jó lesz..

747
sertéslapocka 50 dkg
napraforgó olaj 2 ek
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 2 ek
paradicsom 2 db
tv paprika 2 közepes db
petrezselyem 1 csokor
négyszínű bors 1 kk
ételízesítő 2 ek
napraforgó olaj 1 ek
rizs 35 dkg
ételízesítő 2 ek
kelkáposzta 70 dkg
ételízesítő 2 ek
őrölt fűszerkömény 2 teáskanál
tejföl 375 g
trappista sajt 20 dkg