Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott krumpli újragondolva

Rakott krumpli újragondolva
Rakott krumpli újragondolva
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept akkor született, mikor a semmiből kellett valamit főzni... Többnyire találtam itthon krumplit krumplival :) Egyszerű, gyors, olcsó, az alapanyagok pedig szinte mindig megtalálhatóak egy háztartásban. A sonka bármilyen fajtával helyettesíthető, csak a sós íze miatt vigyázzunk vele. A koktélparadicsom természetesen helyettesíthető normális paradicsommal. Németországban a koktél az olcsóbb verzió, így nálunk többnyire ebből van itthon. A mennyiségeket pedig nem kell szentírásként venni, nem igazán méregettem semmit főzés közben.:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nálam ez a recept (ahogy a töltött káposztára szokták mondani) felmelegítve is jó. Sőt, még jobb! A levet másnapra a krumpli teljesen felveszi, és nagyon ízletes lesz az étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként a római tálat hideg vízbe áztatjuk, amíg minden mással előkészülünk.
  2. A krumplit megfőzzük. A lilahagymákat megpucoljuk, vékony karikára vágjuk. A paradicsomot feldaraboljuk, a sonkát vékony szeletekre vágjuk.
  3. A besamel mártáshoz egy edényben elkezdjük melegíteni a tejet. (Én személy szerint időspórolás gyanánt ezt vízforralóban oldom meg). Egy másik kis lábosban felmelegítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Tulajdonképpen egy sima rántást készítünk. Amikor a tej már felforrósodott, szép lassan elkezdjük a rántáshoz adni (ahány kanál liszt, annyi dl tej), közben folyamatosan kevergetjük. Megsózzuk, megborsozzuk, néhány perc alatt készre főzzük. Ha nagyon sűrű lett, adunk hozzá még egy kis tejet. Olyan nem túl híg, nem túl sűrű állagút készítünk belőle, mert ez fogja adni az étel szaftosságát.
  4. Amikor a krumpli megfőtt megpucoljuk, a római tálat kivajazzuk. Következhet a rétegezés.
  5. Egy sor krumpli, egy sor sonka, egy sor lilahagyma, majd a paradicsom. Én az első réteg után is öntöttem rá egy vékony réteg besamelmártást. Mehet rá a só (házi sonka esetén itt már semmiesetre se sózzunk), bors, bazsalikom, és megszórjuk kevés sajttal. Jöhet az újabb sor krumpli-sonka-hagyma-paradicsom. Végül egy utolsó réteg krumpli következik. A tetején szépen eloszlatjuk a visszamaradt besamelt, majd megszórjuk reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon lefedve összefőzzük az ételt. Utolsó lépésként levesszük a tál tetejét és addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul.
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 881
elküldve: 2
receptkönyvben: 36
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kocka Cukor

Mióta szakács: 2013.11.16.
6 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott finomság, besamel mártásos rakott krumpli, rakott krumpli sonkával és paradicsommal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

santalaszlone
santalaszlone Fri, 2014-02-28 13:27

Én is besamel mártással szoktam késziteni, sokkal finomabb , krémesebb , ahogy magába szivja a mártást a burgonya.

419
burgonya 10 közepes db
pármai sonka 15 dkg
lila hagyma 2 közepes db
koktélparadicsom 6 db
vaj 1 ek
finomliszt 2 csapott ek
tej 3 dl
sajt 10 dkg
bazsalikom 5 levél
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint