Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott mákos guba

Rakott mákos guba
Rakott mákos guba
100 perc / előkészület: 50 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mákos guba a család egyik nagy kedvence, ezért nagyon gyakran készítem. Hol kifliből, hol kalácsból. 

Egyszer  arra gondoltam, milyen gusztusos lenne, ha egyben sütném meg, mint egy tortát. El is készítettem ezt a verziót, házi fonott kalácsból. A családnak nagyon tetszett, főleg a kalács miatt, azóta sokszor így készítem. 

Természetesen, ha nem akarnak a kalácssütéssel bajlódni (viszont megéri!), elkészíthető kifliből is. De én csak ajánlani tudom a házi készítésű kalácsot hozzá. 

hozzávalók / 8 adag

A kalácshoz

A gubához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kalácshoz az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, sót, az élesztőt, a maradék langyos tejet. Jól összedolgozzuk.
  2. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a vajat, jól kidolgozzuk, bedagasztjuk, majd kb. fél órát letakarva langyos helyen megkelesztjük.
  3. Miután megkelt, óvatosan átgyúrjuk, három cipóra osztjuk, és újra 30 percig langyos helyen kelesztjük.
  4. Mindhárom cipót megsodorjuk, három egyenlő hosszú rudat formálunk belőlük. A rudakat megsodorva összefonjuk. Sütőlemezre tesszük, megkenjük tojássárgájával mielőtt sütőbe tesszük, még 20 percig kelesztjük, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Miután megsült, hagyjuk kihűlni.
  5. A rakott mákos gubát egy kerek, kb. 24 cm átmérőjű, 8 cm magas, mázas kerámia sütőedényben készítjük.
  6. A tejet a vaníliával és a vajjal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd miután felforrt a tej, hozzákeverjük, de le is vesszük a tűzről, már nem kell tovább főznünk.
  7. A szikkadt kalács szeleteket megpirítjuk.
  8. A sütőedényt kivajazzuk, a kalács szeletekkel kirakjuk az alját, megöntözzük a forró, édes tejjel, megszórjuk a darált mákkal és mazsolával, aztán még egy réteg kalácsot teszünk, megöntözzük ismét tejjel, újra mák és a rumba áztatott mazsola következik. Addig rétegezzük így, amíg tele lesz az edény. 
  9. Fontos hogy hagyjuk, hogy a kalács felszívja a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tegyük egymásra.  
  10. A tetejére a tojások fehérjét kemény habbá verjük pár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral. Ezt rákenjük a rétegek tetejére.
  11. Előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Miután megsült, szeletelés előtt hagyjuk kissé hűlni.
  12. Tálaláskor kínálhatunk mellé vaníliasodót.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 48 851
elküldve: 41
receptkönyvben: 503
elkészítve: 17/29
Facebookon megjelent: 2

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos guba kalácsból, házi fonott kalácsból készült mákos guba

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

southwind
southwind Sat, 2013-07-20 22:42

ma elkészítettem, egy baja lett, hogy kevés volt. Kiváló recept, az egész családom el volt ragadtatva tőle. Köszönjük!!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-07-21 11:01

Kedves Southwind!

Nagyon örülök, hogy tetszett a recept :) Nálunk is nagy kedvenc ez a fajta mákos guba. Igaz, kiflivel is rendszeresen készítem, de ez valahogy másabb, szerintünk finomabb.

Üdvözlettel,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2013-02-25 12:03

Köszönöm szépen, kedves NoSalty.hu Csapata!

640
finomliszt 35 dkg
tej 2 dl
tojássárgája 1 db
nádcukor 3 dkg
élesztő 1 dkg
vaj 2 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
1 csipet
tojássárgája 1 db
mák 25 dkg
tej 1 l
tojás 3 db
nádcukor 15 dkg
vaj 6 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
mazsola 5 dkg
rum 0.5 dl
citromhéj 0.5 citromból nyert