Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott patisszon Kingabinga konyhájából

Rakott patisszon Kingabinga konyhájából
Rakott patisszon Kingabinga konyhájából
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Miközben falatozom az ételt, már neki is láttam megosztani Veletek ezt a receptet, mert annyira jól sikerült!

Ez is csak úgy indult, mint általában minden főzés nálam: lássuk, mi van a hűtőben, és dobjunk össze belőle valami finomat lehetőleg gyorsan, kreatívan, ügyesen. Pechemre nem vettem ki a fagyasztóból húst, így csak a hűtőben árválkodó maradék gombára és patisszonra támaszkodhattam. No és persze az is opció volt, hogy felhasználjam a szintén megmaradt paradicsompürét, mielőtt megromlana. Ez lett belőle. Mennyei! :)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Párolt rizst készítünk, ki-ki szokása szerint. Én kevés olívaolajon megpirítottam a rizst, sóztam, majd kb. dupla mennyiségű forró vízzel felöntve kis lángon, fedő alatt puhára pároltam.
  2. Közben előkészítjük a zöldségeket. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A gombát megmossuk, ha nagyon földes, meg is pucoljuk. A kisebbeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat félbe, harmadba vágjuk (inkább nagyobb darabokban maradjanak). A patisszont kettévágjuk (ha öreg, akkor ezt is megpucoljuk), magját kikaparjuk, kemény szárrészét kivágjuk, majd ezt is nagyobb darabokra vágjuk.
  3. Olívaolajat hevítünk egy magasabb lábasban, és kicsit megpirítjuk a hagymákat. Rádobjuk a gombát, és időnként megkeverve nagy lángon sütjük. Ekkor még nem sózzuk, nehogy idő előtt túl sok levet eresszen. Amikor már itt-ott megpirult a gomba, hozzáadjuk a patisszont, és ezzel is forgatjuk, pirítjuk kicsit. Sózzuk, borsozzuk fehér és fekete borssal is, majd ízlés szerint chilipehellyel szórjuk meg. Nekem most kifejezetten csípősre sikerült az étel, de nem bántam, mert jól ment a viszonylag íztelen zöldségekhez a bátrabb fűszerezés.
  4. Amikor a zöldségek engedtek némi levet, fedőt teszünk a lábasra, és mérsékelve a lángot addig főzzük, amíg a fehér patisszon "üvegessé" nem válik.
  5. Amíg a zöldségek puhulnak, lereszeljük a sajtot és félretesszük. A paradicsompüréhez keverjük az apróra vágott, friss bazsalikomot, a cukrot és a keményítőt, és némi vízzel hígítva simára keverjük. Amikor a zöldségek kellően puhák (de nem szétfőttek!!!), és van még rajtuk kicsi lé, hozzáöntjük a paradicsomos keveréket, és kb. 3 perc alatt összerottyantjuk (a keményítőt nem szabad sokáig főzni). Ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk még hozzá vizet. Kóstoljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
  6. Összeállítjuk a rakottast. Olívaolajjal kikenünk egy tepsit. A rizs felét a tepsi aljára terítjük, erre tesszük a zöldséges massza felét, majd megszórjuk a reszelt sajt harmadával. Ismét rizs következik, rá a massza, majd a tetejére halmozzuk a megmaradt sajtot. Betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul a rakottas tetején.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 032
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

kingabinga

Mióta szakács: 2014.08.29.
26 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott pattiszon, rakott gomba, paradicsomos patisszon

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

493
patisszon 1 db
gomba 70 dkg
rizs 1.5 bögre
edami sajt 30 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 4 ek
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chilipehely 0 ízlés szerint
sűrített paradicsom 20 dkg
bazsalikom 1 ek
cukor 1 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál
víz 7.5 dl