Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott savanyú káposzta 5. Támadás az influenza ellen

Rakott savanyú káposzta 5. Támadás az influenza ellen
Rakott savanyú káposzta 5. Támadás az influenza ellen
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Összehangolt támadást intézett az IR szervezet a V. és a B. típusú ellenséges tevékenységű törzsek ellen, adta hírül az NNKIH. A hivatal egyik kihelyezett riporterének sikerült részleteket is megtudnia az akcióról: Az IR hivatalosan is megerősítette az értesülést, miszerint egy összehangolt akcióval sikerült meggyengíteni, illetve néhányat megsemmisíteni a szervezetet több hónapja károsító törzsek közül. A támadást egyik fő vonalát az SK fedőnevű - kollégái által csak „besavanyodott”-nak gúnyolt - parancsnok vezette, míg a másik vonalat a már jól bevált 0,7-es kaliberű egységgel ellátott, felfegyverzett zöldek alkották. A 0,7-es fegyverek először meggyengítették, majd SK segítségével a zöldek felszámolták a gócpontokat. A támadásban a saját erők közül egy ember könnyebb égési sérüléseket szenvedett, de őt helyben sikerült ellátni. Az akciót sikeresnek nyilvánították, így ismét biztonságossá váltak a felszabadított körzetek."
Igen, ez is egy recept. Nem tudom, mire számítottál, ez nem a Kék fény és nem is az a műsor, ahol a TV-d egy alvilági figura, és az ügyvédje a Jusztbácsi, akinek a nevében játékosan angolul benne van az ítélet ugyebár. Azért ez elgondolkoztató…Szóval, ezt a receptet muteromnak köszönhetem, mert gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy: „Egyél egy kis vitamint…nem fog megártani!”, és „Legalább a zöldséget edd ki”, vagy „Semmi gyümölcsöt nem esztek, aztán meg csodálkoztok, hogy…” Na, én eszek gyümölcsöt, de nagy híve vagyok (sekszpírien: tréfa balra el) a fenntartható fejlődésnek, így csak és kizárólag szezonálisan fogyasztom. Ésmivelhogy rákaptam a szőlőre, annak meg ugyebár nincs szezonja így koncentrátumban fogyasztom. Most is. Száraz fehérbor. Ennek a segítségével elkészítünk egy felrázó receptet. Adunk egy pofont a szervezetben tivornyázó baciknak, meg az ízlelőbimbóinknak, ha már a természet bimbói váratnak magukra…
Az sk-nak öntsd le a levét, majd egy szűrőben, mosd át. Jószokásunkhoz híven a bacilusok arcának először egy kanalas orvosságra hajazó, szájon át bevehető, gyócccer jellegű készítménnyel adunk. Bor kipukkant, pohárba ki -, szájba betölt, megforgat, lenyel. Ha az orvos másképpen nem rendeli, akkor ilyenkor a napi adagja 3*1,5 dl. Ebből ez előkészület közben legurítjuk az elsőt. Vágd félbe a 2 vöröshagymát. 3 felet karikázd fel, szórd a káposztába. Önts rá az olívaolajat, dobáld bele a borsot, babérlevelet, sót, keverd össze, tedd félre. Főzz meg 1 dl rizst 2x annyi vízben. Aki nem tudja hogyan kell, az itt megnézheti: http://nemnagykunszt.postr.hu/koritek-feneket.
Ha kész, akkor a rizst hideg vízben leszűröd, félreteszed. A csirkemellet, a 2 répát, a maradék fél vöröshagymát daráld le húsdarálón. Üsd bele a 2 tojást, tedd bele az 1,5 tk sót, 1 kk fekete őrölt borsot. Gyúrd össze, és dobd félre, közben egy fazékban forralj vizet, sózd meg. A rizst hozzákevered a masszához, átgyúrod. Kicsit folyós lesz, de a vízben a tojás összekapja, mint kezdő szatír a lódenkabátot. Ha a víz felforrt, akkor vedd lejjebb a tűzhelyet. A masszából formázz kb. 5-6 cm-es gombócokat, tedd őket a vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor kész. Szedd ki. Egy nagy, mély tepsibe rendezd el a gombócokat, szuszakold közéjük (szuszakolás: tuszkolás: gyömöszölés: tömködés: nyomkodás) a káposztás okosságot, a maradékot szórd a tetejére. Jajdenagy jön! Öntözd meg 1,5 dl borral. NE SAJNÁLD!!! Ez orvosilag a  2x1,5 dl. Aztán jöhet rá 6 dl tejföl, és karikázd a tetejére a póréhagymát. Egy csipet sóval hintsd, mint az igét. Alufóliával zárd le, és told be a sütőbe.


hozzávalók / 6 adag

A káposztához

A gombócokhoz

ajánlat

Lábjegyzet:

NNKIH (ejtsd: enenkéjájédzs, azaz NemNagyKunszt Információs Hivatal

IR: immunrendszer

V.B.: vírus és baktérium törzsek

SK: savanyú káposzta

0,7: száraz fehérbor

Zöldek: Zöldek


Tálaláskor egy kis tejföllel bolondítsd még meg. Ennyi. A baciknak meg annyi. Ja, majd elfelejtettem, a jól végzett munka utáni 3. 1,5 dl is jár. Sőt, elő van írva.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A savanyúkáposztát tegyük egy tésztaszűrőbe, és folyóvízben mossuk át. Ne áztassuk, csak mossuk, hogy ne legyen nagyon savanyú.
  2. 1,5 vöröshagymát karikázzunk fel, és keverjük a savanyú káposzta közé.
  3. Főzzük meg a rizst.
  4. 1 dl olívaolajat, 8 szem egész borsot, 1 kk sót, 5 babérlevelet szintén alaposan keverjünk hozzá a káposztához, és tegyük félre.
  5. A darált csirkemellhez, hagymához, répához üssük hozzá a tojásokat, és az 1,5 tk sóval, 1 kk borssal és a kihűlt hideg rizzsel gyúrjuk össze. Ha nincs húsdaráló, akkor a répát és a hagymát a nagylyukú reszelőn gyaluljuk le.
  6. Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet, majd formázzunk a masszából 5-6 cm-es gombócokat, és tegyük a vízbe. Ha feljöttek a tetejére, szedjük ki.
  7. A gombócokat egyenletesen osszuk el a tepsiben. Tegyük az előkészített káposztát közéjük, rájuk.
  8. Öntözzük meg 1,5 dl borral és az 6 dl tejföllel, a tetejére karikázzunk póréhagymát.
  9. Alufóliával fedjük le, és 190 fokon süssük így 45 percig, majd fólia nélkül 220 fokon addíg, míg nem pirul meg a teteje. Kb. 15-20 perc.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: kb 60*40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 782
elküldve: 2
receptkönyvben: 106
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

savanyú káposzta, rakott káposzta, kolozsvári káposzta, húsgombóc, rakottas

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Mon, 2014-10-06 09:16

Miért nem készítettem el előbb? Nagyon jó, igazi káposztás. Köszönöm, hogy feltetted a receptet.

vya327
vya327 Thu, 2011-05-05 21:53

Szia! Ez nagyon jól néz ki, már szerettem volna valami savanyú káposztás receptet, ami nem megszokott. Köszi az ötletet, ki fogom próbálni! :o)

626
savanyú káposzta 1 kg
fehérbor 4.5 dl
fekete bors 8 szem
olívaolaj 1 dl
babérlevél 5 db
vöröshagyma 1.5 közepes fej
1 kk
tejföl 6 dl
tejföl 1 dl
póréhagyma 1 közepes db
csirkemell filé 35 dkg
vöröshagyma 0.5 közepes fej
sárgarépa 2 közepes db
tojás 2 db
1.5 teáskanál
fekete bors 1 kk
barnarizs 10 dkg