Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott savanyú káposzta 7. - barna rizzsel

Rakott savanyú káposzta 7. - barna rizzsel
Rakott savanyú káposzta 7. - barna rizzsel
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy alkalommal eltúloztuk a savanyú káposzta mennyiségét más ételhez, és maradt főtt barna rizs is előző napról. Ebből jött az ötlet, hogy így is megpróbálom. Azóta csak így készítem. A barna rizs amúgy is kedvelt a családban, jellegzetes ízével különösen finom ízvilág tárult elénk. :) 
A káposztát én nem szoktam elősütni vagy -főzni. Így kellemesen puha, de ropogós marad. Ha olyan sajtunk van, ami hamarabb pirul (már jártam így), félidőben tegyük csak rá.


hozzávalók / 6 adag

A káposztához

A pörkölthöz

ajánlat

Aki szereti a csípős ízt, annak ajánlom, hogy a pöribe is tegyen csípős paprikát, vagy ahogy én, locsolja meg valamilyen csípős szósszal. Isteni! :) Nálunk csak én vagyok az elvetemült, ezért nem merek beletenni, de külsőleg megoldom. :) A többiek tejföllel fogyasztják.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst megmossuk, és másfélszeres sós, ételízesítős vízben feltesszük főni.
  2. A kis kockára vágott szalonnát kevés olajon megpirítjuk, és rádobjuk a felkockázott hagymát, paprikát, paradicsomot.
  3. Zsírjára sütjük, és rányomunk 1-2 gerezd fokhagymát.
  4. Hozzáadjuk a darált húst állandó keverés közben, fehéredésig sütjük, megszórjuk fűszerpaprikával, átkeverjük.
  5. Megfűszerezzük sóval, borssal stb., és kevés vizet aláöntve pároljuk. A vége felé rányomjuk a maradék fokhagymát, utánaízesítünk, és készre főzzük. A szaftjából a tejfölhöz keverünk valamennyit, hogy ízesítsük vele.
  6. A káposztát csak akkor mossuk meg, ha nagyon savanyú vagy sós.
  7. Kivajazott jénai edénybe (vagy tepsibe) tesszük a káposzta 1/3-át, meglocsoljuk kevés tejföllel. Egy sor rizst terítünk rá, majd erre a pörkölt felét. Aztán megint káposzta, tejföl, rizs, pöri és a végén a maradék káposzta.
  8. Bőven meglocsoljuk a tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és lefedve sütjük, míg a sajt szépen rápirul.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x10 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 024
elküldve: 1
receptkönyvben: 138
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

savanyú káposzta barna rizzsel, rakott káposzta - reform

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Mon, 2014-10-06 09:23

Imádom a rakott dolgokat. Jöhet káposztás is! Bátran érdemes barna rizzsel készíteni, annyival nem macerásabb és szinte bárhol lehet már kapni. Köszi a receptet!

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2012-02-10 10:39

Kedves Ági!
Köszönöm a pozitív visszajelzést.
Én is fehér rizzsel készítettem és úgy is nagyon szerettük, de mióta kipróbáltam barnával, azóta így készítem. Finom ez mindenhogyan...szerintem.:)))
Üdv: Éva

1144
savanyú káposzta 1 kg
barnarizs 240 g
tejföl 900 g
sajt 20 dkg
vaj 1 ek
darált sertéshús 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
füstölt szalonna 20 dkg
zöldpaprika 1 db
paradicsom 1 db
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint