Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott tarja fóliában

Rakott tarja fóliában
Rakott tarja fóliában
100 perc / előkészület: 20 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvelem a szeletelt baconbe tekert húsokat, mert egyszerű, gusztusos a végeredmény, és nincs olyan húsféle, amit ne dobna fel egy kis extra füstös íz.

Ez a tarja is így született, a megpakolt szeleteket még alufóliába is betekertem, hogy csinos kis dundi csomagok legyenek – mit mondjak, szó szerint jól sült el az ötlet. Hidegen szépen szeletelhető, vagyis akár hidegtálra is ajánlom!

hozzávalók / 2 adag

Tarja

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tarja

  1. A méretes, legalább ujjnyi szeletre (vagyis vastagra) vágott tarját egy kicsit megütögetjük, a szélén a zsírosabb részeket bevágjuk (pl. ollóval megcsípjük), hogy ne pöndörödjön fel. Mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk, majd az egyik felüket megkenjük a pépesre vágott fokhagymával és a mustárral. Félretesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
  2. Akkora alufólia-darabot tépünk, mint egy szelet hús hosszabbik oldalának a háromszorosa. A fóliát megkenjük egy kevés olajjal, és a közepére sorban, egymás mellé lefektetünk 5-6 szelet bacont. Ráteszünk egy szelet húst, a fokhagymás-mustáros felével fölfelé, ráhalmozzuk a töltelék felét, kicsit rányomkodjuk, és a baconszeleteket szépen, sorban ráhajtogatjuk – nem kell feltekerni, csak becsomagolni. A fóliát behajtjuk, előbb a két végét, majd az oldala felől is, és középen a széleket összecsípjük, összesodorjuk, hogy zárt csomagot kapjunk. Nem kell szorosra hajtogatni! A másik húst ugyanígy megtöltjük, becsomagoljuk.
  3. Egy tepsit kibélelünk alufóliával vagy sütőpapírral – biztosan kicsorog egy kis lé sütés közben, az se égjen rá a tepsire. A csomagokat belerakjuk, és 70-80 percig sütjük.
  4. Ezután kibontjuk a csomagokat – vigyázzunk, mert felcsap a gőz, a fóliában pedig elég sok és nagyon forró lé gyűlik össze! Le ne forrázzuk a kezünket! A megpuhult, de még nem pirult húsbatyukat átemeljük egy sütőtálra – amiben tálalni is lehet –, és kb. 15 perc alatt pirosra pirítjuk.
  5. A finom, fűszeres hússzeleteket krumplival, salátával vagy akár rizzsel tálaljuk. Én most párolt rizst és zöldborsós gombamártást csináltam hozzá – nyerő volt!

Töltelék

  1. Elkészítjük a tölteléket: a hagymát finomra vágjuk, megsózva kevés zsíron üvegesre pároljuk, kicsit hűlni hagyjuk. Belekeverjük a darált húst, az egész tojást, a zsemlemorzsát, ízlés szerint sót-borsot, és jól összedolgozzuk. (Csípős paprikát is tehetünk bele, ha szeretjük.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 509
elküldve: 2
receptkönyvben: 71
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

darált hússal megrakott tarja, baconbe csomagolt tarja

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

toeszli
toeszli Sun, 2017-05-21 12:55

Kedves Koszider!
Nagyon felcsigázott ez a recept. :) Rizst tudok főzni, a husi receptje itt van. De engem érdekelne ennek a borsós-gombás ragunak a receptje is. Le tudnád írni? Köszönöm :)

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2017-05-21 13:50

Nagyon szívesen, egyszerű: kb. 30 dkg gomba (lehet üveges is!), kb. 1 csésze zöldborsó (fagyottan), 1 kis fej hagyma, kevés zsír (vaj), kb. 2 dl habtejszín (persze, cukrozatlan), 1 teás kanál liszt, petrezselyemzöld nem árt, só-bors.
A hagymát apróra vágva megdinszteljük (zsíron, vajon, olajon, ki hogy szereti), rádobjuk a megtisztított, feldarabolt gombát, átforgatjuk, öntünk alá egy kis vizet, só, bors, vágott petrezselyem és fedő alatt megpároljuk. Ha már puhult, rátesszük a borsót is és készre, puhára főzzük. (Ha nagyon sül, mindig egy kis vizet löttyintünk alá.) A végén viszont zsírjára pirítjuk, megszórjuk a liszttel, jól átforrósítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és átforraljuk. Ennyi! (Pár csepp citromlével is megkínálhatjuk, finomabb lesz tőle.)
Ha üveges gombát használunk, azt a levével együtt öntsük a hagymára és rögtön mehet bele a borsó is, mert a gomba már puha. A többi ugyanaz.
Liszt helyett használhatunk kukoricakeményítőt (gluténérzékenyek!), de azt csak keverjük el a tejszínnel és úgy öntsük a forró ragura, kiforraljuk.
Ez. kb. 2 adag, de jó bőségesen, három is megvan.
Sok mindenhez jó, ami a gombát elbírja, sültekhez, csak magában, tésztával (így vega lesz), még rántott húshoz is!
Üdvözöl: Koszider

861
sertéstarja 30 dkg
bacon 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
mustár 2 kávéskanál
napraforgó olaj 2 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
darált sertéshús 20 dkg
tojás 1 db
vöröshagyma 1 kis db
zsemlemorzsa 2 ek
sertészsír 1 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint