Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott tojás Zsuzsi konyhájából

Rakott tojás Zsuzsi konyhájából
Rakott tojás Zsuzsi konyhájából
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A TV Paprikán láttam meg a receptet, bár csak a hozzávalókat tudtam meg belőle, az ízesítést és az ottani elkészítési módot nem. Így a saját magam ízvilágára formáltam, és mondhatom, hogy nagyon finom lett. A vendégeknek is ízlett :)

hozzávalók / 6 adag

A tojáshoz

A burgonyapüréhez

A póréhagymás részhez

A sajtmártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A tojáshoz

  1. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, 4 felé vágjuk, félretesszük.

A burgonyapüréhez

  1. A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben.
  2. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Félretesszük ezt is.

A póréhagymás részhez

  1. A póréhagymát hosszában félbevágjuk és megmossuk. Majd feldaraboljuk.
  2. A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megfonnyasztjuk, majd szintén félretesszük.

A sajtmártáshoz

  1. A sajtmártás alapja a besamell mártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben. Össze fog állni, nem kell megijedni!
  2. Ekkor felöntjük a tejjel (én apránként szoktam) és csomómentesre keverjük, ha nem lesz csomómentes, akkor majd a végén átszűrjük, vagy botmixerrel simára mixeljük :)
  3. Főzzük folyamatos keverés mellett, míg besűrűsödik. Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval, és még 2-3 percig főzzük.
  4. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad. Ha csomós, most lehet átszűrni vagy mixelni.
  5. Az összeállítás nagyon egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai vagy tepsi aljába tesszük, és elegyengetjük. Erre rátesszük a hagyma felét, majd a 4 tojást szépen sorban. Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal. Tehát újból burgonya, majd a hagyma, a tojás és végül a sajtmártás.
  6. A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét, vagy alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább.
  7. Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy jénai tetőt, és úgy sütjük készre. Pirítós kenyérrel kínáljuk (fokhagymával egy kicsit ízesíthetjük). Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 250
elküldve: 1
receptkönyvben: 54
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gy.Zsuzsi

Mióta szakács: 2012.11.04.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

póréhagymás-burgonyapürés rakott tojás, krumplipürés-besameles rakott tojás, rakott tojás besamellel és burgonyapürével

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1145
tojás 8 db
trappista sajt 15 dkg
kenyér 12 szelet
burgonya 2 kg
vaj 5 dkg
1 kk
póréhagyma 1 db
vaj 5 dkg
napraforgó olaj 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
finomliszt 5 dkg
tej 7.5 dl
0 ízlés szerint
szerecsendió 1 kávéskanál
trappista sajt 15 dkg