Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott tök hússal és gombával

Rakott tök hússal és gombával
Rakott tök hússal és gombával
110 perc / előkészület: 45 perc főzés: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyár van, és lehet kapni gyenge spárgatököt. Mivel mi szeretjük, és idén a töltött tök másképpent már sokszor elkészítettem, gondoltam, hogy most rakva fogom megcsinálni. Nagyon finom nyári étel. Az általam felhasznált hozzávalókkal, az elpárolgást is beleszámítva 100 grammban 139 kalória van. Így elmondható, hogy fogyókúrába is beilleszthető finomság.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Az utolsó harmadában a tejfölbe lehet kevés reszelt sajtot is keverni. Úgy is nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tökök végeit levágjuk, meghámozzuk a végeikkel együtt (csak az ehetetlen vége kerül a szemétbe). Majd hosszában kettévágjuk, és kanállal a magokat is kikaparjuk. Félcentis félkarikákra vágjuk a fél tököket. Kevés citromos-sós vízben, forrástól számítva 4-5 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet.
  2. A combot és a füstölt sonkát ledaráljuk. A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk. A gombákat is megtisztítjuk, és feldaraboljuk (nem kell nagyon apróra vágni). A rizst megmossuk.
  3. A rizst sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  4. Egy lábosba beleteszünk 1 teáskanálnyi zsiradékot, megfonnyasztjuk a hagyma kb. harmadát, majd rátesszük a gombákat. Sózzuk, borsozzuk, és elfőzzük a levét.
  5. Egy másik lábosba is beleteszünk 1 teáskanálnyi zsiradékot, és a maradék hagymát. A hagymát megpároljuk, majd rátesszük a darált combot és a darált füstölt sonkát. Sózzuk (óvatosan, mert a sonka sós), borsozzuk. Fehéredésig kevergetve pirítjuk, majd ráöntjük a vizet. Pár percig főzzük.
  6. A rizs harmadát a gombához keverjük, a kétharmadát pedig a húshoz. A kaprot leöblítjük, alaposan lerázzuk, majd felaprítjuk. A tejfölben elkeverjük a kaprot kevés sóval.
  7. Egy tepsit kikenünk 1 teáskanálnyi zsiradékkal. A tök harmadát elosztjuk a tepsi alján. Rásimítjuk a rizses darált húst. Erre rákenjük a kapros tejföl harmadát. Erre a tök második harmadát rendezzük, majd a rizses gomba következik. Ezt megint a kapros tejföl második harmadával megkenjük. Erre elrendezzük a maradék tökdarabokat, és rákenjük a maradék kapros tejfölt.
  8. 210 fokos sütőben kb. 45-50 percig sütjük szép pirosra. (Én hideg sütőbe tettem, de ha a sütő előmelegített, akkor a sütési idő rövidebb.)
  9. Melegen tálaljuk, kevés tejföllel meglocsolva.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x30 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 343
elküldve: 2
receptkönyvben: 21
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott tök, tejfölös húsos rakott tök, gombás-húsos rakott tök

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

583
spárgatök 3 közepes db
sertéscomb 60 dkg
sonka 25 dkg
rizs 25 dkg
tejföl 70 dkg
csiperkegomba 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
citromlé 3 teáskanál
kapor 1 csokor
kókuszzsír 4 dkg
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 1.5 dl