Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott zöldbab sajttal töltött pulykamellel

Rakott zöldbab sajttal töltött pulykamellel
Rakott zöldbab sajttal töltött pulykamellel
67 perc / előkészület: 35 perc főzés: 12 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valóban igaz, hogy a rakott zöldbabot azok is nagyon szeretik, akik egyébként nem rajonganak a zöldbabért. Régebben sokkal kevesebb zöldbabot fogyasztottunk, mert többnyire csak zöldbablevest vagy palóclevest készítettem, de mióta rakottan készítem a vajbabot, rengeteg fogy belőle. Szerencsére a sok eső és a meleg idő mostanában nagyon kedvez a zöldbabnak a kertünkben, így nincs hiány ebből a finomságból. Máskor a lasagne készítésekor használt fűszeres, paradicsomos darált húst szoktam a kolbász és a pulykamell helyett a rakott zöldbabba tenni, de most nem volt ilyen darált húsom itthon, ezért készült el ez az újabb változat.

hozzávalók / 8 adag

A zöldbabhoz

A besamelhez

ajánlat

Ez az adag nagyon kiadós, négy személynek két napra is elég. Vagy 8 főre egy ebédre vagy vacsorára.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldbabot forrástól számítva 10-12 percig főzzük. A főzővizet természetesen megsózzuk, cukrozzuk, és belerakjuk az apróra vágott két gerezd fokhagymát. Ha megfőtt, öntsük le a levét a babnak.
  2. A jénai tál alját bekenjük egy kevés olajjal, szétterítjük benne a nagyon vékony karikákra vágott krumplit, sózzuk, kakukkfüvet szórunk rá, és ráöntjük a 3 dl tejet, amiben egy tojást elkevertünk. Ezt a sütőben addig megsütjük, amíg a többi előkészületet elvégezzük a többi hozzávalóval.
  3. A 4 db sajttal töltött pulykamellet megsütjük. Ha egy kicsit kihűlt, 1-2 cm-es kockákra vágjuk, és a zöldbabhoz keverjük.
  4. A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
  5. Először a szalonnát sütjük ki egy olyan edényben, amiben a besamelt szoktuk készíteni. Kiszedjük a sült pörcöket, és a visszamaradó zsírban megsütjük a kolbászkarikákat. A zsírból kiszedjük a kolbászt is, és hozzákeverjük a szalonnakockákkal együtt a zöldbabhoz.
  6. A kolbász zsírhoz hozzáadjuk a vajat, felforrósítjuk, enyhén megpirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a tejet, sűrűre főzzük, és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Ezután hozzákeverjük a tejfölt.
  7. A besamelt is a zödbabhoz keverjük, ráöntjük a megpuhult krumplira, majd az egészre rászórjuk a durvára reszelt sajtot.
  8. Forró sütőben pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 704
elküldve: 6
receptkönyvben: 104
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kolbászos rakott zöldbab, rakott zöldbab gazdagon, pulykamelles-zöldbabos egytál

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-08-08 19:35

Tényleg nagyon finom, még engem is meglepett, ugyanis egészen különleges ízhatások jöttek létre ez alapján az új recept alapján. Eddig a rakott zöldbabot lasagne hússal, vagyis finom fűszeres (olaszos fűszerkeverékes, kakukkfüves, oregánós, paradicsomlés, hagymás, fokhagymás darálthússal) készítettem.

570
zöldbab 1 kg
kolbász 20 dkg
pulykamell 40 dkg
kolozsvári szalonna 5 dkg
fokhagyma 2 gerezd
burgonya 5 közepes db
tej 3 dl
tojás 1 db
1 ek
cukor 0.5 teáskanál
kakukkfű 0 ízlés szerint
sajt 20 dkg
napraforgó olaj 1 ek
vaj 5 dkg
finomliszt 6 dkg
tej 6 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
tejföl 1 dl