Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ramazan pide

Ramazan pide
Ramazan pide
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bizony közeleg a Ramazan hónap, vele együtt a böjt, az esti lakomák és így a hosszú-hosszú főzőcskézések ideje. Nem is lehetnék most elégedettebb, hiszen sokszori próbálkozás után, végül egy saját kreálmányú ramazan pide receptet prezentálhatok a nagyérdeműnek, és (önző leszek) menthetek el saját magamnak.
A kérdésemre férjem válasza, hogy vajon olyan-e, mint amit kinn sütnek háznál Törökországban: "Mi kinn az ilyet boltban vesszük." Hoppá! Kúlkirály! :)
A sztori egyébként, hogy ez nem az az átlagos pide pide, amit mindig minden török pékségben megkapsz, ezt Ramazan idején sütik, és csak néhány városban -mint amilyen Kayseri- lelhető fel az év többi részében is. Én meg vagyok olyan szerencsés, hogy éppen Kayseriből való pasashoz mentem hozzá, így volt szerencsém belekóstolni már egynéhányszor a pidék érzékeket gyönyörködtető forgatagába.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

ajánlat

Forró leves, kiadós vacsora, grillételek mellé ajánlom, de akár a reggelinél is megállja a helyét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálban elkeverjük a cukrot és az élesztőt a vízzel, majd hozzáadjuk a tejet, olajat, sót és tojásfehérjét is.
  2. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, míg a tészta közepes keménységű nem lesz, és az edény falától elválik. További 3-4 percig gyúrjuk, majd kilisztezett, lefedett tálban 30 percig kelesztjük.
  3. Ekkor a levegőt kinyomkodjuk a cipónkból, kivesszük az edényből, kettévágjuk.
  4. Az egyik felét betesszük a hűtőbe. A másik feléből kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsin kb. 20-25 cm átmérőjű korongot formálunk a kezünkkel. (A bucit szépen ujjainkkal ellapogatjuk.)
  5. Ruhával letakarva kelni hagyjuk, majd 25 perc eltelte után ujjainkkal jó mélyen benyomkodjuk kb. 2-3 cm-re a szélétől körben, valamint a középső részen elszórtan (akár késsel is bevághatjuk a tésztát négyzethálót formázva, ekkor arra figyeljünk, hogy elég mélyen vágjuk, akár teljesen a tepsiig).
  6. Tojássárgájával megkenjük, nigella (fekete kömény) vagy/és kissé megpörkölt szezámmagot szórunk a tetejére, majd előmelegített sütőben, melynek aljába vizet tettünk (legalsó tartóba helyezett rácsra tűzálló edényben 3-4 dl víz), kb. 25 perc alatt megsütjük. (FIGYELEM: én egy matuzsálem gázüzemű tűzhelyet használok, mely csak alulról melegít, így kéretik alsó-felső sütésnél rendesen odafigyelni, a sütési idő lerövidülhet!)
  7. Mikor az első pidét betettük a sütőbe, előkészíthetjük a második kelesztéshez a másodikat...

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 17 113
elküldve: 2
receptkönyvben: 289
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

török ünnepi pidekenyér, török lepénykenyér

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pirka
Kama Suflé / Pirka Mon, 2012-04-30 09:05

Kedves Elif!
Az olajat, amit írsz a hozzávalók között, hova és mikor kell beleönteni? Ez kimaradt a leírásból.

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2012-05-01 13:40

Kedves Pirka, rögtön az első pontban szerepel az olaj is, biztosan átszaladtál rajta. :)

Pirka
Kama Suflé / Pirka Tue, 2012-05-01 14:13

Oh tényleg, elnézést. Egyébként isteni finom lett, fűszeres sült hús, mentás joghurtszósz és bulgur saláta mellé ettük. Len- és szezámmaggal szórtam meg. Köszönöm a receptet!

Wekerle
Wekerle Sat, 2012-04-14 10:02

Grúziában is lepénykenyeret sütnek "Lavas" néven, az arabok meg "Kubz"-nak hívják és direkt úgy sütik , hogy belül üreges legyen, amibe választható töltelék kerülhet.

elif
Tekten Elif / elif Sat, 2012-04-14 10:56

jéé, Törökországban a lavas azért jóval másabb mint a pide (a pita a görög elnevezése a hasonló kenyérnek, a Ramadan pedig az arab elnevezése a Ramazannak ugy tudom :) és a török kifejezést használtam mindkettőre ), valóban sokkal inkább lepénykenyér, mint ez.

Wekerle
Wekerle Sat, 2012-04-14 16:35

OK, de miért hívják Ramadan lepénynek? Az igazi Ramadan lepénynek egy üres tányért kellene hívni, hiszen napkeltétől napnyugtáig semmit sem szabad enni, inni. Olyan lenne mint a 70'-es évekbeli vicc szerinti lengyel teflonkés, amivel zsír nélkül lehet zsíros kenyeret kenni (bocs a lengyelektől). :-)

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2012-05-01 13:44

hát azért ez ennél sokkal összetettebb, de úgy látom te is benne vagy a témában :), én részemről mohamedán vallású vagyok. A napközbeni böjtöt napnyugtánál ugye szép kis lakomával zárjuk mindig, sokkal bőségesebb étkezéssel, mint egy normál hétköznapon. A ramazan pide szokás szerint ennek az étkezésnek, törökül az iftar-nak a része általában. Ilyenkor hatalmas méretben készíti az összes pék és viszik haza a férfiak frissen a családi asztalra.

Wekerle
Wekerle Sat, 2012-04-14 09:57

Jópofa ez a Ramazan Pide (=Ramadán pite) elnevezés. Az osztrák nagymamámra emlékeztet akitől gyakran hallottam gyerekkoromban a Granatirmás ételnevet, de csak akkor találtam ki mit jelent, amikor kezdtem német nyelvet tanulni, hogy Grenadier Marsch (= Gránátosok menetelnek) volt az ártatlan krumplistészta militáns neve. :-)

bkormos82
bkormos82 Sat, 2011-08-13 08:39

Kedves Elif!Igen, az vagyok. Recepteket messzi Angliabol olvasom. A receptnek nagyon orultem, a kep amit felraktatok nagyon guszta. Korul tudnad irni, hogy amikor kesz a kenyer, akkor milyen az allaga? Puha vagy kemeny? Amikor gyurtam ossze a megadott folyadekok melle nekem tobb lisztet kellett hozzatennem, hogy levalljon az edeny falarol, mert tul ragados volt meg akkor is! Igy a sutes utan kenyerem kisse kemeny volt. Ha erdekel a kep szivesen elkuldom neked, amit keszitettem az elfogyasztas elott. Csak az email cimed kellene. Mindezek mellett nekem 2 kislanyom van, s kurd ferjem. Ti merre vagytok? Szivesen fogadnek par jo receptet! ;-)

bkormos82
bkormos82 Fri, 2011-08-12 15:03

Kedves Elif!Koszonom a receptet, parom nagyon orult neki most a Ramadan idejen. A legjobban a kislanyunk elvezte az ujjait belenyomkodni es a magokat szetszorni!

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2011-08-12 16:32

Kedves bkormos82, köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ti is kipróbáltátok a receptet és ilyen sikere volt. :) Mi is újra sütjük valamikor kisfiammal. Csak nem 82-es születésű vagy? Mert én igen. :)

kdomka
kdomka Sun, 2010-11-28 22:13

tudna valaki ajánlani olyan boltot ahol lehet kapni ilyen nigellát? számomra ez adja meg azt a különleges ízét:)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-11-29 00:31

Kedves kdomka! Ázsia Bt - Nagycsarnok, biztosan van a Culinárisban, és a Szép kis Indiában is. Neten rajta van a weboldaluk, utána tudsz nézni! Sajnos vidéket nem tudom. A legjobbakat: Mrs Smith

dettidomotor
Dömötör Detti / dettidomotor Sun, 2010-09-05 18:08

Remélem nem szentségtörés ha én katolikus vagyok :) Kipróbálom, jól néz ki. Sokkal rosszabb fehérlisztből? És grahamből? Sajnos olyan magom nincs,de majd vmi mással helyettesítem.

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2010-09-06 14:51

Kedves dettidomotor, dehogyis szentségtörés :). Örülök neki, ha kipróbálod! Fehérlisztből úgy tapasztaltam hamarabb kiszárad, kicsit keményebb állagú lesz, de nem vészesen. Frissen fogyasztva úgy is teljesen rendben van, amellett hogy természetesen más egy kicsit. Graham liszttel nincs sok tapasztalatom sajnos.
A nigella mag helyett nyugodtan használj szezámmagot, vagy bármi mást, ami tetszik. Üdv: Elif

Suslinc
Suslinc Wed, 2010-07-28 12:13

Szia Elif!
Délután megvettem a magot, és nem bírtam ki, hogy meg ne süssem! :-) Friss élesztőt használtam (2 dkg), kb. 45 dkg (kenyér)liszet vett fel nekem, és kicsit tovább kelt (45 perc), mert közben bepácoltam a húst a salátához, és megcsináltam az öntetet is. Aztán nem kör alakúra nyújtottam, hanem téglalapra, mert kicsit vastagnak találtam a tésztát, a tepsim szélessége pedig megakadályozott, hogy nagyobb legyen az átmérő. Remélem nem követtem el szentségtörést! :-D Pide fronton nem vagyok szakértő! De nagyon fincsi lett! Majdnem mind elfogyott, a mai ebédemhez azért sikerült egy kicsit megmentenem! :-) Le akartam fotózni a másodikat, de nem lett belőle semmi, mert még melegen kénytelen voltam felszelni és tálalni... Köszi a receptet!
A török lisztet még nem néztem, milyen. Majd megírom!
A boltban találtam baraka- áldás magot is. Az kicsit nagyobb, mint ez a fekete hagymamag. Még nem kóstoltam. Ismered?
Pár hete egy szakácskönyv hatására szerettem bele a török konyhába. :-) Nagyon szimpatikus, hogy milyen sok zöldséget használnak. Meg csicseriborsó... Úgyhogy majd a többi receptedet is ki fogom próbálni! Üdv! Suslinc

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-07-28 12:29

Szia Suslinc! Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a pide. Szentségtörés? Dehogyis! :D Ez egy alaprecept, aztán innentől mindenki kénye kedve szerint... ;) Majd legközelebb azért fotózd le, mert nagyon kíváncsi vagyok rá!
Nem ismerem sajnos ezt a másik magot. A török liszt miatt meg esz a sárga irígység... :)
Üdv: Elif

Suslinc
Suslinc Fri, 2010-07-30 21:12

Szia Elif! Azért gondoltam csak a szentségtörésre, mert téglalap alakú lett. És nem tudom, hogy az is oké-e, vagy csak a kerek a pide. :-) Legközelebb majd korábban nekiállok, hogy picit hűlni is legyen ideje evés előtt, akkor talán sikerül lefotóznom. :-D
Néztem a blogodat is, de nem találtam a mail címed. Szerettem volna priviben írni. Ha publikus, akkor légyszi küldj egy mailt a suslinc@gmail.com -ra! Köszi! Susu

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-07-30 23:34

E-mail ment! Persze, persze, értettem én, eredetileg kerek, na de az ízén ugye a formája nem változtat. :) Üdv: Elif

Suslinc
Suslinc Mon, 2010-07-26 22:10

Köszönöm, Elif! Nagyon gyors voltál! :-) Hamarosan ki fogom próbálni! Ausztriában vettem török lisztet. :-) Bár az csak sima liszt, nem kenyérliszt. Még a Nigella magot kell beszereznem hozzá. Jelentkezem, ha kipróbáltam! Üdv. Suslinc

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-07-27 13:56

Mindenképpen írj majd milyen lett! A török liszt alatt durum lisztre gondolsz? Ott azt használják nagy előszeretettel. Én finomliszttel is próbáltam már, abszolút érezhető volt a különbség, így visszatértem a kenyérliszthez. Üdv: Elif

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2010-07-26 13:20

Szia Suslinc! A kedvedért mindjárt begyúrok egy adagot, aztán jövök az infóval! :) Üdv Elif

Suslinc
Suslinc Mon, 2010-07-26 13:07

Szia!
Mégis kb. mennyi liszt kell hozzá? Nagyon tetszik a recepted, szeretném kipróbálni! :-) Üdv!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-06-21 13:55

:))) Remélem azért kintléted alkalmával is lesz időd felrakni egy két helyi remeket! Vagy legalább bejelentkezni egy kicsit! De biztos sikered lesz! Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2010-06-21 13:52

Afraa: ezek szerint te vagy, aki feliratkozott a blogom olvasójának?! :) Köszönöm szépen, nagyon örültem ám neki, ugyanis te vagy az első "nem ismerős" olvasóm. Na és külön boldog leszek ha a Ramadan idején te is fel tudod használni a pide receptemet. :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-06-18 21:10

Szuper vagy Elif! Nagyon köszönjük! :) Azért az anyósodnak is szerettetteljes üdvözletünket küldjük! Ez is megy a receptkönyvbe!;-) Pusz: Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2010-06-21 13:53

Mrs Smith: anyósomnak átadom az üdvözletet. :) Ezt a pidémet még nem is látta (már képen), nagyon kíváncsi vagyok mit fog hozzá szólni. Mindenesetre lehet most kinn töltjük majd a Ramadant és így lesz módjuk megkóstolni is, na meg büszkélkedni a házias menyecskéjükkel. ;)

Afraa
Afraa / Afraa Fri, 2010-06-18 18:46

Hú, ez nagyon jól néz ki! El is mentem gyorsan, Ramadánra jó is lesz. Köszönöm szépen!

Nagyon jók a receptjeid, tetszik a blogod is :-)

Üdv: Afraa

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-06-18 16:41

Dacota: jajj, én annyira örülök, hogy beletaláltam! :) Aztán majd számolj be ha megsütötted, hogy ízre is olyan-e, ne aggódj jól bírom a kritikát. ;)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-06-18 16:34

Ez az!!! Pont így néz ki :) És nekem is azt mondták, hogy boltban veszik.A mexikóiak is kiröhögtek, mikor a tortilla receptet akartam - mert hogy ők meg annak nem nagyon állnak neki. Gyönyörű lett, köszi szépen még egyszer a receptet, meg az utánajárást!
Szép hétvégét!
Üdv:
Nóra

505
víz 1.5 dl
tej 1 dl
instant élesztő 1 tasak
1.5 tk
cukor 1 teáskanál
napraforgó olaj 0.5 dl
tojásfehérje 1 db
kenyérliszt BL80 40 dkg
tojássárgája 1 db
feketekömény 1 teáskanál
szezámmag 1 teáskanál