Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ramen, ahogy Anna készíti

Ramen, ahogy Anna készíti
Ramen, ahogy Anna készíti
145 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megszállottan imádom a ramen levest, és azt kellett tapasztaljam, hogy Budapesten nagyon kevés helyen lehet kapni ízleteset. Gondoltam egy nagyot, és mindenféle utánanézés nélkül elkezdtem megcsinálni egy olyan levest, amit jónak gondoltam. A várt eredmény nem maradt el, zseniálisan finom lett, mi imádjuk Párommal.

hozzávalók / 2 adag

A ramen tojás

A hús

A tészta

A zöldségek

A lé

ajánlat

Ha valaki a tésztával nem szeretne bajlódni, akkor lehet helyettesíteni nyugodtan tetszés szerint üvegtésztával (Shan'shi márkájú szerintem a legfinomabb, én régebben mindig ezzel csináltam a levest), rizstésztával, instant ramen tésztával vagy bármivel, amihez kedvünk lenne.

A húshoz én mindenképpen csont nélküli tarját ajánlok, nálunk ez jött be a legjobban, nagyon finom hús, nem száraz. De a húst is helyettesíthetjük akár csirkével, akár marhával is, tulajdonképpen ennek is csak a képzeletünk szabhat határt. 

Ha szeretnénk vásároljunk bele Narutot vagy akár előre elkészített ramen tojást (a Rákóczi téri üzletet ajánlom), és tulajdonképpen a zöldségeket is aszerint variálhatjuk, ahogyan csak akarjuk (így csak több ízt érhetünk el).

Mellé ha szeretnénk, készítsünk gyoza-t vagy akár mochit. A leves alapvetően hatalmas adag, szóval abszolút megállja a helyét főételként.

Szólj hozzá!

elkészítés

A ramen tojás

  1. A tojást 5-6 percig főzzük, hogy a sárgája még folyós legyen, a fehérje már szilárd.
  2. A tojásokat megpucoljuk és egy kis tálba rakjuk.
  3. Rátesszük a 3 ek szójaszószt és a 2 dl vizet, és pár órára vagy akár egy éjszakára is pihentetjük a hűtőben. De! Ha valaki most azonnal szeretne rament enni (amit megértek), akkor a hűtős pihi elhagyható, úgy is nagyon finom lesz a tojás is, a leves is, ha nincs szójaszószba áztatva a tojás.

A hús

  1. Vegyük elő (megközelítőleg) 2 szelet csont nélküli tarjánkat. Daraboljuk össze kockákra vagy csíkokra, ahogy szimpatikusabb. Kétféle elkészítést is le fogok írni, ez szintén attól függ, hogy mennyire vagyunk türelmetlenek.
  2. Elkészítés sütőben: A feldarabolt húst egy hőálló tálba vagy őzgerincbe tesszük. Ráöntjük a 3 ek szójaszószt, a 3 dl vizet, megszórjuk borssal, és rátesszük a zúzott fokhagymát.
  3. Befedjük a hőálló tálunkat alufixszel, és 150 fokon (úgy, hogy a tál egyszerre melegedjen a sütővel) 2 órán keresztül sütjük.
  4. Elkészítés lapon: Serpenyőben 3 ek szójaszószt hevítünk. Beletesszük a feldarabolt húst, a fokhagymát, a borsot, és kicsit megpirítjuk.
  5. Felöntjük 3 dl vízzel, lefedjük egy arra alkalmas tetővel, és 20 perc alatt puhára főzzük.

A tészta

  1. A lisztet kimérjük, és sóval összekeverjük. Óvatosan elkezdjük hozzáönteni a vizet úgy, hogy közben kezünkkel "fésülgetjük". Nem biztos ám, hogy az összes vizet felveszi, és főleg eszünkbe ne jusson több vizet hozzáönteni, akárhogy is nagyon száraznak és nem összeálltnak tűnik, figyeljük meg, hogy jó lesz! Tegyük be egy kis uzsonnás szatyorba, aminek bekötjük a száját, és hagyjuk pihenni fél órát.
  2. A pihentetés után jön az érdekes része: Tegyük át egy másik szatyorba, terítsünk egy konyharuhát a földre, arra tegyük zacskónkat, arra ismét egy konyharuhát, és minden haragunkat kiengedve alaposan tapossuk meg. Most nézzük meg, mit csináltunk. Formáljunk belőle ismét gombócot, tapossuk meg ismét, majd ismét. (Ha nagyon pipák vagyunk, folytassuk addig a folyamatot, amíg le nem nyugszunk.) Ám! Ha nem akarnánk tapodni, vagy a kutya egyébként is összeszőrözte a földet (ismerem), akkor bőven elég, ha jól átgyúrjuk a tésztát a kezünkkel többször. Itt figyeljük meg, hogy már egy nagyon jó rugalmas állagú tésztánk van, és már egyáltalán nincs az a "száraz" hatása. Tegyük vissza ismét egy szatyorba, és pihentessük további másfél órát.
  3. A másfél óra letelte után borítsuk ki a tésztánkat egy alaposan meglisztezett nyújtódeszkára, és nyújtsuk ki kb. 1 mm vékonyra, bár ez ízlés dolga. Ki milyenre akarja. Nyújtás után alaposan lisztezzük be a tésztánk felszínét, és hajtsuk be a 2 szélét úgy, hogy középen találkozzanak. Lisztezzük be megint, és ismét hajtsuk félbe.
  4. Közben vizet forralunk egy kevés sóval.
  5. Egy nagyon éles késsel daraboljuk fel a tésztánkat (esetleg a kés élét is belisztezhetjük, ha attól félünk, hogy összeragad), és jó alaposan szórjuk meg liszttel. Kezünkkel fésülgetve válasszuk szét a tésztákat, és dobjuk őket a lobogó vízbe. Enyhén kavarjuk meg, össze ne ragadjanak. Így a tésztákat 5-6 percig főzzük, majd alaposan leszűrjük.
  6. 2 arra alkalmas tálba (madaras áruházakban lehet kapni 7,5 dl-set) elfelezzük a tésztát (már ha igazságosak vagyunk).
  7. Idő közben elkészült a húsunk. A húst (először is megillatoljuk, mert nagyon ínycsiklandó) szintén felezve a tésztára rakjuk, és a levéből megmentjük a felét egy tálba, a másik felét pedig kettéöntjük a tésztára.

A zöldségek

  1. A sárgarépa: Meghámozás után a répát julien-re vágjuk. A póráhagyma: A póréhagymát karikázzuk. A mungóbabcsíra: Én a Shan Shi márkájút szoktam használni, az picit ecetes lében van, de lehet használni akár nyerset is, ez mindenkinek a saját ízlése. Ebből tetszőleges mennyiséget használjunk. A pak-choi: Pár levelet leválasztunk belőle tetszés szerint.
  2. A zöldségeket egy arra alkalmas tálban összekeverjük, ráöntjük a hús levét, és jól átkeverjük. Keverés után a zöldségeket is kettéosztjuk a tésztán, és a maradék levet is kettéöntjük.
  3. Közben a tojásunkat is előkerítjük, félbevágjuk, és a tálakba helyezzük.

A lé

  1. 7 dl vizet forralunk ebbe feloldjuk a 2 leveskockát (szerintem az erőleves a legfinomabb), beletesszük a 2 ek szójaszószt és az 1 ek szezámolajat. Felforraljuk, majd a táljainkba merjük. Még így forrón egészséggel fogyasztjuk!
  2. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 27x18x6 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 4 985
elküldve: 0
receptkönyvben: 47
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

AnnaFulopp

Mióta szakács: 2020.07.14.
1 recept

receptjellemzők

konyha: japán
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
maradék ételből: maradék húsból, maradék rizsből és tésztából, maradék tojásból
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

ramen lusta ramen sertéstarja ramen tojás

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1028
tojás 2 db
szójaszósz 3 ek
víz 2 dl
sertéstarja 40 dkg
szójaszósz 3 ek
bors 1 csipet
fokhagyma 2 gerezd
víz 3 dl
finomliszt 220 g
víz 95 g
1 kávéskanál
mungóbabcsíra 150 g
sárgarépa 1 közepes db
póréhagyma 1 db
pak-choi 1 db
víz 7 dl
leveskocka 2 db
szójaszósz 2 ek
szezámolaj 1 ek