Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ratatouille provencale

Ratatouille provencale
Ratatouille provencale
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A ratatouille hagyományos francia egytálétel. Szokás mediterrán lecsónak is nevezni. Elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában.
A franciák szerint a jó ratatouille titka a hosszú és lassú tűzön történő főzésben rejlik.  A csúcsgasztronómiában sok a finomított variáció. Gyakori az apró (öt milliméteres) kockára vágott zöldség, s az elkészítésben is előfordulnak régiónként különböző módszerek.
Ezt a receptet Nizzából hoztam.

 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Fogyaszthatjuk hidegen, friss bagettel, vagy melegen, kuszkusszal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Miután alaposan megmostuk a zöldségeket, felaprítjuk vékony szeletekre a vöröshagymát és a fokhagymát. A paprikák magházát, és a paradicsomok szárait eltávolítjuk, a padlizsánok végeit levágjuk, a zöldségeket felkockázzuk.
  2. Egy edényben felmelegítjük az olívaolajat, a fokhagymát és a vöröshagymát lassú tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát és 5 percig sütjük, majd az edénybe tesszük a cukkíniket, és miután levet engedtek, hozzáadjuk a padlizsán- illetve a paradicsomkockákat. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Lassú tűzön, kb. 1 óra 45 percig főzzük a ratatouille-unkat, időnként megkeverve. Fedő alatt főzzük kb. 90 percig, majd a fedőt levéve folytatjuk a főzést. Ekkor szórjuk meg a provence-i fűszerkeverékkel, és oregánóval.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 171
elküldve: 3
receptkönyvben: 171
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Suzie

Mióta szakács: 2009.05.11.
10 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

ratatouille, francia lecsó, mediterrán lecsó

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-09-07 14:10

Imarion: be a fagyasztóba :)

Suzie
Suzie / Suzie Wed, 2009-06-03 22:47

Szia Ildikó!
Köszönjük szépen a mindig hasznos tanácsaid és segítséged!
Üdv:Suzie

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2009-06-03 19:40

Kedves Imariann!
Bizonyára észrevetted a hozzászólások között, hogy Suzie kérte a segítségemet a kérdésed megválaszolásához.
A magyar lecsó téli eltevését - már ahogy én szoktam - feltettem: http://www.nosalty.hu/lecso_recept_2626
Ebben a konkrét esetben azt csinálnám, hogy a hagymát, a fokhagymát és a fűszerezést kihagynám, azaz készíteném a 2, pont szerint kevesebb olajjal (fél deci), hagyma és fokhagyma nélkül adva a zöldségeket, majd kihagyva a sózást és borsozást, addig főzném, fedő alatt amíg teljesen lé alá nem kerül minden. Ekkor forrón üvegekbe merném, kevés olajat öntenék az üveg tetejére, lezárnám és szárazdunsztba tenném legalább egy napra.
Spejz.
Aztán amikor télen fel akarnám használni, akkor ott kezdeném, ahol a 2. pont kezdődik: olajon üvegesre párolva a hagymát és a fokhagymát, ráönteném az eltett cuccot, felforralnám, só, bors, fűszerezés, sűrítés, ha kell.
A magyar lecsónál működik a recept, ezerszer próbáltam, miért ne működne, ha cukkínivel és padlizsánnal súlyosbítjuk a dolgot?
Amennyiben az indokaimra is kiváncsi vagy, szívesen leírom, de szerintem az oldalunkon már mindenki tök fáradt az állandó tudományos okfejtéseimtől :)
Lényeg, hogy a só hiánya segít konzerválni, a hagyma és fokhagyma egész évben van, nem kell eltenni, és nem szabad egészen készre főzni a zöldségeket a téli eltevéshez, mert felhasználáskor úgyis főzzük még.
A lecsó - és a francia lecsó - téli eltevésére szeptember körül kerüljön sor, amikor a nyersanyagok a legolcsóbbak és várható, hogy friss alapanyagokból többé nem lehet....

Csak sikerült tudományoskodnom :o)

Remélem ezzel együtt segítettem:
Ildikó

lmariann
lmariann Thu, 2009-05-28 00:01

Szerintetek hogy lehetne ezt tartósítani télire? Vagy ha nem is télire, egy kicsit hosszabb időre a hűtőszekrénybe? Köszi!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2009-05-26 21:32

Nem, nem akarom meghámozni, ha nem muszáj. Éppen ezért akadtam fenn a gondolaton, mert itthon - szerintem - mindig nagyon kemény a padlizsán héja, annyira, hogy még eszembe sem jutott eddig, hogy héjastól is lehet enni.
Ki fogom próbálni, a receptedet, naná!
Ildikó

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2009-05-26 19:43

Szia Suzie!
Igazán kedves Tőled, hogy ilyen gyorsan kaptunk igazi francia ratatouille receptet!
Szép a kép is, jópofa, hogy pohárban fotóztad.
Kérdés: a padlizsánt ugye meghámozod, nem csupán a két végét vágod le, vagy...?
Ildikó

Suzie
Suzie / Suzie Tue, 2009-05-26 21:05

Szia Ildikó!
Köszönöm szépen,bár a fotó,nem az enyém,hanem kedves lakótársam érdeme! Hát, a franciák nem hámozzák meg a padlizsánok,én sem tettem. Szép, fiatal padlizsánokat vásároltam, és a főzés végére teljesen megpuhult a héjuk! De szerintem semmi akadálya,hogy meghámozd!
Suzie

430
olívaolaj 2.5 dl
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 15 dkg
piros kaliforniai paprika 75 dkg
cukkini 1 kg
padlizsán 75 dkg
paradicsom 60 dkg
provence-i fűszerkeverék 0 ízlés szerint
oregánó 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint