Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rebarbarás eperlekvár

Rebarbarás eperlekvár
Rebarbarás eperlekvár
75 perc / előkészület: 10 perc főzés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy már az epres sajttortánál írtam, vasárnap megszedtük magunkat sok-sok eperrel. Azt is emlegettem, hogy az Egyesült Királyság - konyhai szempontból immár sokadszorra - ismét leírta magát a szememben, a lekvárfőzési kultúra teljes hiányával. De persze logikus, hogy nem árulnak szalicilt - ők nem főznek lekvárt, csak dzsemet, amiben ugyanannyi a cukor, mint a gyümölcs, nincs tehát szükség kémiai anyagokra. Amit a rebarbara hozzáadásával az eperlekvárból alkottam, most így lekvár és dzsem közötti, az otthon megszokottnál cukrosabb és édesebb, de az angol töménységig azért nem "süllyedő" édesség lett. Mivel én fele mennyiségből főztem (az 1 kiló eper fele sima, fele rebarbarás), és nem is rossz a végeredmény, bízom benne, hogy előbb elfogy, minthogy megromlana. Azért ha nagyobb adag készül, lehet, hogy tennék bele valami rákkeltő anyagot is... :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az eperszemeket mérettől függően kettő-négy darabba vágjuk, és közepes lángon égő tűzhelyre tesszük.
  2. Míg az eper fődögél, megpucoljuk, és centis darabokra szeljük a rebarbarát.
  3. Kb. 30 perc elteltével, mikor már jól megszottyosodtak, félig-meddig szétfőttek az eprek, hozzáadunk 30 dkg cukrot. Így főzzük még 10 percig. Időnként megkeverjük (hogy milyen sűrűn, főleg a lábostól függ.)
  4. Ekkor jön bele a rebarbara, 15 perc főzés után pedig a maradék 30 dkg cukor is.
  5. Még kb. 10 perc főzés, amíg a kedvünk szerinti sűrűséget el nem érjük. A végén megkóstoljuk, ha kell, citromlével szabályozzuk édességét.
  6. Ekkor előzőleg "kezelt" befőttes üvegekbe kerül a forró lekvár. Az üvegeket először is alaposan kimossuk, amilyen forró vízzel csak bírjuk, majd ujjnyi forró vizet beléjük töltve mikróba helyezzük őket 1-2 percre. A fémtetőket közben kifőzzük.
  7. A megtöltött üvegeket lezárjuk, 5 percre fejtetőre fordítjuk, majd kihűlésig (1-2 napra) száraz dunsztba tesszük. (Pl. az ágyneműtartóba.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 273
elküldve: 3
receptkönyvben: 115
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: reggeli
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

epres rebarbaralekvár, epres rebarbaradzsem, rebarbarás eperdzsem

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2014-05-31 20:00

Ma kipróbáltam. Még soha nem párosítottam ezt a két növényt, de annyit olvastam már róla, hogy milyen finom, hogy muszáj volt...húú...amióta belekóstoltam, azóta nem tudom kiverni a fejemből az ízét...úgy tűnik engem is végérvényesen elcsábított ez az ízkombináció, s miután van eper is s rebarbara is a kertben, attól tartok, minden évben el fogom ezt készíteni... Nagggyon finoooom! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-10 13:59

Én nem szoktam semmilyen kémiai tartósítást használni eltevéskor.
Egyszerű száraz dunszt és kész. Forrón üvegekbe töltöm aztán jó szorosan egymás mellé teszem egy vastag pléden és jó alaposan bebugyolálom és teljes kihülésig benne tartom. Még soha nem romlott igy meg semmi amit eltettem.

695
eper 1 kg
rebarbara 1 kg
cukor 60 dkg
citromlé 1 teáskanál