Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Reform bejgli

Reform bejgli
Reform bejgli
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először a nővérkémmel készítettem el, aztán rákaptam az ízére és sokmindenkinek sütöttem ajándékba karácsonyra. A végeredmény 8 + 8 db rúd lett. Mi kipróbáltuk még mandulával is, finom volt, kicsit emlékeztetett a marcipánra. Mint "mániákus diétázós" a gyümölcscukor felét mindenhol édesítőszerre cseréltem, így az édesítő mellékíze nem érződött ki.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos, gyümölcscukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tészta hozzávalóit (margarint kockázva) összekeverjük a felfutatott élesztővel. Alaposan megdagasztjuk. (Ha a tészta túl lágy, liszttel keményíthetjük, lazítani pedig tejföllel lehet.) Négy részre osztva félretesszük 1 órát keleszteni a tésztát, letakarva, meleg helyen.
  2. Elkészítjük a tölteléket. (Én fele-fele mennyiségeket vettem, így készítettem külön diós és külön mákos tölteléket is.) A hozzávalókat egy fazékban folyamatosan kevergetve felfőzzük, minél sűrűbbre (ugyanis minél sűrűbb, annál biztosabb, hogy nem reped szét a bejgli sütéskor). A töltelék(ek)et hagyjuk lehűlni.
  3. A megkelt tésztákat kicsit újra átdagasztjuk, majd lisztezett felületen fél centis vastagságú téglalapokra nyújtjuk. Rákenjük a töltelékeket, ízlés szerint megszórhatjuk mazsolával. Hosszabbik oldaláról feltekerjük és a végeit "benyomkodjuk".
  4. A tekercseket még 20 percet pihentetjük. A tekercsek tetejét és oldalait alaposan megkenjük picit vizezett tojássárgájával, és a tetejét megszurkáljuk villával. A tekercseket 30 percet pihentetjük.
  5. Előmelegített gázsütőben, alacsonyabb középhőmérsékleten (az enyimén nincsenek fokok) megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 187
elküldve: 7
receptkönyvben: 83
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

zad9

Mióta szakács: 2012.01.01.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bejgli gyümölcscukorral, teljes kiőrlésű lisztből készült bejgli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eszag
eszag Tue, 2012-12-18 16:56

Szia!
Nem száradt ki hamar a tk. liszt miatt? Idén csinálnék először bejglit tk. lisztből, de kicsit aggódok :)

zad9
zad9 / zad9 Sun, 2012-12-23 00:34

Szia!
Emlékeim szerint nem, de kb. két~három napra rá mind elfogyott. Csak a fele tk. liszt és főként a töltelék dominált benne, kicsi rudakra számíts.
Szerintem nem kell aggódnod, de ha mégis, akkor csak néhány rudat próbálj ki ezzel a recepttel, vagy hagyd el a rozs és a zabp.lisztet, és próbáld 275g finom és 275g tk búzalisztből.
Sok szerencsét!

1442
finomliszt 200 g
teljes kiőrlésű liszt 250 g
rozsliszt 40 g
zabpehelyliszt 60 g
margarin 250 g
gyümölcscukor 4.5 ek
friss élesztő 20 g
tej 50 ml
rum 2 ek
tojássárgája 3 db
tejföl 1 ek
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
dió 540 g
víz 200 ml
gyümölcscukor 130 g
sárgabaracklekvár 2 ek
vaníliaaroma 5 ml
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 10 dkg
tojássárgája 1 db