Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Remek jeges egresleves - hűsítő piszketurmix

Remek jeges egresleves - hűsítő piszketurmix
Remek jeges egresleves - hűsítő piszketurmix
10 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A minap a szegedi 1-es posta előtt árult egy nagyon aranyos idős néni mérővel egrest. Mondom, csókolom, készítenék egy kis piszkelevest, kérek egy mérővel. Erre ő, hogy hogyan szokta készíteni. Aztán megegyeztünk, hogy mégsem habarom be liszttel, hanem valami átmeneti formában lesz belőle valami jeges, mert iszonyatosan meleg van, és a piszke remek savanykás íze igazán frissítően hat ilyenkor. Szívem szerint tettem volna hozzá egy nagyon kicsi fodormenta levelet, de nem volt itthon sajnos. Azért így is nagyon finom! :) És pompás hűsítő!

hozzávalók / 4 adag

  • 30 dkg egres
  • 5 dkg cukor (kristály vagy nádcukor)
  • 2 dl tejföl (elhagyható, helyette tejet használhatunk, ekkor az alábbi tej mennyisége 5-6 dl)
  • 3 dl tej
  • 1 db vanília (kikapart belseje)
  • 2 dl ásványvíz (szénsavmentes, alacsony ásványianyag-tartalmú)

ajánlat

Kánikula mellé ajánlom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piszkét tisztítjuk: ollóval levágjuk a kocsányt és a szirommaradékot, majd mossuk.
  2. Felöntjük annyi ásványvízzel, amennyi nem túl bőven ellepi, és éppen csak felforraljuk.
  3. A tűzről levéve hozzáadjuk a kikapart vaníliát, a cukrot (és a tejfölt); jól elkeverjük.
  4. Mélyhűtőben jegesre, de nem fagyottra hűtjük.
  5. A tejjel turmixoljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 050
elküldve: 1
receptkönyvben: 49
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Maty

Mióta szakács: 2008.12.27.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

jéghideg egresleves, egres shake, piszkés tejturmix

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

skyli
skyli Sun, 2011-05-15 00:36

Én is :S De ezt egyszer szerintem meg fogom csinálni :)

uborkafa
uborkafa Mon, 2010-07-19 23:52

Kedves Czepanm!

Igen megfogtak kedve, bölcs és rendkívüli intelligenciát sejtető szavaid. Sajnos nálam sokszor kerekedik felül a vehemencia, a racionalitás felett. :( Mindig vágytam erre a békés, csendes megfontoltságra, de az ember nem lépheti át a saját árnyékát.:( Ne gondold azt, hogy én egy fanatikus környezetvédő vagyok. Pont olyan ember vagyok, mint akárki más. Nyomom itt a környezetvédő szövegemet, de én is pont annyira mérgezem magamat, és a környezetemet, mint mindannyian, de mentségemre szóljon, hogy nem igazán tudom a megoldást mindazokra a problémákra, amelyek idáig juttattak minket a Földünkkel együtt. Sajnos bármit követünk el a Földünk ellen, visszaszáll a fejünkre:( Igyunk csak tiszta forrásból? Mégis megnő a férfiak melle a vizek női hormon tartalma miatt (fogamzógátlók) Legyünk vegetáriusok, rágcsáljuk cukornádat? A töménytelen növényvédő szerek miatt mégis méreg kerül a szervezetünkbe. Együnk sok húst és tengeri halat? Az állatok húsába akkumulálódnak a mérgek. Édesítsünk mézzel? A gyümölcsfákat permetezik, a mézbe is méreg kerül. Költözzünk kietlen, távoli vidékekre, és kezdjük az életet egy új kőkorszak szerint? A szennyezett levegő, a savas esők, a földrétegeken átszivárgó vizek mindenhová eljuttatják a szennyeződést. Nincs kiút? Vagyis van, de a Földön élő minden embernek egyformán részt kéne vennie az élet megváltoztatásában. Ha a szerves anyagok emberekben (túl sokan élünk a Földön), Barbie babákban, különleges műanyag tollakban, plasztik dolgokban manifesztálódnak, oroszlánok, gazellák, gepárdok helyett, akkor nem tudom, hogy mit kéne tennem?
De a Föld változtatni fog (Gaia elmélet). Már megkezdődtek a változások, meg fogja találni az élet újra az egyensúlyt "világunkban". Legfeljebb mi már nem leszünk a tanúi.
Tisztelettel
uborkafa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-07-20 12:35

Igaz-keserű szavaid sajnos a tényszerű valóságot ábrázolják. No comment.
Talán mégis: ahogyan bolygónk arca változik, úgy a miénk is. Én is érzem magamon belül, hogy nem jó ez így. Mint valami féreg, ami berágta magát az ember belsőjébe és nem tud vele mit kezdeni. A legrosszabb az egészben pedig az, hogy ami belülről marcangol, az a nemtörődöm, pillanatnyi-éltű, pénzhajhász, de országokat uraló, önimádó és önmagukat teljhatalmúnak képzelő embertársaink viselkedése, akik idáig hagyták fajulni planétánkon a szimbiózist. Nem segít semmin sem, de az ő arcuk is változni fog.
Elnézést a szentimentális beütésért, az élet (nem a dolce vita) szép és nagyon bosszant a vezetők unintelligens csőlátása.
Maty

uborkafa
uborkafa Mon, 2010-07-19 14:38

Kedves Czepanm, alias Maty!

"Természetesen embere válogatja, hogy kinek milyen ízlelést adott a teremtés, akár észrevenni kémiailag százalékos nagyságrendű tisztaságbéli különbséget, azt gondolom, itt az oldalon néhányunkat kicsit túl jóra sikerült érzékekkel "vert meg" a genetika :)"

Azért ez a mondatod kicsit elgondolkodtató, nem hinném, hogy az ízlelésünkkel lenne bajunk, de a pénztárcánkkal lehet, hogy annál nagyobb problémáink van. Sokunk nem kóstolta még itthon sem, pláne nem Egyiptomban a nádcukor lenyűgöző ízét. Értelme nincs, hogy miért ilyen drága, mert pont az a lényege, hogy nincs megtisztítva a cukor: http://www.harmonet.hu/polcra/19379-mi-micsoda?-a-nadcukor.html , vagyis divat mivolta, az drágítja meg.
Szerintem a cukor semelyik formája sem egészséges, mert ellentétben a mézzel nem természetes anyag, talán csak akkor lenne egészséges, ha a cukornádat rágcsálnánk, vagy a cukorrépát ennénk, bár ennek a magyar konyhában van hagyománya, a cukorrépából készült málék esetében. Az ásványi só, és a B vitaminokat sem hinném, hogy a cukorból kellene beszereznünk, inkább együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, húst (lásd paleolit táplálkozás), azaz táplálkozzunk minél sokrétűbben, ha bármi élelmiszerre tilalmat állítunk pont ezt az egészséges sokszínűséget tesszük tönkre.
Tisztelettel
uborkafa

czepanm
Maty / czepanm Mon, 2010-07-19 22:50

Kedves uborkafa,

tökéletesen egyetértek. Az valóban elgondolkodtató, hogy ha manapság kellene az asztali cukrot, mint élelmiszert engedélyeztetni, a hatóságok valószínűleg nem engednék, tekintve, hogy sok szakértő (főleg neves patológusok) szerint egészségkárosító hatása súlyosabb, mint a dohányzásnak.
A nádcukor szerintem egyszerűen azért drága, mert érthető módon igen keveset fogyasztunk belőle, ráadásul ugye importcikk. Nyilván termőhelyén felettébb olcsó, lásd: fél Brazília autóállományát bioetanol hajtja, amit cukornádból nyernek.
Plusz az első reakciódra: hallod, nagyon negálod ezt a nádcukor témát vagy engem, kissé cinikusnak tűnő válaszod alapján. Nem fennhéjázásból írtam, hogy milyen tapasztalatom van vele, hanem szerettem volna megosztani családias hangulatban, milyen jó is az a gourmet asztalon vagy külföldön, ha azzal készítteti az ember a gyümölcsitalát. Nem venném gyarlóságomnak, hogy jólesik visszaemlékeznem minderre. Ottlétem alatt minden nap többször igyekeztem inni (30-60 Ft-ért !) ily módon készített isteni juice-t, a juicer-eknél és nagyon megszerettem. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nagyon örültem, hogy sikerült kijutnom arra a szép vidékre, sok-sok munka árán, de sajnos már nem vagyok annyira eleresztve, hogy mégegyszer a közeljövőben megtegyem vagy leemeljem az áruház polcáról kilónként a nádcukrot. DE! Ha más megteheti, hogy azt tesz bele (és szerintem vannak azért ilyenek bőven itt a NoSalty-n), akkor hajrá, mert sokkal jobb lesz tőle. Pont ez az oldal egyik fő célja (szerintem), hogy a gasztrobloggerek blogoljanak tapasztalataikról. Nem? :)
Felvetésed követve azért legközelebb hódmezővásárhelyi házi virágmézzel készítem el piszkémet.
Sok üdv: Maty

czepanm
Maty / czepanm Mon, 2010-07-19 10:25

Kedves uborkafa,

Elnézést a késői reakcióért, hát persze, természetesen egy és ugyanazon vegyületről van szó minden esetben, ha asztali cukorról beszélünk, szó sincs őrületről. Aki azonban kóstolt már (Neked is ajánlom, ezek szerint még nem tetted) különféle alapanyagból készült cukrokat (vagy akármi egyéb mást összehasonlítás végett), az tapasztalta mekkora ízbeli különbség adódhat köztük eredetük és a különböző fizikokémiai kinyerési eljárásoknak köszönhetően.
Épp a cukor "szennyezettsége", kémiailag nem-tiszta volta az, ami leginkább felelős ezekért a különbségekért, még akár egyazon gyártási technológia esetén is. Ellenpélda: gondolj csak a borászatra. Ha ugyanazt a szőlőt áztatod regulárisan, acéltartályban 7-8 fokon vagy 5 fokon széndioxiddal dúsított környezetben kap áztatást, a különbség ég és föld.
A nádcukor isteni. Szerencsére volt alkalmam folyamatosan fogyasztani egyiptomi ottlétem alkalmával és állítom, hogy egészen más, a shake-ekhez, turmixokhoz, gyümölcsös ételekhez jobban simuló íze van, mint a répacukornak; ezért tettem oda zárójelben, hogy aki esetleg rászánja azt az összeget, amennyibe nálunk kerül ez, annak egy (embertől függő) árnyalattal óriásibb gasztroélményben lehet része.

Megjegyzés: a gyártási technológia rendkívül sokat számít, az asztali cukor közel sem tiszta kémiailag, ezért olyan olcsó. A kémiailag tiszta sucrose (szukróz=szacharóz) igen drága, kb. 10.000 Ft kilója, tisztaságtól (99.5% vagy >99.5% vagy 99.8% vagy >99.8%; grade) függően.
Természetesen embere válogatja, hogy kinek milyen ízlelést adott a teremtés, akár észrevenni kémiailag százalékos nagyságrendű tisztaságbéli különbséget, azt gondolom, itt az oldalon néhányunkat kicsit túl jóra sikerült érzékekkel "vert meg" a genetika :) .

Üdvözlettel: Maty

uborkafa
uborkafa Sun, 2010-07-18 14:01

Kedves Bendi!

Talán Te erre gondoltál: http://www.sikeresfogyas.hu/egeszsegkonyha/cikkek-cukorfajt%E1k.html
Ez remekül hangzik, de igen drága és ritka lehet nálunk, nem hiszem, hogy cukor lenne az a forrás, amiből hozzá kellene jutnunk a B vitaminokhoz, vagy az ásványi anyagokhoz. Lehet, hogy ha annyira egészségesen szeretnénk táplálkozni nem kellene CUKROT használnunk, inkább az olcsóbb, könnyen hozzáférhető MÉZRE kellene szavaznunk, mindenféle divatos, ám de nagyon jól hangzó anyagok helyett.
A MÉZ mindazon anyagokat tartalmazza, amiket Te felsoroltál, sőt azoknál sokkal többet és hasznosabbatt, minden kémiai macera nélküli természetes anyag, és kis hazánkban is remekül hozzáférhető.
Forrásom:http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z
Tisztelettel
uborkafa

uborkafa
uborkafa Sun, 2010-07-18 13:39

Kedves Bendi!
Mit jelent a következő megfogalmazásod? Idézlek: "a nádcukrot, ha "nyers" állapotában hagyják, azaz nem kristályosítják, akkor megtalálhatóak benne olyan ásványi anyagok és nyomelemek, amik hasznunkra válnak", tehát az írásod szerint ez folyékony nádcukrot, egyben folyékony répacukrot is jelent, mivel mindkét cukor (répa, és nád) kivonása ugyanazzal a technológiával történik? Te itt mire gondolsz talán a melaszra? Mert ha nem kristályosítják ki, akkor folyékonynak kell lennie, ugye? Hol árulnak nálunk melaszt megkérdezhetném?
Forrásom: http://hu.wikipedia.org/wiki/Melasz

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-17 13:27

Még egy utóirat javítás végett: kristálycukor = répacukor = nádcukor = szacharóz = C12H22O11
Ez mind ugyanaz a cukor!

Bendi
El Bendi / Bendi Sat, 2010-07-17 15:39

Kedves, uborkafankos, a készítési eljárásban vannak ám különbségek! Lehet, hogy a vegytiszta képlete így néz ki mindnek, ám a nádcukrot, ha "nyers" állapotában hagyják, azaz nem kristályosítják, akkor megtalálhatóak benne olyan ásványi anyagok és nyomelemek, amik hasznunkra válnak, ellentétben a kristályos változattal, amikor is a hasznos anyag csupán 1%! Ezért nem tanácsos KRISTÁLYcukrot használni semmihez. Az eljárással van a baj, nem a répacukorral. Ha azt is meghagynák és csak simán préselnék a levét, akkor egészségesebb volna.
Vagyis a kristályos nádcukor is haszontalan... ha már itt tartunk. :-)
szép napot!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-17 13:13

Bocs elgépeltem a képletet. A helyes képlet: C12H22O11

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-17 13:05

Mi ez az őrület a kristálycukor = nádcukor körül? Magyarországon ha jól tudom nincs cukornád ültetvény. Nálunk cukorrépából nyerik a cukrot, a szacharózt, mert ez a kristálycukor kémiai megfelelője.
Kristálycukor = nádcukor = szacharóz = C6H22O11.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szachar%C3%B3z

220
egres 30 dkg
cukor 5 dkg
tejföl 2 dl
tej 3 dl
vanília 1 db
ásványvíz 2 dl