Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Répás-spenótos palacsinta lazacfilével

Répás-spenótos palacsinta lazacfilével
Répás-spenótos palacsinta lazacfilével
80 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Akár hiszitek, akár nem, ezt a receptet bizony Junior Smith javaslatára dolgoztuk ki közösen. Az alapötlet kb. 80%-ban az övé, a finomítgatás, az elkészítés az enyém. A palacsinta receptjén felbuzdulva megkérdezte tőlem, hogy lehet-e mást is reszelni a palacsintatésztába. Erre én: Miért is ne? Ő azt kérte, hogy reszeljünk bele sárgarépát. Ezek után, mint gombhoz a kabátot, javasoltam a színe miatt a spenótos tölteléket, ezt már követte a lazac vagy fogassült, hiszen a fokhagymás spenót a hal mellé passzol. Egy öntet hiányzott már csak, megkoronázandó az egészet, Jr Smith a narancsos hollandimártásra tette le a voksát, a Mártások és öntetek könyvet lapozgatva.
Szerintem elég jó érzékkel...:) Megmondom őszintén, olyan üde, olyan különleges, s olyan finom lett, hogy merném javasolni egy ünnepibb étkezésre is, akár a Karácsonyi asztalra is. Ami plusz jó dolog volt az egészben, (bár kellett vele egy kicsit pepecselni), mivel a gyerkőc találta ki a recept javát, ezért természetesen el is akarta fogyasztani, s meg is ette mind. Még a spenótot is...;-)

hozzávalók / 4 adag

A lazacfiléhez

A palacsintatésztához

A palacsinta sütéséhez

A töltelékéhez

A narancsos hollandimártáshoz

ajánlat

Hétvégi vagy ünnepi ebéd, vacsora. Kicsit pepecselősnek tűnik, s jár némi mosogatnivalóval, de nem olyan vészes, mint ahogy az elsőre kinéz. A lényeg, hogy megéri!:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halfiléket sóval, őrölt színesborssal megszórjuk, és egy kis citromlevet facsarunk rájuk, félrerakjuk őket.
  2. Elkészítjük a palacsintatésztát: A hozzávalókat egy tálban összekeverjük szépen simára, félretesszük, hadd pihenjen, amíg a többi dolgot elkészítjük.
  3. Következik a narancsos hollandimártás: A 15 dkg vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. Vigyázzunk, kis lángon tegyük, ne égjen meg, és menet közben lehabozzuk. Amikor már a habot leszedtük, beleszórjuk a sáfrányt, elzárjuk a tüzet, és szépen kevergetjük 2 percig, hogy a sáfrány kiengedje a színét. Félrerakjuk, hogy hűljön a vaj, mert csak langyosan fogjuk tudni felhasználni.
  4. Vízgőz fölött egy tálban három tojássárgát egy robothabverővel 3-4 percig keverünk, hozzácsurgatunk egy kis narancslevet, s mikor már lazul egy kicsit, átöntjük egy kis lábasba, s gyenge tűz fölött folytatjuk a hadműveletet.
  5. Hozzáadjuk a többi narancslevet is, a fél tk porcukrot, és végül vékony sugárban hozzácsorgatjuk a felolvasztott langyos vajat. Mindezt folyamatos keverés közben tesszük. Amikor minden benne van, még 2-3 percig dolgozunk rajta, majd elzárjuk alatta a tüzet, s lefedve félretesszük, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
  6. Kisütjük a palacsintatésztából a palacsintákat.
  7. Elkészítjük a tölteléket: Egy előmelegített serpenyőbe beleteszünk 5 dkg vajat. Amikor már közepesen forró, beledobjuk a megtisztított, közepesen apróra tépett spenótleveleket.
  8. Megszórjuk egy kis sóval, kb. egy tk őrölt fehérborssal, belereszeljük a 4 gerezd fokhagymát, és ráreszelünk egy kis szerecsendiót. Kevergetjük kb. 5 percig, és kész, elzárjuk a gázt, félretesszük.
  9. A halsütés következik: Egy előmelegített serpenyőbe beletesszük az 5 dkg vajat és a 3 ek olívaolajat, s amikor közepesen meleg, beletesszük a halszeleteket. Mindkét oldalukon sütjük kb. 3-4 percig, és kiszedjük.
  10. Tálalás: A spenótos töltelékből kanalazunk egy palacsintába, feltekerjük, kettévágjuk, a tányérra helyezzük, mellérakjuk a lazacszeletet, megcsorgatjuk a narancsos hollandimártással, és díszítésnek melléhelyezünk egy narancskarikát.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 522
elküldve: 1
receptkönyvben: 108
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: halételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

répás-spenótos palacsinta sült lazaccal-narancsos hollandimártással, spenótos palacsinta lazaccal

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zara07
Zara07 Mon, 2014-02-17 14:12

Tökéletes! A hétvégén vendégeink lesznek, úgyhogy meglepem őket ezzel a finomsággal! Viszont egy apró problémám van, amiben a tanácsodat szeretném kérni. Az egyik vendégünk semmilyen halat nem hajlandó megenni, így az ő esetében apró változtatást kell eszközölnöm. Véleményed szerint milyen hússal helyettesíthetném a lazacot???????

macska rozi
macska rozi Wed, 2011-08-10 19:19

Hmmm...ez egy igazi inyenc etel!!!nekem nem tunik bonyolultnak.karacsonykor azt hiszem ezt keszitem el!:))Koszike!

Boribon
Boribon / Boribon Wed, 2011-03-23 03:04

Hat valoban nem csalodtam! Nagyon finom volt, meg ugy is, hogy a palacsintat elblicceltem, mert eleg keson fogtam hozza. De majd megcsinalom kompletten is valamikor. Johet tobb finomsag is:-))

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-03-23 18:20

Ennek örülünk!:) Akkor ezek szerint sikerült a hollandi mártást elkészíteni! Igyekszünk még recepteket felrakni, várakozik is egy, aztán majd ha idő is engedi, készül a többi!:) A legjobbakat: Mrs Smith

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2011-03-20 18:57

Nagyon tuti! A narancsos hollandi martasert kulon koszonet. Egy, nekem meg soha nem sikerult (keverhetetlenre besurusodik), hatha a ti leirasotok alapjan nagyobb sikerem lesz, ketto, a narancsos izesites szuper jo otlet. Mentve azonnal, este elkeszitve.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-03-20 21:29

Kedves Boribon! Nagyon köszönjük a dícséretet, mondtam Juniornak, hogy ki is próbálod majd, nagyon kíváncsian várjuk, ízlik-e Neked! Szerintem tuti sikerül a hollandi mártás, mert megmondom Neked őszintén, én életemben először csináltam most, valahogy eddig még nem került sor rá, és elsőre sikerült. Biztos összejön Neked is! A legjobbakat: Junior és Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-03-20 21:26

Kedves Memi!:) Most jöttem haza, és elmeséltem Juniornak a sok dícséretet, amit Tőled és a többi kedves hozzászólótól kapott, most itt ugrál örömében, s az az egy biztos, hogy ma már boldogan fekszik le!:) (Az, hogy izgalmában mikor alszik el, az már más kérdés...:DDD) Köszönjük a dícséretet! A legjobbakat: Mrs Smith és természetesen Junior is!

1336
lazac 60 dkg
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
citromlé 1 citromból nyert
vaj 5 dkg
olívaolaj 3 ek
tönkölybúza liszt 2 bögre
tojás 3 db
tej 2 dl
ásványvíz 2.5 dl
cukor 2 csapott ek
2 csipet
sárgarépa 3 kis db
napraforgó olaj 30 ml
napraforgó olaj 50 ml
spenót 1 kg
fokhagyma 4 gerezd
fehér bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
tojássárgája 3 db
narancslé 1 fél narancsból nyert
vaj 15 dkg
porcukor 0.5 teáskanál
sáfrány 1 g