Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Répatorta citrommázzal

Répatorta citrommázzal
Répatorta citrommázzal
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kolléganőm említette, hogy nem evett még répatortát. Én sem, így hát kipróbáltam ezt a receptet.  A innen háromféle receptet másoltam, de egyik sem tetszett, mert az egyikben sok volt a répa, a másikban a cukor. Hát el kezdtem alkotni, ez lett belőle.
Nagyon érdekes ízhatású, az édes süti a savanyú mázzal....
Sütés után kicsit összeesett, de így is jó a magassága.  Azt már tudom, hogy muffint nem sütök belőle:).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

 
Szólj hozzá!

elkészítés

Torta készítése:


  1. A répát megtisztítjuk, lereszeljük nagylyukú reszelőn, egy pici cukorral megszórjuk és állni hagyjuk.  Kinyomkodjuk a levet belőle.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét habnak felverjük.
  3. A lisztet, réteslisztet, egy csipet sót, cukrot és a sütőport szárazon összekeverjük.
  4. Apránként hozzáadjuk a tejet, olajat és a 2 tojás sárgáját és egy fél citrom reszelt héját.  Ezt nagyon alaposan kikeverjük géppel.
  5. A  végén hozzáadjuk a kicsavart, reszelt répát. Ezt már csak kanállal, hogy ne törjenek meg a répaszálak.
  6. Legvégén óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét is.
  7. 27 centiméteres, kapcsos tortaformába öntjük, melyet előtte kipapírozunk.
  8. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 percig és 165 fokon további 10-15 percig sütjük. Tűpróba!
  9. Ha kész, rögtön kivesszük a formából és leszedjük a papírt róla.

Máz készítése:

  1. Egy egész citrom levét kicsavarjuk, leszűrjük és annyi porcukrot keverünk hozzá, hogy nagyon sűrű legyen.
  2. Rákenjük a kihűlt tortára, ami szépségesen rádermed.  (Habzsákból nyomtam rá és vizes késsel simítottam el.)
  3. Reszelt répával, szeletelt mandulával és citromkarikával díszítjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 27 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 28 373
elküldve: 8
receptkönyvben: 210
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citrommázas répatorta, répatorta citromos bevonattal

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-03-27 15:24

Huh...hát elég sok mindent...menjünk sorjában...amin nem változtattam, azt nem írom oda:

20 dkg sima liszt
10 dkg cukor
10 dkg olvasztott margarin (1dl)
1,5 dl tej
45 dkg répa, de nem cukroztam és nem nyomkodtam ki
1 tk szódabikarbóna
citrom héj helyett narancs héj
plusz 10 dkg őrölt mogyoró és egy marék mazsola

A tojásokat a margarinnal együtt kevertem egészben a száraz anyagokhoz, és fokozatosan adagoltam hozzá a tejet, amíg olyan állaga nem lett, amilyennek szerintem lenni kell egy torta tésztájának. Ezután kevertem hozzá hablapáttal a répát, a mogyorót és a mazsolát.
A mázt pedig úgy csináltam, hogy volt még egy kanálnyi facsart narancs levem, viszont kb 60 dkg répát reszeltem le, amit soknak találtam bele, így a maradékból kinyomtam a levet és egy kis citromlével meg a kanálnyi narancslével kevertem össze és ezt a 3-as turmixot a porcukorral, ami viszont kb 15 dkg volt.
Nagyjából ennyi. :-))

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-03-26 21:07

Nagyon finom! Bár én is változtattam rajta ezt-azt, de az alapötletet mindenképpen dicséret és köszönet illeti! :-))

bokine
bokine / bokine Sat, 2011-03-26 22:57

Kedves Tmea!
Örülök, hogy tetszik a recept, szívesen fogadnám, ha elmondanád, mit változtattál rajta. Üdv: Erika

bibka74
bibka74 Fri, 2010-10-15 22:36

Kedves bokine!
Köszönöm a választ,sima liszt és dió a tésztába,ez így tökéletes.
Nekünk bejött!
Köszönöm!
Üdvözlettel:bibka74

bokine
bokine / bokine Sat, 2010-10-16 05:58

Kedves bibka74!
Örülök, hogy tetszik a recept. További szép napot kívánok! Bokros Erika

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-10-12 13:27

Köszi a választ bokine!A fiam mobillal szórakozik, de a vaku az tényleg halál hiába a digitális fényképezőgép!Hogy hogyan fogunk itt a "műalkotásaimat"fényképezés alá venni télen?Na ez még nagy kérdés.szép napot, és próbálok variáltatni a fiammal, ahogy tud.Éva-Anyóca

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-10-12 13:09

Kedves Éva-Anyóca!
Minden ételről legalább 10 képet készítek, minden szögből. Igyekszem figyelni az árnyékra is, de ez néha lehetetlen, mert elég sűrűn éjszaka főzők. A vaku teljes halál az étel fényképezésnél. Sajnos nincs rendes fényképezőgépem, csak a telefonnal fényképezek, néha Gábor fiam fényképezőgépével. De majd Jézuska hoz nekem, remélem, mert nagyon élvezem a fotózást is. Újabb őrület a mozaik kép készítés, lásd: fenti kép. Szóval mindig akad valami új, így élem életem, mióta elköltöztek a gyerekek. De majd ha jönnek az unokák...... Üdv: Erika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-10-12 09:30

Kedves Bokine!

Ez a kép, ez a torta kiemelkedően szép, gratulálok hozzá!

bibka74
bibka74 Tue, 2010-10-12 07:34

Kedves bokine˘!
Rétesliszt helyett,használhatom a sima lisztet?
Ha nem,akkor megyek a boltba.
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv.:bibka74

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-10-12 08:16

Kedves bibka74!
Én sima liszttel készítettem, ezért esett össze egy kicsit. Azért gondoltam a réteslisztet hozzá, hogy kicsit durvább legyen az állaga. De akár darált diót is el tudok képzelni bele, mert az is javít rajta. ( 20 dkg sima liszt +10 dkg darált dió) Ez a recept még teljesen új, így hát kísérletezés alatt áll. Szerintem már így is egy nagyon mutatós és finom sütit kaptam. Várom a fejleményeket. Jó sütést, szép napot . Bokros Erika

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-10-11 21:01

Szerintem jó, most miért mondod,hogy lapos.Lehet, nem láttam, hogy magasabb volt, de nekem nagyon tetszik.A torta finom, a máz szerintem pikánssá teszi.Kipróbálom.Éva-Anyóca

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-10-12 08:20

Kedves Éva-Anyóca!
Tényleg nagyon finom, próbáld ki és kísérletezzél vele. Szerintem egy kis darált dió még mehet bele.
Várom a fejleményeket. Puszi: Erika

712
finomliszt 10 dkg
rétesliszt 10 dkg
cukor 20 dkg
tej 1 dl
napraforgó olaj 1 dl
sárgarépa 20 dkg
tojás 2 db
sütőpor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
1 csipet
citromlé 1 citromból nyert
porcukor 8 dkg