Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Répatorta narancsos krémmel

Répatorta narancsos krémmel
Répatorta narancsos krémmel
95 perc / előkészület: 20 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Április végén egy hetet töltöttem M-nél Stockholmban és természetesen akkor is kellett, hogy süssek egy tortát... vagy kettőt... vagy többet. Miután eltűntettük a születésnapi tortát és a baklavát, a következő áldozatom a hűtőben megbújó répa volt.

Nagyon régen készítettem utoljára répatortát, nem is igazán emlékeztem, milyen receptet próbáltam ki legutóbb, így körbenéztem kedvenc bloggereim háza táján. Olyan receptet kerestem, ahol nemcsak azt írják róla, hogy "ez a világ legfinomabb répatortája, amit valaha ettem", hanem amit Rachel Allen írt. Elegánsan egyszerű, nem kell nagyon erőlködni, hogy tökéletesen finom legyen. Könnyű, de a mogyoró hihetetlen textúrát ad neki - remek, ízletes és dióban gazdag egyszerre.
Be kell valljam, igaza van Rachelnek. Bátran ajánlom mindenkinek, függetlenül attól, hogy kezdőről vagy haladóról van szó. Mindenki nagy sikert fog aratni ezzel a finomsággal.
Én egy 20 cm átmérőjű kapcsos formában készítettem el a tortát, 1,5-tel megszorozva minden hozzávaló mennyiségét, több fűszert, illetve a kedvenc hozzávalómból, a citromhéjból is tettem bele, valamint a krém készítése során egy kis felvert tejszínt is hozzákevertem még a krémsajthoz.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hámozzuk, majd reszeljük le a répát, finom apró darabokra aprítsuk fel a diót.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  3. Egy nagy tálban a tojást és a cukrot robotgéppel felverjük, amíg már majdnem fehér nem lesz, ekkor hozzáadjuk az olajat, a már lereszelt répát, a durvára felaprított diót, és belereszeljük a citrom héját, és jól eldolgozzuk.
  4. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért, összekavarjuk, majd a két masszát összekeverjük.  
  5. A masszát beleöntjük a már előkészített sütőformába, elegyengetjük a tetejét és 75 percig, illetve tűpróbáig (ha a beleszúrt tűt kihúzva, már nem ragad rá a tészta) sütjük.
  6. A sütőformában hagyjuk hűlni kb. 5 percig, majd miután kivettük, de mielőtt rákennénk a krémet, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. 
  7. A krémhez öntsük a tejszínt egy keverőtálba (előtte kb. 20 percre tegyük be a mélyhűtőbe mindenképp, akkor sokkal könnyebb kemény habbá felverni). Robotgéppel verjük fel a krémet. Amikor elkezd keményedni, sűrűsödni, adjuk hozzá a krémsajtot és együtt dolgozzuk ki a krémet jó alaposan. Adjuk hozzá a vaníliaaromát vagy cukrot, a porcukrot és a finomra lereszelt narancshéjat és keverjük össze a tejszínes krémmel. A krém a végén legyen sima és sűrű.
  8. Végül a krémet kenjük óvatosan a kihűlt tortára mindenütt, az oldalát is beborítva. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 261
elküldve: 11
receptkönyvben: 153
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
konyha: skandináv
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

répatorta, narancskrémes répatorta, sárgarépatorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Merthin
Merthin Fri, 2017-05-12 16:28

Fantasztikus ez a sütemény, köszönöm a receptet. A tészta és a krém is isteni önmagában, együtt pedig valami fantasztikus ízorgia, legalábbis az én ízlésem/ízlelésem szerint :) .

Adribaba79
Adribaba79 Mon, 2014-05-05 08:33

Már többször elkészítettem, és a tészta mindig tökéletesen finom lett. A család nagy kedvence ez a süti, bár második alkalommal mascarpone krémmel készítettem, de elronthatatlan egyébként. :) Köszönet a receptért.

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Wed, 2012-10-17 11:40

Köszönöm, hogy szóltál a figyelmetlenségemért. Én diót használok általában, mert az mindig van otthon, de mogyoróval is próbáltam már, úgy is finom.

787
tojás 3 db
napraforgó olaj 210 ml
barna cukor 30 dkg
sárgarépa 30 dkg
dió 10 dkg
finomliszt 25 dkg
1 csipet
szódabikarbóna 0.5 ek
fahéj 1 ek
gyömbér 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
krémsajt 20 dkg
habtejszín 1 dl
vaníliaaroma 10 ml
porcukor 15 dkg
narancshéj 1 narancsból nyert