Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Resztelt máj sűrű szafttal

Resztelt máj sűrű szafttal
Resztelt máj sűrű szafttal
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy szeretem a resztelt májat, ha a., sűrű a szaftja, b., elég sós. Ezért változtattam a szokásos elkészítési módon. Katona Ferenc a Dalmát máj receptjénél írta, hogy tejes áztatás esetén a sózott máj nem keményedik meg. És tényleg, nagyon köszönöm a tippet! Ha valaki nem bírja a tejet, akkor a tejet kiválthatja kukorica italporral. Így is működik, a tejmentes/laktózmentes diétázók is élvezhetik a kellemes, telt ízt. Liszttel nem szükséges sűríteni, én amúgy is gluténmentesen étkezem, ez simán sűrű lesz a hagymától. Köret nem lényeges hozzá, friss kenyérrel tunkoljuk a szaftot. Ezt nem 5 csillagos étteremben kell fogyasztani. Savanyú mellé lehet káposztasaláta vagy koviubi, hozzá mehet valami rendes fehérbor Somlóról vagy Gyöngyös környékéről.

hozzávalók / 2 adag

Előkészítés

Sütés

ajánlat

Az eredmény: a máj puha és sós, a szaft masszívan kanalazható. Imádom. Jó sima ecetes káposztasalátával, csalamádéval, nyáron kovászos uborkával. Egyaránt illik hozzá egy könnyű vörösbor, pl. alföldi kékfrankos, de fogyasztottuk már gyöngyösi olaszrizlinggel is, mindkét variáció bevált. 

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészítés

  1. Felvágjuk a májat, hozzákeverjük a darabolt fokhagymát, a pirosaranyat, majorannát, az olajat, erősen megsózzuk, és a citromlevet is belekeverjük. Ráöntjük a tejet, vagy megszórjuk a kukorica italporral.
  2. Lefedjük, legalább egy órát hűtőben pihentetjük. A citromlé azért kell hozzá, ha egész éjszakát hűtőben tartjuk, a savas pH-t nem szereti a Coli bacilus, nem kell aggódni a hasmenéses fertőzéstől.

Sütés

  1. Megpirítjuk a zsíron a felkockázott szalonnát, halványsárgára dinszteljük rajta a felvágott hagymát. Levesszük a gázról, rászórjuk a pirospaprikát, keverjük, amíg színt enged, és rögtön felöntjük 2 deci vízzel. Fedőt teszünk a lábasra, és lassan pároljuk 15 percet, majdnem puhára. Ha kevés a lé rajta, vízzel pótoljuk.
  2. Most tesszük hozzá a májat a páccal együtt. Felforraljuk, és kb. 10-12 percet lassan főzzük, fedő alatt. Ha húshőmérővel mérjük a belső hőmérsékletet, akkor 72 C fok fölé menjünk, de maradjunk 80 C fok alatt. Ha csak szemmel ellenőrizzük, akkor kettévágunk egy darabot, és addig pároljuk, amíg eltűnik a vágási felületről a piros árnyalat.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 78 881
elküldve: 2
receptkönyvben: 84
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Mikibácsi

Mióta szakács: 2016.04.29.
41 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pirított máj, hagymás sertésmáj

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sat, 2019-07-20 14:59

Kedves Mikibácsi!
A mai ebédet a Te recepted alapján főztem. Annyi változtatással hogy csípős paprikakrémet használtam, mert ez volt itthon. Nagyon finom, zamatos, szaftos az általad megosztott resztelt máj recept. Köszönet érte.
Andi

Kandro
Kandro Wed, 2018-07-18 18:24

Ez orbitális lett! A párom nem szereti a belsőséget, de azt mondta, ezt ismételni kell. Én is imádom a sósat, a jó sűrű szaftos dolgokat és a párom is. Ez lett az egyik kedvenc. Köszönjük szépen!

512
sertésmáj 250 g
fokhagyma 3 gerezd
paprikakrém 1 ek
majoranna 1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek
1 teáskanál
citromlé 1 teáskanál
fekete bors 1 csipet
tej 1 dl
sertészsír 1 ek
vöröshagyma 2 közepes db
fűszerpaprika 2 teáskanál
kenyérszalonna 50 g
víz 2 dl