Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ribizlilekvár

Ribizlilekvár
Ribizlilekvár
15 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rettenetesen utálom a régi befőzési módszereket. Nem csak azért, mert hihetetlenül elavult, hanem azért is, mert beletelik egy fél napba.
Azt hiszem, az egyetlen modernkori vívmány, ami ellen nem lázadozom túlzottan, azok a természetes pektintartalmú befőzőcukorok vagy zselésítők. Teljesen felesleges órákig vagy akár csak fél óráig rotyogtatni azt a szerencsétlen gyümölcsöt (kivételt képeznek pl. a sűrű szilvalekvár stb.), hogy aztán tényleg semmi mást ne együnk, csak cukros zselét.
A pektin vagy a befőzőcukor igen jól használható, nem kell ódzkodni tőle. Hiszen hogyan is működik? Azért főzzük azt a gyümölcsöt, hogy a folyadék elfőjön belőle, minél alacsonyabb pektintartalmú gyümölcs, annál kétségbeesettebben forraljuk, hogy aztán a kenyérre vagy a sütibe kenjünk valami agyonfőtt dzsuvás vackot. Mindezt azért, hogy sűrűbb legyen. Azért sem kell órákig főzni, hogy a bacikat, tudomisén miket kifőzzük belőle. Elég azoknak egy rottyantás és megfőnek. Szóval, egyetlen egy épkézláb oka sincs a rotyogtatós lekvárfőzésnek, meg a "tegyélszaliciltatetejére - különbenkidobhatod!" intelmeknek.
A befőzőcukor vagy a készen vett pektin annyiban könnyíti meg az ember dolgát, hogy segít zselésíteni, megóv minket a főzéstől, és a vitaminok nagy hányada szintén túléli ezt a gyalázatos procedúrát.
Mielőtt bárki is elkezd pártoskodni, hogy akkor megromlik, meg felforr, meg akármi... Nem, nem romlik meg, se nem forr fel, semmi nem fog vele történni. Ha az üveg tiszta, és közben nem sütöttünk a lekváros edény mellett olajtól szanaszét fröcsögő rántott húst, akkor semmi baja nem lesz a lekvárunknak.
Se szalicil, se 120 kiló cukor, csak a gyümölcs és egy kis segítség. És kész. A színe is szebb, az íze is jobb.
A ribizli egyébként egy magas pektintartalmú gyümölcs, kevés befőzőcukor kell hozzá, sőt, jól alkalmazható együtt más gyümölcsökkel, amelyeknek alacsonyabb a pektintartalma. Ha valaki édesebben eszi, tehet hozzá több normál cukrot is. De készíthető mézzel is, ugyanennyi mennyiséggel. Alapvetően épp magas pektintartalma miatt, sima cukorral is működik, most viszont sűrűbb, zselé szerű lekvárt kellett készítenem, ezért én is rásegítettem egy kicsit.
Ez itt, kérem szépen, piros és savanyú, de csak annyira, hogy épp nem lesz még szűz tőle az ember. Mi így szeretjük. Az epernek legyen eper íze, a ribizlinek ribizli íze. Nem olvasztott cukrot akarok a kenyeremre kenni. Hanem ribizlilekvárt. Finomat.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

pH besorolás: enyhén savasít
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.
Egy kiló gyümölcsből kb. 70 dkg tiszta lekvár marad vissza a paszírozás után. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A ribizlit leszárazzuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
  2. A cukrot a gyümölcsre szórjuk, jól összekeverjük, majd botmixerrel pürésítjük. (Kötény vagy játszóruha használata erősen javasolt!)
  3. A pépet tiszta szűrőn lepaszírozzuk a magoktól és a héjától, majd egy tiszta edénybe öntjük.
  4. Egyet forralunk rajta, majd előre kikészített üvegekbe töltjük. Lezárjuk, fejreállítjuk, tehetjük dunsztba, de mehet a polcra is.
  5. Bármilyen módon fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 104 149
elküldve: 7
receptkönyvben: 433
elkészítve: 14/21
Facebookon megjelent: 1

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 5-15 perc
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

piros ribizlilekvár, savanyú ribizlilekvár, ribizlidzsem, ribizlilekvár pektinnel

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lulesz
lulesz Sun, 2017-07-02 15:21

Cukor vagy dzsemfix kell bele? Vagy mindkettő ? Először használnék dzsemfixet, ezért a buta kérdés. Sürgős!!! Köszönöm, ha valaki válaszol.

Gabo71
Gabo71 Thu, 2015-07-16 14:22

Muszály hozzászólnom, mert úgy látom Senki sem olvassa el a befőző cukrok hátoldalán
lévő összetevőket!!! Azért főzünk otthon lekvárt, mert olcsóbb, és egészségesebb,nem
35-45 %-os gyümölcstartalmú, hanem 75-80, akár 100 %-os! A befőző cukrok tele
vannak mindenféle káros anyaggal..... A boltban kaphatók között is van már ,amiben
csak cukor van, esetleg pektin...... az is sokkal egészségesebb, mintha ezzel főz valaki!!!
Sajnálom, hogy akik igy főzik /befőző cukorral/, azt hiszik egészségesebbet esznek,
pedig nem, sőt.......!!!!
Én kenyérsütőben főzök minden gyümölcsöt, /régebben kavargattam/ turmixolom
és annyi cukrot adok hozzá, hogy 80 %-os gyümölcstartalmú lekvárom legalább
legyen, nem lesz híg egyáltalán, 3x inditom a programot, és az is 1 Wattot használ
el, ami közel 40 forint........ általában 2,5 kg gyümölcs fér bele egyszerre + a cukor....
De nyírfacukorral, vagy más egészségesebb édesítővel igazán egészséges lesz!

mariam
mariam / mariam Thu, 2017-07-13 09:26

Egyetértek a véleménnyel, tényleg nem azét, hogy kritizáljak. Az internet tele van dzsemfixes recepttel. De mondja meg már valaki nekem, mi a kihívás egy ilyen receptben? Amellett, hogy nem természetes összetevőt tartalmaz.

katalinka3
katalinka3 Sun, 2013-07-14 07:55

Katalinka3
Őszintén szólva még ribizlilekvárt soha nem tettem el, de most belevágok.
Köszi a receptet, mentettem.
Üdv.: Katalinka3.

borzaica
borzaica Thu, 2013-07-11 18:20

Megcsináltam és szörp állagu lett. Mit rontottam el? Egy csomag dzsemfixet főztem bele.

Nananyó
Nananyó Wed, 2013-06-12 10:17

Valami kimaradt, mégpedig az, hogy szárastól szoktam megmosni. Ugyanúgy, ahogy az epret. A ribizli sérülékeny, a bogyó felreped könnyen és több víz marad rajta/benne. Valamit elütöttem az unokám életkoránál, nem 112 éves, csak 12! Nananyó

Nananyó
Nananyó Wed, 2013-06-12 10:09

Joeann-nek üzenem, hogy villával jól le lehet szárazni a ribizlit, hátha idén is kapsz pár kilót!
Még egy ötlet:: paszírozás után a maradékot egy nagy befőttesüvegbe beleteszem, felöntöm sok vízzel, jól összekutyulom, hogy a mag és a ribizlihéjj elváljon egymástól. A mag lesüllyed és a fennmaradó héjjat lehalászom egy szűrővel és beleteszem a még forró lekvárba, forralok rajta egyet és bele az üvegbe. Persze megy bele egy kevés mag is, de csak az csinálja, akit ez nem zavar. Így nem egy teljesen homogén zselés lekvárt kapunk, hanem a héjjától rusztikusabb. Ezt a módszert valami régi szakácskönyvból tanultam, nem saját találmány, nekem bevált.
Próbáljátok ki, most jön a ribizliszezon. Én hosszú évek óta tavaly főztem ribizlit, a l12 éves unokám nagyon szereti. Sajnos sokan már le sem szedik, ezért évekig nem is láttam a piacon. Jó lekvározást kívánok az elszántaknak! Nananyó

joeanne
joeanne / joeanne Sun, 2012-06-24 21:54

Ma kaptam kb 8kg-mot . Mire én azt leszárazom holnap reggel lessz! :( Valami gépet feltalálhatnának rá ! Köszi a receptet. Üdv Joeanne

kaktusz7308
kaktusz7308 Mon, 2012-06-11 20:51

ha nem passzírozom le az nagy baj? mert én úgy csináltam meg.az íze az jó.

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-06-07 11:49

Nekem sima mezei cukorralis elég sűrű lett. És finom...:-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-08-22 08:38

Köszönöm a hozzászólást.
A kulcsot épp Te is leírtad, amiért ez a recept így került fel ide.
Ha dzsemet akarsz főzni, dzsemet főzöl, ha lekvárt, akkor lekvárt. (Ez is persze inkább dzsem.) A háztartások többségében a mai napig nem azért készítik úgy a lekvárt, mert annyira nagyon ragaszkodnak a hagyományhoz, hanem azért, mert egyszerűen csak a többi nem jó, az ördög műve a pektin is és a befőzőcukor, és mert nem is ismernek nagyon mást.
Igen, talán bántó lehet azoknak, akiknek a lekvárfőzés egy esemény, akiknek mindig is az volt, viszont ébresztő azoknak, akik nem tágítanak az egyetlen ismert módszer mellől csak azért, mert azt gondolják semmi más nem jó. És kész. Fentebb írtam is, hogy az üstben való lekvárfőzés alól semmilyen befőzőcukor nem adhat mentséget.
Épp a napokban voltam egy nagy csapattal az erdőben bodzabogyót szedni, amiből aztán üstben készült a lekvár almával, szederrel, barackkal. Sosem ettem még finomabbat, nincs az a dzsemfix, ami az együtt töltött időt, a byogyók lecsipegetését, a több órás együtt beszélgetést pótolni tudná.
De itt nem is erről volt igazán szó.
Nekem pedig elég az, hogy ezen recept nyomán itt, sokak nyúltak a dzsemfix vagy a befőzőcukor után, lényegesen lecsökkentve ezzel a családba diktált cukormennyiséget, ami sajnos a mai világban szintén egy fontos szempont. Már nem abban a korban élünk, amikor a falubeliek megemelték a kalapjukat a falu papja, bírója és tanárura előtt. Sajnos. Az élet és az életvitel változása nyitott könyv, csak épp senki nem olvas belőle.

cranberry
Sóskaramell / cranberry Mon, 2011-08-22 06:29

agyonfőtt dzsuvás vackot ?????? gyalázatos procedúrát.?????

Ne haragudj, a stílusod bántó! Nagyon is szép emlékeim vannak anyukámról, amint igen, többórás munkával, végre, rákente a friss, még meleg lekvárt a kenyerünkre. Együtt csináltuk, együtt ettük. És anyukám is bolfog volt és mi is. És nagymamám munkájára, aki az üstben főzte a lekvárt az udvaron, mi pedig boldogan dongtuk körül az illatozó meleg gyümölcsöt.......
Tudod nemcsak folyékony cukor, az ami táplál, hanem a belefőzött gondoskodás, igen idő, és energia, amit értünk tettek, hogy egészségesek és boldogak is legyünk.
Lehet hogy öreg vagyok hozzátok és ódivatú, és hát igen, szeretném visszahozni azt az időt, amikor a falubeliek megemelték a kalapjukat a falu papja, bírója és tanárura előtt!
Mindamellett én is használok dzsemfixet, ha dzsemet akarok főzni. Valóban jól belefér a saját házikertes bio-konyhámba.
De ha lekvárt akarok főzni, akkor lekvárt főzök.
És éppúgy tisztelettel beszélek a dr oetkerről, mint a cukorról.
És mindenkiről, aki a mai világban akár pluszpektinnel is, de elkezd lekvárt főzni, magának, a családnak.
Hajrá!

asztika
asztika / asztika Wed, 2011-07-13 10:34

Tegnap megcsináltam, de végül passzírozással :)
Annyira guszta lett! Ez volt az első lekvár, ahol már főzés közben sem bírtam ellenállni a kóstolhatásnak :) Reggelre ki is hűlt, meg is dermedt szépen, lehet sorakoztatni a többihez ;) Köszi a segítséget!

asztika
asztika / asztika Tue, 2011-07-12 14:05

Ma-holnap próbálnám megcsinálni a receptet, de egy valami nem derült ki a leírtakból és a hozzászólásokból. Turmixolás és pépesítés után kell átpasszírozni, kérdés, hogy ha ezt kihagyom és maradnak hajak, magok benne, az befolyásol-e bármit (eltarthatóság, főzési idő)? Már leszedegettem a bogyókat, annyira guszta az egy kilónyi pirosság :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-07-12 15:14

Semmin nem változtat, csak megspórolsz egy csomó időt. pont ugyanolyan finom lesz, a szálak nem nagyon jellemzőek amúgy sem a ribizlire. Sok sikert! :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-07-07 15:57

Eszter!
Ennek csodás a színe! Az állagáról már ne is beszéljünk,nincs benne héja, meg mag, meg semmi, ami miatt sokan elkezdenek evés közben köpdösni,húúúúú -valami csoda jó:-)))
Elmentve:-))
Köszi szépen!
Nagyon szép nyárias nyarat kívánok, nyaralási lehetőséggel, pihenéssel :-))
Éva-Anyóca

wellwellwell
wellwellwell Thu, 2011-06-30 15:28

Most lettem kész vele! 2 kis aranyos üvegcse lett. Bár a receptet kombináltam a befőzőcukron lévő instrukciókkal, remélem, jó lett. Mivel volt itthon cserkó is, dobtam bele azt is, meglátjuk alapon.

Ez volt az első lekvárfőzésem, bár nem 15 perc, ahogy a képen írják, hanem 2 óra, de még így se fél nap, ahogy az szokott lenni felmenőimnél :)

Dinipapa
Dinipapa Wed, 2011-06-22 23:50

Az időrablót átjavítom időigényesre.( a kerti dömping idején így sem előny) Viszont egy különleges csemegéből van 8 üveggel.A 9.-et ami csak félig lett,a kertbarátokon teszteltem,ami után a gyerekek és unokák elismerését ribizli ügyben is borítékolhatom.Jövőre,ha a szedésbe és szemezgetésbe segítenek, nagyobb mennyiségből is lehet jam.Utólag örülök,hogy recepted láttán kedvet kaptam hozzá.
Egy kérdés:Próbálta valaki tekerős pardicsompaszírozóval?Leírhatná tapasztalatait.(aprók a magok!)
A kezdőket én is bátorítom.Ha betartják a befőzőcukor csomagolásán leírtakat,és szánnak rá időt,(ribizlihez kell),nem fognak csalódni.

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Tue, 2011-06-21 12:04

Éljen!! :) Lett két kisebb üveg saját főzésű ribizlilekvárom. :) Most nagyon boldogságos vagyok, mert ez az első saját lekvárom. Köszönöm a receptet, sokat segített nekem, mint kezdő lekvárfőzőnek. :) :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-06-21 13:52

De szuper! Én is melékszem az első befőzésre, pont így izgultam, hogy vajon sikerül-e majd! Nagyon ügyes vagy! :-) A ribizli nem a legegyszerűbb, örülök, hogy sikerült! :-)

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Mon, 2011-06-20 09:47

Hétvégén voltunk az anyukámnál, vidéken. Vártak rám a ribizli bokrok (is). :) Amit leszedtem, mind magammal hoztam. Anyukám azt mondta, bátran álljak neki a lekvárfőzésnek, de én nyúl vagyok egy kicsit, mert sosem csináltam még ilyet, még csak nem is segédkeztem anno lekvárfőzésnél anyunak.
Szóval úgy döntöttem, hogy ezt a receptet kipróbálom és ma ribizlilekvárt főzök.
Marhára izgulok! :)

Dinipapa
Dinipapa Tue, 2011-06-14 13:03

Kipróbáltam,lesújtó eredménnyel.Olyan szűrőn átpaszírozni,amin a ribizlimagok fennakadnak,egy időrabló munka,ráadásul sok a hulladék.(ami lefeljebb pálinkacefrébe hasznosítható) Ha van gyümölcscentrifugád,próbáld meg a befőzőcukor csomagolásán leírtak szerint a léhez adni a befőzőcukrot.Lehet,hogy ez inkább gyümölcszselé,de finom és szemre is szép.

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-06-14 13:35

Sajnálom, hogy így látod.
Nyilván, nagyobb mennyiségnél a passzírozás több időt vehet el, nálunk néhány kilónál több nem fogy el. Az pedig megvolt hamar. Hogy zselé? Az akkor lenne, ha csak a leve lenne benne, de ebben a rostok is megvannak, sűrű, mint a frissen paszírozott paradicsom. Nem is nagyon értem, milyen léről írsz...Ha jól leturmixolod előtte, ez nem lehet gond. Gyümölcscentrifugám nincs, mert ilyen gépeket nem tartok a konyhámban. :-)
De köszönöm, hogy kipróbáltad és megírtad a tapasztalataidat!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-08-02 11:14

Esztikém, nem tudom, hazaértél-e már,de ha igen, akkor az a kérdés, hogy ugye ugyanez a módszer a sárgabaracknál is működik?
puszi:
Nóra

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-08-02 15:16

Szia Nóra! Azeszter azt üzeni, most épp az autópályán ül, és éppen telefonkonfot tart velem, hogy működik sárgabarackkal és egyéb gyümivel is, az alábbiak az utasítások, pontokba szedve: 1. Jól mosd meg a barackot, minden rossz részt kivágni, és szedd ki a magját.Nem kell meghámozni! 2. Nyersen - hidegen turmixold össze, olyanra, amilyenre szeretnéd. 3. Tedd fel melegedni, és forráskor tedd bele a dzsemfixet. Keverd össze, és csomagolás szerint főzd 3 percig. Kóstold meg, ha nem elég édes, tégy bele cukrot, vagy mézet. Szedd üvegekbe, és lezárás után után fordítsd fejjel lefelé az üvegeket egy percre. Ezután dunszt száraz - meleg, 3 nap. Eszterék most csináltak így baracklekvárt, és működik, semmi baja. Mivel a sárgabaracknak kisebb a pektintartalma, mint a ribizlinek, ezért ebbe a csomagoláson feltüntetett adagolás szerint (1 és fél kiló gyümi fél kiló dzsemfix szerint főzd fel) :) No meg is érkezett addig, míg bepötyögtem...:-D Jó barackfőzögetést kívánunkj, Eszter is és én is! Pusz: Mrs Smith Ui.: Ha valami gond támad, szólj, majd továbbítom! :D

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-08-06 00:12

Lányok, a dzsemet előszedtem a dunsztból, egynek neki is estem, TÖKÉLETES! Kellemesen pikáns, és pont annyira sűrű, alig bírok kivárni az őszt, mikor nekiállhatok hájast sütni, és ezzel tölteni. És végre nem fog kifolyni :)
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!
Puszi:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-08-09 09:58

Szia Nórám!
Visszatértem! Örömmel olvastam, hogy milyen jól sikerült. Azóta már mi is nekiestünk frissen az egyik üvegnek, alig gyöztünk vele betelni.
Ez volt az elsö alkalom, hogy édesmamát meg tudtam gyözni arról, hogy így próbálja ki. Örülök, hogy most már Ö is így fogja csinálni.
Annyival egyszerübb!
Sokszor puszillak!
Eszter

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-08-09 13:43

Szia Esztikém!
Azóta csináltam még egy adagot, és ha még sikerül áfonyához hozzájutnom jutányosan, akkor annak is ez lesz a vége!:D Olyan aranyos volt, hogy így interaktívan segítettetek Mrs Smithel!
Jó volt a nyaralás? Remélem kipihentétek magatokat!
Puszillak!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-08-10 09:49

Tudod, az NS az első. :-p És hát amikor ilyen életbevágóan sürgős kérdés érkezik, akkor nincs az a távolság, amit ne lehetne áthidalni. :-D
A nyaralás jó volt, otthon mindig jó. :-)
Az idő azért lehetett volna nyerőbb egy kicsit, de azért az a lényeg otthon voltunk és mint ahogy az minden nyaralásnál lenni szokott, most kezdem magam kipihenni... :-p
Szóval, újra itt.
Puszillak!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-08-02 15:37

Jaj Lányok, köszönöm szépen, annyira TÜNDÉREK VAGYTOK! :D Itt állok 5 kiló szép sárgabarackkal, és nem tudtam, akkor most próbálkozzak az újítással, vagy jöjjön a régi módszer.Na de most akkor mindjárt neki is esek, és írok az eredményről, amint kóstolható!!!
Nagyon nagy puszi nektek!!!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-07-21 17:09

Nahát Eszterke, megleptél ezzel a dzsemfix dologgal. Mármint úgy értem, hogy azt hittem, Te ezt nem.Már ha érted, mire gondolok:) Hogy úgy fogalmazzak, a szinonimaszótáradban egy lapon szerepel mondjuk a Hulalával (Erősen túlzok:))))))) Teljesen egyetértek Veled. A pektin elvégre természetes anyag, bár mint mondtam, bioszból nem vagyok valami ász:))) Nem nagyon eszem bolti lekvárt, mert az kb. olyan, mintha kockacukrot rágcsálnék, élettani hatását tekintve. Anyós szokott diabetikus sárgabarackdzsemet csinálni, na arra rájárok:) Úgyhogy csináltam is eperdzsemet, Dr. Oetkerrel. (Az egyike volt a Dining Guide-os recepteknek- és bevallom, kicsit féltem is, hogy, na majd a nagy csúcsgasztro izék biztos jót röhögnek, hogy dzsemfix, hahaha) De akkor mégsem.
puszi
Juci

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-07-21 21:15

Hát, Jucikám, nem hiszem, hogy a csúcsgasztroizék ott sertepertélnének a konyhában fél napot néhány üveg lekvárért. Higgyj nekem, ők is Dr. Oetkert használnak.
Nem szégyen az, okos dolog. Mint ahogy Boginak írtam, nem minden új dolog rossz. Ennek például kifejezetten van értelme. :-p

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-07-21 16:49

Jaj de jó!Én is beküldtem egy meggydzsemet amit 3:1-el csináltam.Őszintén,féltem egy kicsit hogy lesz 1-2hozzászólás.Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-07-21 21:12

Na, majd adokénnekik! :-p
Semmi baj nincs a dzsemfixszel, nem minden modern dolog rossz ám...
Hú, meggy...az jó lehet. Kár, hogy itt nincs lekvármennyiségben.
hej, sosem szokom meg ezeket itt... :-D

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-07-21 16:31

Jézusom milyen színe van!! :D Nem vagyok egy nagy ribizlis, de ha lenne egy kis időm, most mindjárt nekiesnék megcsinálni. Na de majd kerítek én rá sort!
köszi, a módszert pláne,mentve, jól megjegyezve!

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-07-21 21:11

Hát még élőben ha látnád! Isteni finom, egy merő ribizli. Nagyon imádjuk. Épp ma szedtem le a következő adagot, az feketével megy felesben. :-)
Érdemes próbálkozni. Sosem gondoltam volna, hogy szeretni fogom a ribizlilekvárt... :-)

427
piros ribizli 1 kg
befőzőcukor 30 dkg