Ribizlis morzsatorta recept

Ribizlis morzsatorta
Ribizlis morzsatorta
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy jó vastag szakácskönyvben találtam a receptet, mely azt írja, hogy ez egy német (sváb) specialitás. Ezt írja: -
"János napra  a svábok hazalátogatnak szűkebb hazájukba, és ilyenkor a menü elengedhetetlen része a ribizketorta vagy morzsatorta, ahogy egyesek nevezik. Arrafelé ugyanis János nap táján érik be a ribizli."
Ja, amúgy így is hívják a ribizlit - Johannisbeeren.
Június 24-e Johannistag, amit összekötnek egyben a nyári napfordulóval is, ami június 21. Tüzeket gyújtanak, ünnepelnek stb...

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ez egy friss, savanykás, üde ízű torta, mely tényleg kitűnően illik a a nyári meleg napokhoz. Én nagyon finom, házi-pékségből származó zsemlemorzsából készítettem. De ha van épp otthon ennyi zsemle, persze lehet reszelgetni is.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

morzsatorta, ribiszketorta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Reszeljük le a zsemlét, és áztassuk a tejben 30 percet.
  2. Közben mossuk meg a ribizlit.
  3. Keverjük habosra a vajat a cukorral.
  4. Válasszuk ketté a tojásokat, és a sárgákat adjuk a vajas-cukorhoz. 
  5. Tegyük bele a lereszelt citromhéját, a sütőport  és a morzsamasszát is. 
  6. Verjük fel keményre a tojások fehérjét, és adagokban dolgozzuk bele a tésztába.
  7. Majd óvatosan keverjük el a ribizlit is benne, de pár szemet, fürtöt hagyjunk ki a díszítésre.
  8. Vajazzunk ki egy kerek tortaformát, tegyük bele a tésztát, és előmelegített sütőben tűpróbáig.
  9. Ha megsült, hagyjuk még benn a sütőben nyitott ajtónál kb. 10 percet.
  10. Tálaláskor megszórhatjuk (bőven) porcukorral, és díszíthetjük a félretett ribizliszemekkel.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 047
elküldve: 1
receptkönyvben: 93
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept
hirdetés

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rianon95
rianon95 p, 2014-04-18 21:15

Öt perce lettem kész vele, nagyon finom lett :) én egy adag málnát is tettem bele.

3masmama
3masmama cs, 2013-07-04 22:45

Kedves Vicikó!
Érdekes ez a recept. Megnyerte a tetszésemet, de a rajtam kívűl senki nem szereti a ribizlit a családban. Esetleg készítetted már más gyümivel is? Mit ajánlanál hozzá?

277