Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ribizlis tejberizs torta

Ribizlis tejberizs torta
Ribizlis tejberizs torta
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a könnyű, gyümölcsös tortát nemrég, a barátnőm 18. születésnapjára sütöttem! Arra gondoltam, hogy valami különlegeset és szépet kéne neki vinni, hát ez lett belőle! Nagyon örült a meglepetésnek, és nekem is jól esett a sok pozitív visszajelzés, na meg az is, hogy szinte azonnal elfogyott a torta! :)

hozzávalók / 12 adag

Kekszes alaphoz:

  • 18 dkg keksz (pl. 1 cs édes keksz)
  • 15 dkg folyékonyra olvasztott margarin

Tejberizshez:

  • 20 dkg rizs
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 l tej
  • fél rúd vanília
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 cs zselatin

Díszítéshez:

  • 3 cs (kb. 30 db) hosszú babapiskóta
  • 5 dl növényi alapú cukrászhab (édesített tejszín)
  • 1 cs habfixáló
  • ribizli
  • 1 hosszú szalag (a torta körbekötéséhez)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
  2. A kekszet egy tiszta ruhába becsomagoljuk, és klopfolóval morzsásra törjük, majd hozzáöntjük a kihűlt, olvasztott margarint. Ezt összekeverjük úgy, hogy a margarinból mindenhová jusson. Ha kész, a tortaforma aljára nyomkodjuk úgy, hogy a pereme egy picit magasabb legyen.
  3. A sütőben addig sütjük, míg keményebb lesz (ennek az ideje kb. 10-15 perc, de figyelni kell, nehogy odaégjen!). A formában hagyjuk kihűlni is.
  4. A tejet a vaníliával, cukorral felforraljuk, beletesszük a rizst. Kb. 25-30 perc, amíg puhára fő. Figyeljünk rá, mert a tej könnyen kifuthat!! Ha kész és már sűrű a tejberizs, akkor teljesen ki kell hűteni. Ha kihűlt, jöhet hozzá a mascarpone. Jól elkeverjük benne, ettől finom krémes lesz. (Ekkor az állaga még mindig csak tejberizses, ahhoz, hogy szépen megmaradjon a formája, szükség van zselatinra.)
  5. Egy csomag zselatint készítsünk el a csomagon leírtak alapján. A zselatinos folyadékot alaposan keverjük el a tejberizsben! Sőt, ebbe a krémes tejberizses-mascarponés egyvelegbe is rakhatunk néhány szem ribizlit, így kicsit savanykásabb ízt kapunk. Majd öntsük az egészet a kihűlt kekszes alapra, a tortaformába.
  6. Egy éjszakára ajánlott a hűtőben hagyni, mert így biztosan megdermed.
  7. Másnapra szépen felveszi a tortaforma alakját, így azt már le lehet venni, és körberakni a szélét piskótával. (Én a piskóták aljából vágtam le, mert túl magasak voltak a tortához képest.)
  8. Hogy a piskóta rajtamaradjon a torta szélén, és mert mutatós, körbekötjük egy szép szalaggal (én a gyümölcs színéhez megfelelő szalagot választottam), a művelet végét egy szép masnival koronázzuk meg.
  9. A habfixálóval felverjük a habtejszínt, és a tetejét teljesen beborítjuk habzsákkal nyomott tejszínhabbal, végül rárakjuk a ribizliket!
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 974
elküldve: 2
receptkönyvben: 37
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Bohi

Mióta szakács: 2013.05.29.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
receptverseny: Judafest receptverseny
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

torta tejberizsből ribizlivel, babapiskótás tejberizs torta, mascarponés tejberizses torta ribizlivel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!