Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ribizlis trifle

Ribizlis trifle
Ribizlis trifle
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A trifle az egyik legnépszerűbb, hagyományos réteges angol desszert. Egyes források állítása szerint már a XIV. században is népszerű volt, bár akkor még csak krémből és lekvárból állt. A klasszikus trifle recept a XIX. század közepére vezethető vissza, jellegzetessége az alapanyagok egymásra rétegzése, amelyek a következők: alkohollal locsolt piskóta, lekvár, főzött krém, alkoholos tejszínhab. Manapság már nagyon sokféle változata ismert, az idők során gyümölcs is került bele. Egyes vélemények szerint nem is beszélhetünk igazi trifle-ről, ha nincs benne gyümölcs. Meggyőződésem, hogy sok magyar háziasszony is elkészítette már ezt a híres desszertet, vagy ehhez hasonlót. Igen, akkor, amikor nem tudta, hogy mit készítsen, sütött egy piskótát, meglocsolta alkohollal, főzött rá krémet, egy tálba rétegezte, esetleg gyümölcsöt, befőttet, lekvárt tett közé és tejszínhabbal díszítette. Hasonlít, igaz? Készíthetjük babapiskótából, kekszből, kalácsból és főzött krém helyett pudingból (aki szereti). Én maradtam a klasszikus receptet megközelítő változatnál, ami azt jelenti, hogy a piskótát és a krémet is magam készítettem és a gyümölcs sem maradt ki e trifle-ből.  

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A habhoz

ajánlat

Készíthetjük babapiskótából, kekszből, kalácsból és főzött krém helyett pudingból. A friss gyümölcs helyett használhatunk fagyasztott vagy befőttként eltett gyümölcsöt is. Ha hosszabb ideig pihentetjük, jobban összeérnek az ízek. Ekkor fogyasztás előtt 1-2 órával tegyük rá a tejszínhabot.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját és végül beleforgatjuk a lisztet.
  2. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a piskótamasszát és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
  3. Pár perc pihentetés után kifordítjuk a tepsiből a piskótát, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
  4. Ezt követően két egyenlő részre vágjuk, meglocsoljuk alkohollal és megkenjük az egyik felét ribizlilekvárral, a másik felét ráfordítjuk, így hagyjuk, majd a trifle összeállítása előtt keskeny szeletekre vágjuk.
  5. Amíg a piskóta pihen, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd 1-3 dl tej, vanília kivonat és a liszt hozzáadásával tovább keverjük, majd végül az össze tejet hozzáadva krémmé főzzük, folytonos kevergetés mellett.
  6. A tejszínt habbá verjük a cukorral, adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi alkoholt is.
  7. Picit hűtjük a krémet, de amikor langyos, már összeállíthatjuk a trifle-t. Egy nagyobb üvegtál aljára rakunk egy sort a lekváros piskótaszeletekből, meglocsoljuk alkohollal, szórunk rá ribizlit, amelyre krémet teszünk, majd a piskótától ismételve folytatjuk a hozzávalók rétegzését. A felső réteg krém legyen, amelyre rákanalazzuk a tejszínhabot és ribizlivel díszítjük.
  8. 3-4 órára hűtőbe tesszük és ezt követően tálalhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 534
elküldve: 6
receptkönyvben: 347
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

piskótás-krémes réteges süti

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Erikiri
Erikiri Mon, 2012-04-09 18:44

Kedves Tündér! Valami poharas finomságot szerettünk volna készíteni, de nagy bánatunkra elfogyott a pudingpor. Így aztán első blikkre leginkább a főzött krém receptje vonzott ide, amivel a pudingot szerettem volna helyettesíteni. Meg kell mondjam, hogy ez sokkal finomabb, az elkészítése pedig pofonegyszerű. Kicsi lányom meg is állapította, hogy nagyon finom házi pudingot készítettünk :-) úgyhogy soha többé nem veszek pudingport. A végeredmény nagyjából a következő lett: a pohár aljára darabokra tört csoki került (a Húsvét tiszteletére ez egy csokimikulás volt) és apróra tört csokis aprósütemény, a 2. réteg lett a vaníliakrém, a 3. réteg barack (befőtt), a 4. réteg pedig a befőtt levével elkészített gyümölcszselé. Hogy az élvezet még nagyobb legyen, tejszínhab került a tetejére csokis tortadarával. Szóval a lényeg, hogy ez a fincsi krém ebben a közegben is kiválóan teljesített. A családom teljesen odavolt tőle.
Köszönöm a receptet - tuti befutó! ... legközelebb a ribizlis változatot is kipróbáljuk. Üdv Kriszta.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2010-07-21 20:13

Edit! Málnával nagyon jól hangzik! Örülök, hogy ízlett! (Én szedres - egyszerűbb - változatot készítettem, hamarosan jön a recept is:)

d.edit
d.edit Wed, 2010-07-21 19:02

Én málnával csináltam és nagyon finom lett! Köszi!

Ibóka
Ibóka / Ibóka Wed, 2010-05-26 20:37

Ez az az édesség amibe a Jóbarátokban Rachel husit és babot is rakott, ugye? :)

687
tojás 6 db
finomliszt 6 evőkanál
cukor 6 ek
rum 1 dl
ribizlidzsem 10 dkg
tojássárgája 4 db
tej 8 dl
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
vanília kivonat 1 ek
finomliszt 3 evőkanál
habtejszín 4 dl
porcukor 2 ek
rum 1 ek
piros ribizli 60 dkg