Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ribizlis-túrós kalácskák

Ribizlis-túrós kalácskák
Ribizlis-túrós kalácskák
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik közösségi oldalon egy kedves hölgy ökörszem nevű sütije annyira megtetszett, hogy már akkor tudtam, ezt el kell készítenem. Pár nappal később a saját tésztareceptemből, és a mazsola helyett a kertben szedett ribizlivel meg is leptem vele a családot. Az elnyújtott tésztából 19 db kalácska lett, a szaggatás utáni hulladék tésztát összedolgoztam, elnyújtottam, újraszaggattam, és forró olajban 7 db fánkot sütöttem belőle, mert a nagyobbikom él-hal érte.

hozzávalók / 5 adag

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 5-6 fürt ribizli

Lekenéshez:

  • 2 tojássárgája
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
  2. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
  3. Alaposan kidagasztjuk.
  4. Meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Enyhén lisztezett felületen 1cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A karimákat lekenjük tojássárgájával.
  8. A töltelékhez a túrót egy tálban alaposan összetörjük, beletesszük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a citrom reszelt héját.
  9. Minden kalácska mélyedésébe teszünk 1 púpos tk tölteléket.
  10. A tepsiben hagyjuk még 30 percet kelni.
  11. A ribizliket leszemezzük, megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, és a túrós töltelékbe nyomkodunk pár szemet.
  12. Előmelegített sütőben 23 perc alatt 180 fokon, hőlégkeveréssel megsütjük.
  13. Porcukorral meghintve kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38×30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 455
elküldve: 6
receptkönyvben: 136
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrótöltelékes ökörszem, ribizlis-túrós ökörszem, túrós-ribizlis kalácsok

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aneg
Wendy / aneg Sun, 2013-11-03 11:31

Kedves Andi,

Már sokszor készítettem ezt a sütit, a gyerekek nagyon szeretik! Én a kenyérsütőgépben készítem a tésztáját és szuper lesz az eredmény! Nagyon jó kis recept, köszi!

Wendy

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-06-23 17:27

Andi!
Csodásan ügyes vagy! :D
Mentve, csodás, guszta,..köszönöm.
Nagyon ügyes vagy! :)
Mit gondolsz, majd , talán most már csak jövőre: eperrel is lehet? Esetleg még idén: málnával, szederrel?
Éva-Anyóca

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-07-01 07:18

Nagyon szépen köszönöm :-)
Kedves Éva-Anyóca, szerintem mindegyikkel nyugodtan elkészíthető, biztosan fincsi.
Nagyon szép hetet kívánok!
Andi